DAVISOV POKAL

Portoroški teniški kazino prinesel dobiček Izraelu

Objavljeno 07. april 2014 12.27 | Posodobljeno 07. april 2014 12.27 | Piše: Marko Uršič

Slovenska teniška reprezentanca je v Portorožu v boju za Davisov pokal klonila proti Izraelcem z 1:3.

Blaž Rola, spredaj, in Grega Žemlja sta igri dvojic proti Izraelcem osvojila le en niz. Foto: Igor Mali

V pristanišču rož je pristal dež. Vsaj v soboto je bilo tako, saj je bil dvoboj dvojic teniškega Davisovega pokala med Slovenijo in Izraelom preložen na nedeljo. Portorož je namreč v drugem krogu prve evroafriške skupine odločal o tem, kdo bo odšel v dodatne kvalifikacije za svetovno skupino. Po prvem dnevu in obeh posamičnih dvobojih je bil izid 1:1, zato je bilo povsem jasno, da naj bi nedelja ob natrpanem sporedu prinesla končno odločitev.

Že tenis, a tudi tajni agentje niso več to, kar so bili. Ne znajo se več skriti. Kot je navada, so tudi izraelsko teniško reprezentanco v tujini spremljali člani, tokrat vsaj po uradnih podatkih štirje, Mosada, izraelske varnostno-obveščevalne službe. Varnostniki so s tenisači spali v hotelu Metropol, a sredozemski možakarji v temnih oblekah, neobriti in s sončnimi očali so izstopali iz množice na peščenem igrišču v Marini Portorož. Pred dvoboji so poslikali igrišče in vse pripadajoče, celo v marini so posneli mimoidoče sprehajalce s psi in podobno. Varnost že spada k športu, a ta je prvi.

Rola je kiksal na mreži

Uvodna nedeljska točka, dvoboj parov med Grego Žemljo in Blažem Rolo ter Izraelcema Jonathanom Erlichom in Andyjem Ramom je bila ključnega pomena, kdo bo tehtnico odločno nagnil sebi v prid. Bolj uigrana gosta sta po številnih preobratih in zanimivih igrah, posebno pri 5:2 v zadnjem nizu, Slovenca ugnala s 7:6, 4:6, 7:6 in 6:3. Žemlja in Rola, predvsem slednji, sta naredila preveč napak, Ptujčan je izgubljal igre na svoj začetni udarec in ni učinkovito zaključeval udarcev na mreži, za krono vsega pa sta oba v tretjem nizu že vodila s 4:1, a ga izgubila v podaljšani igri. »Glede na to, da sva prvič igrala skupaj, lahko vse ocenim kar visoko. Če bi mi uspelo čas zavrteti nazaj, bi se zagotovo ustavil pri prvi priložnosti za dobljen uvodni niz, zgrešil sem čisti volej; veliko bi namreč pomenilo, če bi povedla z 1:0. Izgubila sva dobljena niza, ki sta nam veliko pomenila, to je ogromno vplivalo na potek dvoboja. Razočaranje je kar veliko, posebno zaradi moje igre na mreži, zgrešil sem namreč dva čista voleja. Res je, da že nekaj časa nisem igral v dvojicah in igra na mreži mi je gotovo manjkala, še posebno tokrat,« je videno potrdil 23-letni Ptujčan, 118. igralec na lestvici ATP. »Voleji Izraelcev so padali meter od osnovne črte in s takšno žogo je bilo težko kar koli narediti. Serviral sem na slabši strani, proti vetru, in težko je bilo igrati proti tenisačema, kot sta ona, ki izstopata pri povratnih udarcih in tega hitro jemljeta pod noge, žoga takrat še toliko hitreje preleti igrišče. S servisom, glede na pogoje, bili so počasni, je bilo zelo zelo težko dobiti tiste poceni točke. Zato je moj servis dosti bolj trpel kot pri Gregi, ki je serviral s pomočjo vetra,« je bil zagrenjen Blaž Rola. Izraelca sta bila vesela uspeha, Jonathan Erlich pa je poudaril: »Bil je pravi triler, bilo je veliko pritiska. V zelo dobrem dvoboju sva midva tokrat celo prvič letos igrala na peščenih igriščih.« Dopolnil pa ga je Andy Ram: »Opravila sva svojo nalogo, zato sva prišla sem.«

Trupej: Čuden Davisov pokal

Nato sta v uvodnem posamičnem dvoboju zadnjega dne na igrišče, teniški vikend si je ogledal tudi Roman Lisac, lastnik Šport TV in častni konzul Izraela v Sloveniji, stopila Grega Žemlja, 154. igralec sveta, namesto nepozdravljenega Blaža Kavčiča, in Dudi Sela, 69. na lestvici ATP. Kavčič je v petek sicer odigral svoj prvi dvoboj, a se je pokazalo, da skoraj tri tedne po odstranitvi živca iz stopala še ni povsem nared za tenis. Žirovničan, še okreva po preležani gripi, že od prej so ga mučile težave z okvaro mišic, je v prvem nizu izgubil kar dve igri na svoj začetni udarec in 29-letni Telavivčan je to, s ponovnim odvzemom, unovčil za zmago s 6:2. Žemlja je v drugem nizu vrnil udarec, servis odvzel pri 2:2, a se mu je Sela maščeval že v naslednji igri. Pa je na plan spet stopil Žirovničan, pa Sela, skratka, preobrati so se vrstili kot po tekočem traku. Dramatično podaljšano igro je dobil Slovenec (7:6), a jo v naslednjih nizih ni nadgradil. Izraelec je povsem vidno, po dvoboju dvojic in še ne čisto nared po gripi, utrujenega Žemljo nadigral s 6:0 in 6:2 in tako Sredozemce popeljal korak bliže izpolnitvi sanj.

»Trenutno se ne počutim najbolje, čeprav podatek, da sem na igrišču preživel sedem ur, je zame v redu, pomeni napredek. Nismo izkoristili lepe priložnosti v Davisovem pokalu, zdaj lahko sam turnirje načrtujem naprej in začnem tekmovalni ritem, kot sem ga imel pred pol leta. Tokrat sem pokazal trenutni maksimum, ki sem ga sposoben. Na neki način mi ni šlo na roko tudi to, da se je igralo na peščeni podlagi, da je na njej potrebno veliko več gibanja, da je treba za vsako točko še več garati, da sem zadnjo tekmo na takšni podlagi odigral junija,« so bile misli Grege Žemlje po dvoboju s Selo. Kapetan slovenske reprezentance Blaž Trupej pa je zadeve ocenil z naslednjimi besedami: »Zelo čuden Davisov pokal je bil. S takšnim zdravstvenim stanjem ekipe je pač tako, da si drugačnega izida, kot je 1:3, nismo priigrali. Že nekaj dni sem preklinjal, ker sem imel občutek, da vse žoge, dotiki mreže, sodniške odločitve niso šle v našo korist. A to je šport, morda si, kar smo pokazali in tudi s takšnim zdravstvenim stanjem, niti nismo zaslužili. Kavčič in Žemlja pa si zaslužita spoštovanje in pohvale. Na vreme žal nimamo vpliva in je Žemlja v nedeljo tako moral odigrati dva dvoboja. Želel sem si, da bi morda ob 12. ali 13. začelo deževati, a žal ni.«

Kazahstanci namučili Federerja in Wawrinko

V polfinale svetovne skupine Davisovega pokala so se uvrstile reprezentance Francije, Italije, Češke in Švice. Francozi so v četrtfinalu s 3:2 izločili Nemce, Italijani so bili prav tako s 3:2 boljši od Britancev, Čehi so gladko s 5:0 premagali Japonce, Švicarji pa so se nepričakovano, a pošteno namučili proti Kazahstancem in na koncu zmagali s 3:2. Francija se bo v polfinalu pomerila s Češko, Italija pa s Švico.

Deli s prijatelji