TELEMACH OLIMPIJA

Popovič počistil pisarno,
 proračun 1,2 milijona evrov

Objavljeno 27. avgust 2015 09.50 | Posodobljeno 27. avgust 2015 09.50 | Piše: Rok Tamše

Hokejisti Telemach Olimpije se vneto pripravljajo na novo sezono v ligi Ebel.

Nemec Fabian Dahlem bo še drugo sezono vodil hokejiste Telemach olimpije. Foto: Blaž Samec/Delo

Danes bodo hokejisti Telemach Olimpije odigrali pripravljalno tekmo številka 4, onkraj Karavank bo tekmec stari znanec iz lige Ebel VSV Beljak. Zmaji se pod vodstvom trenerja Fabiana Dahlema že dobre tri tedne pripravljajo na novo sezono v razširjenem avstrijskem prvenstvu, kjer bodo še naprej edini slovenski predstavniki. Med poletjem jim je dodatni zagon dala tudi vest o uspešnem procesu prisilne poravnave kluba z upniki, kar omogoča nadaljnje delovanje ter finančno in organizacijsko sanacijo kluba. Predsednik Marko Popovič s sodelavci in predstavniki sponzorjev tako moštvu že omogoča precej boljše razmere za delo, kot so bile v zadnjih sezonah. »Do konca avgusta oziroma začetka septembra še čakamo na pravnomočnost odločbe sodišča glede prisilne poravnave, saj so še možne pritožbe. Toda ne verjamem, da bodo, saj smo se sporazumeli z več kot 50 odstotki upnikov, ki premorejo vsaj 60 odstotkov zneska vseh terjatev. Jasno pa je, da bomo morali najpozneje v štirih letih od pravnomočnosti sodbe upnikom vrniti nekaj več kot 600.000 evrov. Mislim, da smo s tem pridobili zaupanje sponzorjev in navijačev. Uresničili smo nekaj, kar smo tudi napovedali, seveda pa je pred nami še ogromno dela. Zdaj smo praktično na novem začetku, ne startamo pa z minusom 3 milijone evrov, ampak z minusom 600.000 evrov. In še s to razliko, da zdaj nimamo več zapadlega dolga, ampak lahko denar, ki ga pridobimo, porabimo za sprotne zadeve. Lani smo morali vseskozi plačevati dolgove za nazaj,« je Popovič pojasnil, kako zmajevo gnezdo ni več zgolj nesrečna vreča za denar brez dna.

Za zdaj štirje tujci

Moštvo je za novo sezono v ligi Ebel, ki jo bo Telemach Olimpija začela z dvojčkom domačih tekem proti Innsbrucku in VSV Beljaku 12. in 13. septembra, praktično že formirano. V klub se je vrnil reprezentančni branilec Andrej Tavželj, ki je v lanski sezoni osvojil naslov prvaka v ligi VHL (druga ruska liga) z ekipo Toros iz Neftekamska, enoletne pogodbe pa so podpisali tudi štirje tujci. Napadalec Roland Kaspitz je sploh prvi Avstrijec v zeleno-belem dresu, iz Kanade pa prihajajo vratar Olivier Roy ter napadalca Guillaime Desbiens in Stefan Chaput. V teh dneh sta na preizkusu še dva Avstrijca, Kristof Reinthaler in Fabian Scholz. Si lahko v Tivoliju spet privoščijo toliko tujcev? »Naš letni proračun za moštvo se giblje med 1,2 in 1,3 milijona evrov, s tem da je treba vedeti, da so v tej številki tudi razne kompenzacije. Denarja bo torej manj od te številke. S finančnega vidika si lahko privoščimo toliko tujih igralcev, najprej, ker niso nič dražji od domačih fantov, ob tem pa mora trener Dahlem tudi zagotoviti, da prinašajo dodano vrednost moštvu, ki je nimamo v katerem od domačih igralcev. Ne more se zgoditi, da bi zaradi slabega tujca brez mesta v ekipi ostal obetavni mlad hokejist, na katerega dolgoročno računamo in ga vzgajamo tudi za reprezentanco,« je prvi mož kluba jasen glede statusa domačih in tujih oklepnikov.

Močnejši na ledu in ob njem

Kot kaže, bomo med zmaji še naprej spremljali tudi prekaljene hokejske mačke, kot so kapetan Aleš Mušič, Andrej Hočevar, Igor Cvetek, Boštjan Groznik in Andrej Hebar, ki sicer še niso podpisali pogodb. »Z njimi smo 99,9-odstotno dogovorjeni. Tudi postopki njihove registracije za novo sezono so že v teku. Vse jih imam za Olimpijine igralce tudi v prihodnje,« pravi Popovič, ki se veseli tudi največje okrepitve ob ledu, nekdanji reprezentant Jože Kovač bo namreč skrbel za vso operativo okrog moštva in bo prava povezava med ekipo in klubsko pisarno. S tem že ima izkušnje iz reprezentančne vrste risov, tako da prinaša dodatno kakovost pri delovanju Ebelligaša iz Ljubljane.

Nemškemu strategu Dahlemu je letos lažje delati kot v lanski turbulentni sezoni, ko je prišel v neznano okolje in shirani klub na robu propada. »Seveda bi bili radi boljši kot v lanski sezoni. Zdaj je še prezgodaj govoriti, kje bomo končali. Za zdaj sem zadovoljen s pristopom in delavnostjo fantov, delujemo kot pravo moštvo. Mislim, da ima to močnejši karakter kot lani, kar bo velika prednost. Zadovoljen sem tudi z novinci, mislim, da pomenijo dodano vrednost tej ekipi. Do začetka sezone je še nekaj tednov. V prvih treh pripravljalnih tekmah smo igrali solidno, seveda pa je to še daleč od tistega, kar želimo. Je pa moštvo v boljšem stanju kot lani ob istem času, je bolj kompaktno. Zdaj se tudi bolje poznamo, vsi že vejo, kaj morajo storiti. Je pa še veliko prostora za napredovanje. Na vseh treh tekmah smo zmagali, res pa je, da zadnja dva nasprotnika nista bila najmočnejša. Vseeno smo z zmagami okrepili samozavest, na čemer bomo gradili v prihodnje,« je sporočil Dahlem po pozitivnih testih z Dunajem (3:1), Sij Acroni Jesenicami (7:1) in madžarskim MAC (2:0). Kot rečeno, danes sledi preizkušnja z Beljakom, v soboto pa še drugi obračun z Jeseničani v Podmežakli, kjer bodo tudi v novi sezoni spremljali železarje v ligi INL.

 

Sekelj sodeluje, a ga ni več v pisarni

Predsednik Telemach Olimpije Marko Popovič je pojasnil tudi vlogo nekdanjega direktorja zmajev Matjaža Seklja v novem ustroju kluba. »Matjaža sem vprašal za nasvet glede tujcev, ki so prišli k nam, saj ima s tem bogate izkušnje. Izbor novincev je sicer v rokah trenerja in generalnega menedžerja Dahlema, sam pa nimam preveč znanja o tem. Drugače pa nam Matjaž pomaga pri sodelovanju z ligo Ebel predvsem pri tehničnih stvareh. Letos je kar nekaj novosti, tudi glede kontrole sodniških odločitev, ki bodo potekale prek videopovezave z enega mesta za vse tekme. Pri takšnih in podobnih rečeh nam Matjaž zelo koristi, v klubski pisarni pa ga ni več. Tam bomo imeli po novem vsak dan uradne ure, v dnevu, dneh pa bo začela delovati tudi prenovljena spletna stran. Počistili smo z vsem slabim iz preteklosti.«

 

Deli s prijatelji