PO DOPINGU

Ponižani Rusi bi lahko bojkotirali olimpijske igre

Na OI v Pjongčangu ruski športniki pod nevtralno zastavo. Državna televizija ne bo prenašala tekem iz Južne Koreje.
Fotografija: Olimpijske igre FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Olimpijske igre FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Čeprav so mnogi v Rusiji slutili, da je zaradi sistematičnega dopinga, podprtega od države, ne bodo odnesli poceni, jih je odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), da njihovi (redki) športniki na februarskih olimpijskih igrah v Pjongčangu ne bodo smeli tekmovati pod rusko zastavo in da jim v primeru zmag na slovesni razglasitvi ne bodo zaigrali njihove himne, močno prizadela. Ruski predsednik Vladimir Putin je ponovil, da je takšen scenarij ponižanje za celotno državo, posredno je pozval celo k bojkotu iger v Južni Koreji, na katerih bodo lahko sodelovali le tisti ruski športniki, ki bodo izpolnili stroge kriterije MOK in dokazali, da so čisti oziroma da niso vpleteni v enega največjih dopinških škandalov nasploh. Ti povabljenci bodo nastopili pod imenom olimpijski atleti iz Rusije (OAR), če se bodo zavihteli na vrh zmagovalnega odra, pa jim bodo zavrteli olimpijsko himno.

Takšnega napada še ni bilo

»To je bil napad na integriteto olimpijskega gibanja in športa, kakršnemu še nismo bili priča,« je Thomas Bach, predsednik MOK, komentiral sistematični doping in podprl izločitev ruskega olimpijskega komiteja z OI v Pjongčangu. Nadeja se, da se bo s tem vendarle končalo škodljivo poglavje v športu in da bo kazen prispevala pomemben delež k učinkovitejšemu protidopinškemu boju, ki ga vodi WADA. Prav na podlagi njenih ugotovitev, da so Rusi tudi s pomočjo državnih oblasti goljufali na prejšnjih zimskih OI v Sočiju '14, kjer so osvojili 33 kolajn (zaradi uporabe prepovedanih sredstev so jim jih kar tretjino že odvzeli), je izvršni odbor MOK tudi sprejel omenjene kazni na zasedanju v Lozani. Ob tem bo morala Rusija plačati še 12,7 milijona evrov, kolikor znašajo stroški preiskovalnega postopka.

V Rusiji šokirani

»Kaznovati nedolžne je krivično in nemoralno! Gre namreč za diskvalifikacijo celotne države, ki se je pojavila na podlagi nedokazanih izjav prevaranta (kronske priče Grigorija Rodčenkova, op. p.), ki je pobegnil v tujino,« je odločitev komentiral Aleksandr Žukov, predsednik ruskega olimpijskega komiteja in član MOK, ki – tako kot drugi ruski funkcionarji oziroma uradniki – ne bo smel obiskati spektakla v Pjongčangu (med 9. in 25. februarjem). Nad kaznijo sta šokirana tudi Jelena Välbe in Aleksandr Šubkov, predsednica in predsednik ruske zveze za smučarski tek in bob, prvi mož tamkajšnje organizacije za curling Dmitrij Sviščev pa je izjavil, da je odločitev neprofesionalna. »Prepričan sem, da so jo sprejeli zaradi določenega pritiska. Nekdo očitno noče, da bi Rusija sodelovala na igrah.« Podobno je razmišljal tudi hokejski zvezdnik Ilja Kovaljčuk. »Popolnoma jasno nam je, da gre za čisto politiko, razumemo tudi, komu je namenjena. Zato bi morali po mojem vsi športniki, ki bodo dobili dovoljenje, odpotovati v Pjongčang, kajti njihovi nastopi bodo še bolj združili našo državo,« je presodil 34-letni član moštva SKA iz Sankt Peterburga. Nasprotno je predlagal podpredsednik dume iz vrst liberalnih demokratov Igor Lebedev, ki je dejal, da bi morala Rusija v celoti ­ bojkotirati olimpijske igre, kakor jih bo – kot vse kaže – tudi državna televizija VGTRK, ki je že napovedala, da iz Pjongčanga že ne bo prenašala tekem brez ruskih športnikov. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije