MOTOGP

Poljub sreče za Rossija

Objavljeno 05. april 2016 10.00 | Posodobljeno 05. april 2016 10.00 | Piše: Damir Gorjanc

Drugo dirko svetovnega prvenstva motociklistov v razredu motoGP je dobil Marc Marquez.

Zmagovalcu dirke za veliko nagrado Argentine Marcu Marquezu je spodrsnilo šele na odru za najboljše. Foto: AP

Potem ko je Valentino Rossi (Yamaha) lani dal lekcijo Marcu Marquezu (Honda) na dirki za veliko nagrado Argentine, je letos tako napravil Marquez. Kot majhen otrok se je veselil zmage, ki je bila zanj in za njegovo moštvo nekakšna odrešitev po tavanju v temi na predsezonskih testiranjih, na odru za zmagovalce pa mu je na najvišji stopnički celo spodrsnilo. Kljub temu je nasmejan delil svojo izkušnjo in se pri tem dobro nasmejal: »Tam mi je spodrsnilo, ker ni bilo nobenih zastav in drugih opozoril. Veste, da sem ostal na dveh kolesih in da mi je spodrsnilo šele na vrhu odra. Za nas je to pomembna zmaga, saj smo se v garažah resnično trudili postaviti stvari na svoje mesto. V prvi polovici sem poskušal držati ritem. Med nama z Valentinom je bilo dobro dirkanje z veliko prehitevanji, pri tem pa smo morali paziti na tiste mokre dele steze, kjer bi lahko bilo nevarno.« Rossija je objela boginja Fortuna, potem ko je v zadnji krog vstopil na četrtem mestu. Pred njim sta bila Ducatijeva Andrea Iannone in Andrea Dovizioso, ki sta spet demonstrirala, da je njun motocikel neulovljiv po ravnini. Ko se je že zdelo, da se bo moral dirkaški doktor kot na uvodni dirki sezone zadovoljiti s četrtim mestom, je Maniac Joe upravičil svoj vzdevek. V šikani pred ciljno črto je Rossiju napravil ogromno uslugo s tem, ko je ob neprevidnem prehitevanju Doviziosa za drugo mesto oba izbrisal z zemljevida. Zdrsnila sta v pesek, doktor pa se je srčno veselil drugega mesta. Na tretje mesto je z nekaj manj kot polminutnim zaostankom kot pozabljeni cekar prisopihal Dani Pedrosa (Honda).

Menjava motociklov

Potem ko je Scottu Reddingu (Pramac) na kvalifikacijah razneslo zadnjo gumo, je zaradi Michelinovega umika trdih in mehkih pnevmatik dirkačem ostala na voljo le srednja trdota. Iz varnostnih razlogov so dirko s 25 skrajšali na 20 krogov, povrhu pa so se morali vsi po polovici odpeljane dirke odpraviti na menjavo motocikla s svežo obutvijo. Na menjavo sta šla Marquez in Rossi skupaj in tudi pri izvozu sta bila drug ob drugem, nato pa je Španec odpeljal po svoje, kot da ne bi imel zavor. Rossi se je boril z motociklom, na katerem ni imel istih občutkov kot na prvem. Ulovil ga je Maverick Vinales (Suzuki), ki je bil zrel za stopničke, a je tri kroge pred ciljem tudi on postal žrtev vlažnega dela steze. Krog pred ciljno črto sta družno mimo Rossija zapeljala Dovizioso in Ianone, nadaljevanje zgodbe pa že poznate. »Bitka v prvem delu dirke je bila zelo zabavna, počutil sem se močnega in bi se lahko boril za zmago, nato pa po menjavi motocikla nisem našel pravih občutkov, čeprav so bile nastavitve enake. Po spletu okoliščin sem prišel do drugega mesta in teh 20 točk mi pomeni kot suho zlato, saj so zelo pomembne pred nadaljevanjem prvenstva,« je Rossi že zrl v prihodnost.

Lorenzo z ničlo

Tudi svetovni prvak Jorge Lorenzo, ki je odstopil po padcu v sedmem krogu, uperja pogled v nadaljevanje prvenstva: »To je vikend, ki ga bom poskušal čim hitreje pozabiti. Imel sem veliko težav že od začetka, nisem se dobro počutil na motociklu, čeprav je napaka povsem na moji strani. To je dirkanje, enkrat zmagaš, drugič izgubiš. Moram misliti pozitivno in se osredotočiti na nadaljevanje prvenstva,« je modrovala črna mamba in usmerila puščico še proti Rossiju: »Danes bi z lahkoto končal na stopničkah, saj so Maverick in ducatija zdrsnili v pesek, Dani pa je bil tretji.« Medtem ko se doktor spretno izmika pogledu na osovraženega Marqueza, pa mladenič iz Cervere še vedno gleda Italijana kot boga, kot da bi poskušal na vsak način zakopati bojno sekiro, ki sta jo izkopala lansko sezono. Afera z obtoževanji je šla tako daleč, da je škoda za nekdanja prijatelja nepopravljiva, in za Rossija bi bilo nepredstavljivo, da bi si stisnila roke, saj bi moral požreti velik del svojega ega. Precej neprijetno je bilo že na odru za zmagovalce, ko so se Pedrosa in Marquez v enem in Rossi osamljen v drugem kotu polivali s penino. Doktor je morda že izkoristil svojega džokerja, a je že ta konec tedna dirka v Teksasu, kjer bo sreča morda poljubila koga drugega.

 

Deli s prijatelji