DIRKA PO FRANCIJI

Pokol, počene kosti, a na srečo brez smrti

Objavljeno 11. julij 2017 11.49 | Posodobljeno 11. julij 2017 11.51 | Piše: Marko Uršič

Peklenska deveta etapa Toura.

Chris Froome je v kraljevi etapi odbil napade tekmecev. Foto: Reuters

Brutalen dan, pokol. Tako so opazovalci in udeleženci opisali deveto kraljevo gorsko etapo letošnje kolesarke dirke Tour de France med Nantuo in Chambéryjem. Bilo je kar sedem vzponov v skupni dolžini 4600 m, več kot polovica veličave Mt. Everesta. Mučenja s hribolazenjem je bilo torej navprek, padci so se kar vrstili, ducat kolesarjev pa je moralo tudi že predčasno končati 104. francosko pentljo. Ker gredo izidi v statistiko, usode v boju za kolesarsko življenje ali smrt pa v zgodovinske knjige, začnimo z zmagovalcem etape. Na pobočjih Andov natrenirani Kolumbijec Rigoberto Uran je šele po ogledu fotofiniša ugnal Francoza Warrena Barguila, v Keniji rojeni Britanec Chris Froome, brani lansko krono, pa je zadržal rumeno majico skupno vodilnega, ima 18 sekund prednosti pred Italijanom Fabiem Arujem z otoka Sardinija. Nekdanji smučarski skakalec Primož Roglič se je v kraljevi etapi izkazal; prvi je prekolesaril prelaz na 1316 m visokem Col de la Bichu, po etapi pa je lahko bil zelo zadovoljen, saj je za Barguilom trenutno na drugem mestu točkovanja za pikčasto majico oziroma za najboljšega hribolazca na kolesu. Med etapo je bil nekaj časa celo vodilni.

Pokol, počene kosti, a na srečo brez smrti

Če so eni po brutalni etapi lahko odpočili svoje ude, so drugi imeli kup polomljenih kosti. Valižan Geraint Thomas, do 9. etape skupno drugi, si je po padcu na spustu s Col de la Bicha zlomil ključnico, Avstralec Richie Porte pa je, ko se je spuščal z Mont du Chata, s hitrostjo 72 km/h, spotoma je odnesel še Dana Martina, tako grdo priletel na skale ob cesti, da je močno krvavel, v bolnišnici pa so ugotovili, da ima počeni ključnico in medenico. Irca je pred katastrofo najhujše vrste rešila le čelada. Z dirke je odstopil tudi zadnji zmagovalec slovenskega Toura, Poljak Rafał Majka.

12 kolesarjev je v 9. etapi končalo letošnji Tour.

»Počutim se grozno, moj sotekmovalec iz ekipe Thomas in nekdanji član Skya Porte sta doživela res huda padca. Težko ju je celo gledati na posnetku. Drugače pa sem zelo zadovoljen, da sem še v rumenem. A tokrat je bil resnično težaven dan, bilo je brutalno. Pri pobegu Romaina Bardeta sem sicer že menil, da mu bo uspelo in da bo prevzel skupno vodstvo. A kvartet, v katerem sem bil, je nato resnično garal in ujeli smo ga,« je pojasnil Chris Froome, Francoz pa za njim na skupnem tretjem mestu zaostaja za 51 sekund. Med slovenskimi kolesarji je Primož Roglič v seštevku 37., Jani Brajkovič 46., Grega Bole 144., 172. pa je Borut Božič

 

Zahrbtni Sardinec


Na zadnjem vzponu je imel Chris Froome težave s kolesom. V trenutku, ko je poklical pomoč, je izskočil Fabio Aru, toda njegov napad je bil kratek in nosilec rumene majice se je s pomočjo ekipe hitro vključil nazaj. Aruja pa so ustavili tudi pri njegovi ekipi Astana.

 

 

Deli s prijatelji