KONJSKO

Pokal spominske dirke Slavičevim

Objavljeno 21. maj 2013 12.23 | Posodobljeno 21. maj 2013 12.23 | Piše: Jana Vejnovič

Že na startu je potegnil Lider s Francem Lovrenčičem v sulkiju in par se na nekoliko presenetljivem prvem mestu ni pustil motiti vse do ciljne ravnine, ko je le moral priznati premoč odlični Itty (Gerd November – IZA), KK Ljutomer, rejec in lastnik Franc Kosi.

LJUTOMER – Kasaški klub Ljutomer in Kasaška centrala Slovenije sta to nedeljo s šestimi dirkami pripravila tretji letošnji tekmovalni dan. Vsaka dirka je pomembna, tokrat pa sta izstopala Memorial Marka Slaviča st. in rejska dirka tradicionalne pasme konj Ljutomerski kasač. Prva z nagradnim skladom 2000 evrov, druga z 2500 evri, kar je za trenutne razmere lep znesek, ki si ga v določenem razmerju razdeli prvih pet uvrščenih.

Odločitev v zadnjih metrih

Marko Slavič st., eden vodilnih slovenskih rejcev in tekmovalcev v kasaštvu je umrl pred štirimi leti, star le 71 let. Njegova ljubezen do konj pa se ni prekinila, še vedno je pomemben način življenja v družini Slavičevih. Tokrat je vnuku Mitji uspelo s triletno kobilo Itty prvič osvojiti pokal na zdaj vsakoletni spominski dirki. Mitja Slavič se svojega dedka spominja: »Vesel in ponosen sem, da sva z Itty zmagala in se na tak način poklonila mojemu dedku, ki je umrl pred štirimi leti prav na današnji dan, 19.  maja. Itty je odlična kobila, z njo bomo vozili predvsem rejske dirke. Današnja zmaga se je odločila v zadnjih metrih, zato je veselje še toliko večje.«

Startalo je osem triletnih slovenskih kasačev na razdalji 2100 m. Že na startu je potegnil Lider s Francem Lovrenčičem v sulkiju in par se na nekoliko presenetljivem prvem mestu ni pustil motiti vse do ciljne ravnine, ko je le moral priznati premoč odlični Itty (Gerd November – IZA), KK Ljutomer, rejec in lastnik Franc Kosi.

Defender najbolje začel

Zajeten nagradni sklad se je nasmihal tudi sedmim udeležencem v rejski dirki tradicionalne pasme konj ljutomerski kasač na razdalji 2100 m. Za startnim avtomobilom so se zbrali kasači, stari od pet do deset let, stavci so stiskali pesti za svoje favorite. Na startu in v prvem krogu je najbolje kazalo sedemletnemu žrebcu Defenderju MS, v sulkiju Marko Slavič, tempo je bil nepopustljivo hiter (1.15,6). V ozadju pa je karte začel mešati v svojo korist devetletni žrebec Leonidas OZ (Mystical Crown-Leonida III), KK Ljutomer, rejec Zvonko Osterc, lastnik Alfred Hossmann, v sulkiju Rene Hanžekovič. V ciljni ravnini sta se vodilnemu približala, še pospešila in zmagala. Polna tribuna in stavci so bili na nogah, vzdušje, kot ga pozna Ljutomer že dobrih sto let. Hossmann se je zmage svojega konja veselil še v zadnji dirki za kasače INT, stare od tri do 14 let. Desetletni Vic Attack(DE) z Renejem Hanžekovičem je ponovil zmago izpred tedna dni v Ljubljani, kar kaže na njuno dobro formo.

V prvi dirki so tekli slovenski kasači, stari od tri do 14 let, z zaslužkom do tisoč evrov in ponovno je zmagala perletna Perlina z Miroslavom Antoličem, KK Ljutomer. Letos sta trikrat startala in prav tolikokrat zmagala, zaradi česar je stava na zmagovalca že skoraj predvidljiva. V drugi dirki, ko se je pomerilo devet kasačev z zaslužkom do tri tisoč evrov, pa se je za majhen vložek dva evra nekomu sreča nasmehnila v izplačilu preko 50 evrov. Stavil je na štiriletnega žrebca Morfej Peški (Gerd November – Miss Foxy Vita), ki ga je lastnik in voznik Janez Dolinšek, KK Stožice Ljubljana, v ciljni ravnini po zunanji strani mojstrsko pripeljal do zmage. »Žrebec je danes dokazal, da je potomec vrhunske kobile,« je povedal voznik, ki je v Ljutomeru prvič zmagal. V tretji dirki pa so napovedi za stave zadele. Zmagala je petletna Melissa (Gerd November – Meri Lobell), KK Ljutomer, rejec Mirko Babič, lastnica Tamara Rajh, voznik Jože Sagaj ml. Mogoče tudi zato, ker »kobila ima raje start handicap, saj je v tem primeru bolj mirna kot za startnim avtomobilom«, je povedal Sagaj, ki je s kobilo vodil od starta do cilja.  

Deli s prijatelji