PREPOVED

Pogreb ruske atletike

Objavljeno 22. julij 2016 10.52 | Posodobljeno 22. julij 2016 10.54 | Piše: S. N.

Po odločitvi CAS je 68 ruskim atletom prepovedan nastop na olimpijskih igrah.

Eksperti opozarjajo, da proizvajalci prehranskih dopolnil obljubljajo preveč.

Dopinška afera vse močneje razkraja ruski šport, v katerem so v zadnjih petih letih sistematično, z državno podporo, skrbeli za dopingiranje športnikov v 30 športih in prikrivanje njihovih pozitivnih vzorcev v laboratorijih v Moskvi in Sočiju. Včeraj je Mednarodno športno arbitražno sodišče (CAS) v Lozani zavrnilo pritožbo 68 ruskih atletinj in atletov na odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) in Mednarodne atletske zveze (IAAF), ki sta jim zaradi državno podprtega sistematičnega dopinga prepovedala nastope na mednarodnih tekmovanjih in s tem tudi na bližnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Tam bo lahko pod rusko zastavo tekmovala le skakalka v daljino Darja Klišina, ker ne trenira v Rusiji. »Pritožbena komisija CAS je potrdila odločitev IAAF. V pravilih je določeno, da športniki, katerih nacionalno zvezo je mednarodna suspendirala, ne morejo nastopiti po pravilih IAAF,« so sporočili iz CAS. Na prepoved se je poleg športnikov pritožil Olimpijski komite Rusije, ki je po odločitvi CAS napovedal tožbe na civilnih sodiščih, a te ne bodo vplivale na prepoved nastopa na OI, saj so ruskim atletom zdaj zaprta vrata v Rio.

To je nov velik udarec za športno velesilo, kjer zdaj nestrpno pričakujejo odločitev MOK glede nastopa ruske reprezentance na OI v Braziliji. Ta naj bi bila znana prihodnji teden, seveda pa bo razsodba CAS močno vplivala na odločitev krovne športne organizacije. Predsednik MOK Thomas Bach je takoj po objavi poročila WADA o sistematičnem dopingiranju ruskih športnikov, ki ga je v ponedeljek predstavila neodvisna preiskovalna komisija s Kanadčanom Richardom McLarenom na čelu, napovedal, da bodo temeljito preučili 103-stranski dokument in ostro ukrepali zoper ruske športnike in funkcionarje. Medtem so v Moskvi že suspendirali peterico funkcionarjev, vsi so bili namestniki oziroma pomočniki v posameznih športnih službah, med njimi je pomočnik ministra za šport Jurij Nagornih. Ruski minister za šport Vitalij Mutko je napovedal, da bodo preučili potrebne korake in da stvari ne bodo ostale takšne, kot so zdaj, ter dodal: »To je žalosten dan, odločitev je nepravična, saj gre za kolektivno kaznovanje.« Ena najboljših atletinj vseh časov, skakalka s palico Jelena Isinbajeva, ki je bila pred dvema dnevoma na zaslišanju v Lozani, je dejala: »Hvala vsem za pogreb atletike To je bedna politična odločitev.« Če bo MOK – njegov izvršni odbor se bo sestal v nedeljo – prihodnji teden prižgal rdečo luč za nastop celotne ruske reprezentance na OI, bomo lahko govorili o svojevrstnem pogrebu ruskega športa, ki potrebuje temeljito očiščenje. 

Rusi se delajo Francoze

Čeprav še sploh ni bila znana odločitev mednarodnega športnega arbitražnega razsodišča (CAS) in Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) glede nastopa ruskih športnikov na OI v Rio de Janeiru, so Rusi imenovali svojo olimpijsko reprezentanco. V Rusiji so danes, čeprav še ni znana dokončna odločitev krovne olimpijske organizacije o nastopu športnikov te države na igrah v Riu, predstavili olimpijsko reprezentanco. V njej je 387 športnikov, med njimi je tudi 68 suspendiranih atletov. Rusija namerava v Rio poslati športnike v 30 različnih panogah. »Olimpijska ekipa je sestavljena na podlagi naših pričakovanj in po predlogih posameznih zvez,« je dejal predsednik olimpijskega komiteja Aleksander Žukov

Laboratorij v Riu spet deluje


Dva tedna pred začetkom OI je protidopinški laboratorij v Riu de Janeiru vendarle dobil vrnjeno licenco za preverjanje testov. Svetovna protidopinška agencija (WADA) mu jo je pred časom odvzela, ker ni več dosegal ostrejših mednarodnih standardov, poročajo agencije. Laboratorij v Riu bo tako prevzel vodilno vlogo pri testih z domačih iger, po načrtih naj bi tam analizirali okrog 5000 odvzetih vzorcev. V nasprotnem primeru bi jih morali voziti v drugo državo.

Deli s prijatelji