DVOBOJ

Poetovijski Cezar čaka na napad zveri z vzhoda

Objavljeno 25. februar 2015 09.04 | Posodobljeno 25. februar 2015 09.05 | Piše: Marko Uršič

Dejan Zavec bo 11. aprila v Mariboru pesti prekrižal z Belgijcem Sašo Jengojanom.

Dejan Zavec je nazadnje v Mariboru premikastil Madžara Hafnerja, nov izziv bo žilavi belgijski Armenec Saša Jengojan. Foto: Tadej Regent/Delo

Kako se bosta zboksala! Floyd Mayweather mlajši in Manny Pacquiao bosta 2. maja v Las Vegasu odločila, kateri je večja boksarska legenda v velterski kategoriji. A pred tem bodo na svoj račun, in to v živo, prišli tudi slovenski ljubitelji plemenite veščine. Enajstega aprila bo ring v mariborski dvorani Tabor utaboril slovenskega šampiona Dejana Zavca in Armenca Sašo Jengojana, ki udarja z belgijskim državljanstvom. V obdravskem mestu je Zavec odboksal tudi zadnji dvoboj; 17. oktobra je premikastil Madžara Ferenca Hafnerja. Mister simpatični je trenutno evropski supervelterski prvak po različici WBO, žilavi Armenec pa se kiti z naslovom svetovnega prvaka WBF. Tudi njun obračun s pestmi bo veljal za naslov svetovnega prvaka različice WBF v supervelterski kategoriji, se pravi do 69,85 kilograma. Ptujčan je z 38 leti osem pomladi starejši od Jengojana; ta, imenovan tudi Zver z vzhoda, zdaj živi v belgijskem Gentu, na športni poti, poklicni, pa je zbral 31 zmag, 21 predčasno z nokavtom, ter po en neodločen izid in poraz. Naš boksarski junak iz Poetovia ima v zakladnici 34 zmag (19 predčasno) in tri poraze. Toliko za ljubitelje statistike, živo meso pa so Zavčeve besede z včerajšnje predstavitve dvoboja; sicer ne v obdravskem, ampak v obljubljaničnem mestu.

»Po boksanju s Hafnerjem sem čakal, kdo bo moj bodoči nasprotnik, in zdaj vidim, da obljube niso bile prazne. V igri je bilo veliko imen različnih razsežnosti. Odločil sem se za v tem trenutku najmočnejše, ki se je ponujalo. To je tisto, kar sem si želel. Kakovost Jengojana je nesporna, gre za boksarja iz nekdanje države Sovjetske zveze. Denimo, boksarske prvine, za katere moramo v Sloveniji garati, so njim dane že v zibelko in temelje. Sem izjemno vesel in srečen, kdor čaka, tekmeca tudi dočaka. Stvari se očitno dogodijo z namenom,« je Cezar slovenskega boksa sporočil iz svoje utrdbe.

ZDA k Zavcu

»Pri Armencu boksarsko nisem opazil slabih strani, da bi že zastavil taktiko. Treba bo dati vse od sebe, biti v izjemni formi. Z zmago bi ZDA in ameriški trg takoj prišla k meni. Dvoboj z Jengojanom je zame Amerika. To, da je enajst centimetrov višji (172 : 183, op. p.), pomeni, da bo treba biti zvit in prevladujoč v boju tam, kjer mi bolj odgovarja,« je novinarje z besednim direktom udaril Dejan Zavec. Ptujčan je v zadnjem tednu nabiranja telesne moči, v ponedeljek gre v Nemčijo na tehnično-taktično piljenje, seveda pod budnim očesom trenerja Dirka Dzemskega. Zanimivo je, da je Saša Jengojan privolil v to, da z Zavcem boksa v Mariboru; preje se je dogajalo, da so nekateri boksarji Mr. Simpatikusa vzeli prelahko. A tale Armenec je, če nas občutek ne vara, trd oreh; ob tem je na svetovni lestvici razlika med njima 27 mest v prid naturaliziranega Belgijca. A ptujski boksarski Cezar bo gotovo zavihtel pesti in poskušal stvari postaviti na svoje mesto.

Deli s prijatelji