EVROPSKI PRVAK

Poetovijski boksarski cezar potrdil svojo vladavino

Objavljeno 20. oktober 2014 11.52 | Posodobljeno 20. oktober 2014 11.52 | Piše: Marko Uršič

Dejan Zavec si je v Mariboru priboksal evropski poklicni naslov v supervelterski kategoriji po različici WBO.

Zavčevi udarci so zadevali Hafnerjev obraz. Foto: Tadej Regent/Delo

Ne, to ni bila Cezarjeva palača v Las Vegasu, boksarji so se tokrat utaborili na Taboru. V mariborskem športnem hramu se je po letu dni bojeval tudi Dejan Zavec, ki naposled želi uresničiti tudi ameriške sanje. Taborjeva palača v Las Mariboru, prisotni so bili tudi rimski legionarji iz Poetovia, je videla zmago 38-letnega Mr. Simpatikusa, ki je s tehničnim nokavtom v sedmi rundi ugnal Madžara Ferenca Hafnerja in postal evropski poklicni prvak v supervelterski kategoriji po različici WBO. Dodobra napolnjen cezarjev Tabor, temperaturo so dvigala tudi mična dekleta v zelo tesnih oblačilih, je videl 34. zmago slovenskega šampiona plemenite veščine, prav tako 38-letni Madžar pa je bil po dvoboju videti kot prebita vreča. Na potolčenem obrazu je imel zaprto desno oko, presekano ličnico, na mnogo predelih načeto kožo, skratka, Zavec je dobro premikastil vzhodnega soseda. Da je zadal toliko udarcev, pa je tudi zasluga večje gibljivosti, pri vadbi je Dejan posvečal veliko pozornosti delu nog in okrepil njihovo živahnost. Po Hafnerjevi ofenzivi v sedmi rundi je Zavec tekmeca s pestmi dvakrat primoral k temu, da je klecnil, sodnik v ringu pa je predčasno končal osrednji dogodek poklicnega boksa v dravski metropoli.

Ptujski boksarski legionar, ker je seveda iz rimsko imenovanega Poetovia, je po dvoboju prešerno, z razlogom, saj je prikazal zelo kakovostno plemenito veščino, razlagal misli, povezane z dvobojem, kot naslednje cilje in želje. »Upam, da je to začetek nove poti. Glede Ferenca sem že po minuti začutil, da me ne more premagati. Tudi več gibanja je bilo tokrat, kot je običajno. Prej je veliko energije šlo že pred dvobojem, saj sem moral za veltersko kategorijo hujšati, v supervelterski pa jo lahko porabljam. Naslednji dvoboj bo kmalu, najpozneje februarja. Glede na moja leta se mi malce mudi, postal pa sem tudi izbirčen,« se je pošalil poetovijski Mr. Simpatikus, čigar tabor, njegov promotor v ZDA je sloviti Lou DiBella, se bo o novem tekmecu začel meniti v naslednjih dneh. »Zanima me le Amerika; tukaj ali tam. Ves svet si želi Floyda Mayweatherja in Mannyja Pacquiaa. Sem drzen, upam si že razmišljati vnaprej,« je teoretično zadevo še zastavil Dejan Zavec. Ta je še pristavil, da ima v mislih boks tako v velterski kot supervelterski kategoriji; več možnosti za dvoboje je, kar pri 38 letih ni zanemarljivo.

Poslastice brez cilja

Pred diktafonom Slovenskih novic je razložil še nekaj misli o taktično-tehnični plati petkovega boksa. Omenil je napredek pri gibanju v ringu, delo nog. To je zelo pomagalo, saj je bil nasprotnik enodimenzionalen, napadal je frontalno in počasno. »Da, gotovo. To sem opazil že takoj na začetku; morda je bilo prav gibanje tisto, ki je prineslo vse te možnosti. Po drugi strani sem želel poudariti, da so njegove noge še slabše. Iz prakse se zavedam, da ko ne zadajaš udarcev in jih iz kontre dobivaš, te to oslabi, ne uspe se ti regenerirati, zbrati in potem svoje naredi še psiha, publika. Nato se začnejo vse te domine podirati. Tokrat je bil dvoboj odboksan predvsem na taktični ravni,« je Zavec razložil specifiko plemenite veščine. Tudi kontriranje; v sedmi rundi je Madžar po zaostanku v točkah sprožil ofenzivo in se nato dvakrat znašel na kolenih. »Verjel sem v to, da bo moral začeti napadati. Tudi zaradi tega sem si vzel malce več časa, in potem se je zgodilo to, kajti ko napadaš, delaš veliko napak. In seveda, vesel sem tega, da ni prišel borec, ki bi videl, da je morda položaj na trenutke tudi brezupen, in bi zaradi tega klecnil, da ne bi več iskal dvoboja in bi se branil. Hafner me je s svojimi specialnimi udarci, svojimi poslasticami, vedno znova želel ogroziti. Na mojo srečo pa ni našel cilja.« To delo nog je pomembno tudi zaradi tega, če se bo pozneje pomeril s kakšnim ameriškim temnopoltim boksarjem. »Definitvno bom delal v tej smeri, da fleksibilnost ostane moja močnejša stran. Kajti, kot sem že omenil, moja mladost ni več rosna in predvsem je pomembno, da začne vlogo igrati taktika,« je sklenil poetovijski boksarski cezar, ki je v Cezarjevem taboru v Mariboru pokazal, da v svojem telesu še ima boksarskih iskric.

Deli s prijatelji