PRIPRAVE

Po zmagoslavju v Kopru Zdovc ne dovoli evforije

Objavljeno 25. avgust 2015 11.55 | Posodobljeno 25. avgust 2015 11.57 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Jure Zdovc

Selektor Jure Zdovc bi rad, da bi se eurobasket že začel, a prej še testa s Srbijo.

Tudi Jaka Blažič je že na isti valovni dolžini s selektorjem, ko gre za zahteve v igri. Foto: Igor Zaplatil

»Najraje bi videl, da se prvenstvo kar začne,« selektor Jure Zdovc po koncu turnirja za pokal Adecco v Kopru ni skrival želje, da bi reprezentanco kar odpeljal v tekmovalno areno, se preudarno vrgel med hrvaške, grške, makedonske, gruzinske in nizozemske leve ter si izboril pot v Francijo. Priprav ima dovolj. Očitno je začutil, da se je forma ekipe dvignila oziroma približala vrhuncu, ki ga tempira za prvenstvo stare celine, to se začne 5. septembra v Zagrebu. Slovenija je več kot očitno prestala test, v Kopru je padla Italija. Kaj to pomeni, ni jasno, zagotovo pa je dober občutek, ko premagaš ekipo s tremi NBA-igralci. »Italija ima precej težav sama s sabo. Vidi se, da nimajo prave kemije. Imajo težave, vidi se s tribun,« je ugotavljal nekdanji reprezentant Ivica Jurković.

A tudi to ne zmanjšuje pomena zmage (76:67). »Kje pa. Slovenija je odigrala zelo dobro,« je pripomnil Goran Jagodnik, ki je v košarkarskem omizju po tekmi delal družbo Jurkoviču. »Fantje so dobili potrditev, da delamo prav in v pravo smer. Tudi samozavest bo zrasla. Najprej pa bi jim rad čestital za zmago,« je bil tudi Jure Zdovc zadovoljen s predstavo proti sosedom. V 19. medsebojni tekmi smo jih ugnali 13., Italija pa čaka zmago na medsebojni tekmi že od davnega leta 2006. Tudi zato je jasno, da je bil v nedeljo zvečer naboj v koprski dvorani še za odtenek večji. »Sodnikom ni bilo lahko. Tale skalp je pomemben, a ne smemo poleteti,« Zdovc ne dovoli, da bi evforija stopila v slovensko garderobo. Po Zdovcu ima Italija boljšo reprezentanco kot Slovenija. »Važno je, da smo si dokazali, da lahko premagamo tudi tako ekipo. Povrhu smo igrali doma, z našimi sodniki,« je pristavil Zdovc, ki je pohvalil tudi borbenost. Po izjavah sodeč pa so tudi igralci letos prej dojeli, kaj od njih zahteva. »Vejo, kaj hočem in pričakujem od njih. Pomembno je, pa ne le zaradi mene, ampak bolj zaradi soigralcev, da se zavedajo, kdaj naredijo napako,« hvali Zdovc odgovornost do ekipe in sotrpina, ki jo je zaznal v zadnjih dneh.

Na zadnji tekmi v Kopru je bilo tudi manj menjav. Pametnemu je jasno, da so igralci pokazali, kar so lahko. Minut za dokazovanje skorajda ne bo, testa s Srbijo pa bosta priložnost, da se vidi, česa je Slovenija sposobna v boju s prvim favoritom evropskega prvenstva. »Vsi so bolj ali manj dobro izkoristili ponujeno,« je na to temo dodal Zdovc, ki še vedno ni razkril, koga bo pustil doma, kdo bo odpadel kot zadnji. Kandidati ostajajo trije – Žiga Dimec, Saša Zagorac in Miha Zupan. Najmlajši Dimec je dve tekmi spremljal s klopi, kar je namigovalo na to, da je zanj konec sanj o evropskem prvenstvu. »Ne, to ne drži. Na Žigo se kako računam,« nas je popravil Zdovc, ki ima sladke skrbi. Žiga je na nekaj tekmah navdušil in je naložba za jutri, Miha Zupan je prišel kot zadnji, proti Italiji je pokazal zavidljivo formo, Zagorac pa je dobro izkoristil minutažo proti Fincem. Ko je bil na parketu, je Slovenija naredila kar 17 točk naskoka proti severnjakom.

Proti Italiji je Zdovc ob koncu tudi po sili razmer na mesto organizatorja igre postavil nepredvidljivega Klemna Prepeliča. »Nebojša Joksimovič ni bil v pravem ritmu, Luke Rupnika si nisem upal poslati v igro, Jaka Klobučar je imel težave z osebnimi napakami,« je Zdovc pojasnil, zakaj je v ogenj poslal Prepeliča, ki je svoje delo opravil izvrstno – zbral je šest podaj, izgubil ni niti ene žoge, tekmo pa sklenil z 12 točkami. Ljubiteljem košarke pa se je v spomin vtisnila tudi peterka Jaka Blažič, Jaka Klobučar, Uroš Slokar, Klemen Prepelič, Miha Zupan, ki je ob koncu prve in v dobršnjem delu druge četrtine najprej ujela Italijo, potem pa ji pobegnila. To je bil prijeten poletni večer, ki je v Sloveniji vnovič poskrbel za nekaj košarkarske evforije. Naj traja. Tja do Zagreba in še naprej. Stožice bodo v četrtek proti Srbiji zagotovo polne.

 

Deli s prijatelji