POTOP

Po stresu v mučni službi 
se je potopila do 104 m

Objavljeno 27. junij 2015 13.13 | Posodobljeno 27. junij 2015 13.15 | Piše: Jakica Jesih
Ključne besede: Sara Campbell

Izjemna potapljačica na vdih Angležinja Sara Campbell je gostovala v Sloveniji.

Sposobnost zadrževanja sape je človeku dala narava in na prve zapise o potapljanju na vdih naletimo že v antičnih časih, ko sta Platon in Homer opisovala uporabo spužev pri prhanju ter grški otok Kalimnos kot njihovo bogato najdišče. Takratni potapljači so se na globine okoli 30 metrov podajali na način, imenovan skandalopetra, z na vrv privezanim kamnom, ki jih je s precejšnjo hitrostjo potegnil na dno. Tam so zaradi nabiranja spužev ostajali tudi do pet minut, kar še danes velja za zelo lep dosežek, potem pa jih je partner na čolnu skupaj s kamnom in nabranimi spužvami potegnil na površje. Danes je potapljanje na vdih (apnea) vse bolj priljubljena športna aktivnost. Na hitro lahko discipline razdelimo na bazenske in globinske; cilj bazenskih je z enim vdihom preplavati čim daljšo razdaljo, s plavutmi ali brez, ali zadržati sapo pod vodo statično, v mirovanju. Globinske preizkušnje so veliko bolj vznemirljive, rekordi pa se izboljšujejo kot za stavo. Tudi tukaj poznamo tri discipline – potop v globino s plavutmi ali brez ter prosti potop z vlečenjem ob vrvi brez plavuti.

Minule dni je bila v Sloveniji ena od najboljših apneistk na svetu, Angležinja Sara Campbell. Odzvala se je povabilu slovenskega inštruktorja prostega potapljanja in vodje šole potapljanja na vdih Inhale Blue Tadeja Černoša, da bi svoje bogato znanje na predavanjih in delavnicah predala navdušenim slovenskim športnim potapljačem in tistim, ki bodo to še postali. Campbellova je na vrhuncu kariere dosegla štiri svetovne rekorde, najgloblje pa se je na en sam vdih potopila kar 104 metre globoko (globina je bila dosežena na treningu, ženski uradni svetovni rekord v potopu v globino s plavutmi pa ima ruska potapljačica Natalija Molčanova z globino 101 m; moški rekord v tej disciplini je dosegel njen sin Aleksej Molčanov s 128 metri).

Nikoli ni prepozno

Še dragocenejši je Sarin dosežek zaradi njene zanimive življenjske zgodbe; kot kronično bolna londonska piarovka, ki je bila vsak dan v stresu, se je nekega dne, tudi zaradi hudih osebnih preizkušenj, odločila, da takšnemu življenju naredi konec. Pri tem ji je bila v uteho predanost kundalini jogi, ki glavni poudarek namenja dihanju. Sara se je iz londonske megle preselila v sončni Dahab, se še bolj predala jogi in meditaciji ter počasi zaživela, kot se ji je zdelo prav. Celo leto je potrebovala njena prijateljica, da jo je pregovorila, naj se prijavi na začetni tečaj potapljanja na vdih. Vse drugo je zgodovina. Sara se je v globino prvič podala pri 35 letih, tri svetovne rekorde od štirih pa je dosegla v prvih devetih mesecih treninga leta 2007. Zdaj s svojim vzgledom in navdihujočo zgodbo opogumlja ljudi po vsem svetu, da ni nikoli prepozno, da je vedno pravi čas za tisti odločilni korak k boljšemu življenju, potapljačem pa predaja znanje o treningu prostega potapljanja, jogi, meditaciji in pravi osebni naravnanosti.

Sara razlaga: »Morje me je naučilo nekaj najglobljih resnic o življenju – ko se prepustimo, predamo, ko začnemo živeti v harmoniji z naravo in ne več v boju proti njej, se zgodi čarovnija in dobimo priložnost, da odkrijemo skrite potenciale, ki so v vseh nas. Joga in meditacija sta temelj vseh mojih dosežkov in še naprej mi dajeta pogum za raziskovanje lastnih globin. Na predavanjih ne nagovarjam samo potapljačev, ampak vse, ki sledijo svojim sanjam, ki želijo razumeti svoje prave želje in strasti, pomagam jim spoznati, da je vse, kar za takšno izpolnjujoče življenje potrebujejo, že v njih.«

Njen gostitelj Tadej Černoš je poskrbel, da so slovenski ljubitelji potapljanja pridobili nova znanja: »Imam izkušnje in to čast, da skupaj s Saro Campbell in Umbertom Pelizzarijem učim apneiste z vsega sveta v Apnea Akademiji. V šoli Inhale Blue pa si prizadevam, da vadeči pridobijo kar največ znanja s področja potapljanja na vdih in sproščanja, in s tem namenom sem k nam povabil tudi Saro.«
 

Do 253 metrov globoko

Obstajata dve precej bolj tvegani disciplini potapljanja, zato se v njih ne tekmuje. To sta prosti potop brez omejitev (no limits), kjer lahko globino dosežemo na kakršen koli način, prav tako je tekmovalcu prepuščen način vrnitve na površino, ter potop s spremenljivo obtežitvijo, kjer globino dosežemo s pomočjo dodatnih uteži, ki jih pozneje odvržemo in na površje izplavamo sami. V najbolj ekstremni disciplini no limits je največjo globino, 253 metrov na en sam vdih, v potopu s kapsulo dosegel avstrijski potapljač Herbert Nitsch, a potop zaradi tehničnih težav ni bil priznan, še vedno pa ima v rokah no limits svetovni rekord iz enega prejšnjih potopov, 214 metrov. V ženski konkurenci se je v disciplini no limits najgloblje spustila Američanka Tanya Streeter, ki se je že leta 2002 uspešno potopila na 160 metrov.

Deli s prijatelji