KOŠARKARSKO MESTO

Po skalpu Olimpije večji apetiti

Objavljeno 29. marec 2017 13.26 | Posodobljeno 29. marec 2017 13.25 | Piše: Drago Perko

Rogaška je z dvema zmagama napovedala kandidaturo za polfinale, kjer večina vidi še Olimpijo, Krko in Zlatorog Laško.

Košarkarji Rogaške so izvrstno začeli ligo za prvaka – porazili so pivovarje – najprej Laščane, potem še Ljubljančane. Foto: Roman Šipič

ROGAŠKA SLATINA – Rogaška Slatina že vrsto let velja za pravo košarkarsko mesto. Tudi ali v zadnjih letih predvsem zavoljo velikega košarkarskega podpornika župana Branka Kidriča, ki je že 20 let v klubu: bil je igralec in kapetan, danes pa je glavni mecen in član upravnega odbora. Prav Kidrič je v klub pripeljal sedanjega trenerja Damjana Novakoviča, ki slovi tudi po tem, da zna izbrati igralce in sestaviti dobro ekipo. Letos ne prvič. Pred dvema letoma so bili v Rogaški Slatini v finalu državnega prvenstva, a so priznali premoč sosedom iz Šentjurja. Danes pa Rogaška začenja nov juriš na vrh. Vsaj tako je mogoče sklepati po izvrstnem uvodu lige za prvaka! V soboto je v Rogaški »padla« tudi Olimpija (75:74 je bilo), za mnoge strokovnjake prva favoritka letošnjega državnega prvenstva. Košarkarska Union Olimpija od leta 2009 čaka naslov državnega prvaka. Poraz v Rogaški Slatini ni usoden, a zagotovo za zmaje neprijeten.

Opekli so se

Olimpija je na sobotni tekmi zaostajala že 17 točk (48:31), ob koncu tekme pa po košu Nikole Jankovića (s 26 točkami prvo ime Ljubljančanov) povedla 73:74. Vmes je vodila 0:2 in 65:69. Domačinov to slednje vodstvo gostov v 37. minuti ni zmedlo. Pred polno dvorano, zbralo se je skoraj 700 gledalcev, je zadnji napad (Rogaška je imela na voljo osem sekund po minuti odmora) zaključil Dragiša Drobnjak. Štiridesetletni veteran je spravil žogo v koš, tekmo pa sklenil pri 11 točkah, šestih skokih in treh podajah. »Večji del tekme smo igrali zelo dobro in Olimpijo držali na varni razdalji. V zadnji četrtini nismo našli rešitve za razigranega Jankovića, nato pa je Jefferson z zadetimi meti iz razdalje skoraj obrnil tekmo v korist Ljubljančanov. Na koncu smo z maksimalno borbenostjo in zbranostjo prišli do pomembne zmage. Čestitam igralcem za zmago in navijačem za podporo,« je bil po obračunu vesel trener Rogaške Damjan Novakovič. Olimpija je dobila lekcijo – predvsem pri odnosu, ki ni bil pravi. »Čestitke Rogaški, ki je zasluženo zmagala. Vprašanje je, kako bi se končala tekma, če bi mi bolje odigrali prvi polčas. O teh stvareh moramo razmišljati. V primeru, da bomo imeli v glavi, da lahko kakšno stvar opravimo tudi s pol moči, se bomo opekli. Menim, da je to opozorilo prišlo v pravem času,« je po porazu ugotavljal trener Olimpije Gašper Okorn.

Če bo priložnost

Rogaška je z dvema zmagama napovedala kandidaturo za polfinale, kjer večina vidi še Olimpijo, Krko in Zlatorog Laško. Po takem scenariju se Rogaški odpira pot tja do regionalne lige, kamor sicer po pravilu gresta finalista državnega prvenstva. V tem kvartetu ima regionalne ambicije Olimpija, Zlatorog zaradi omejenih sredstev ne, Krka pa leto dni v regijo zaradi zadnjega mesta po letošnjem rednem delu ne sme. Pričakovati je, da bo Rogaška priložnost zgrabila z obema rokama, a ostala zmerna, da se jim ne ponovi zgodba Tajfuna, ki je v sezoni v regionalni ligi zapravil preveč, nastale dolgove pa potrpežljivo in korektno plačujejo še danes.

 

Deli s prijatelji