URESNIČITEV SANJ

Po medalje tudi s hrvaškim znanjem

Objavljeno 02. februar 2017 20.51 | Posodobljeno 02. februar 2017 20.50 | Piše: Drago Perko

Nadarjena in uspešna karateistka Kaja Budič je s svojim očetom in trenerjem ustanovila lastno ekipo, ki ji s strokovno pomočjo in financami pomaga pri uresničitvi sanj – nastopu na olimpijskih igrah v Tokiu.

Kaja Budič se pri 20 letih spogleduje z nastopom na olimpijskih igrah v deželi vzhajajočega sonca. Foto: Drago Perko

BREŽICE – Lani so v olimpijsko družino športov sprejeli karate. Ta novica je razveselila tudi nadarjeno slovensko karateistko Kajo Budič, ki se pri 20 letih odkrito spogleduje z nastopom na olimpijskih igrah v deželi vzhajajočega sonca. Do takrat bo preteklo še precej Save, ki se vije mimo Brežic in Samoborja, kjer Kaja že desetletje trdo in predano trenira.

Rada se je pretepala

Rodila se je leta 1996 v Brežicah, biva pa v vasici Dvorce. »Ko sem bila še otrok, sem se rada pretepala. Brata Roka sem grizla in napadala. Ko sem prišla domov iz šole, sem očetu povedala, da se želim tepsti. Oče je to elegantno rešil – vpisal me je v karate klub,« Kaja razkrije, kako so doma rešili zadrego. Športno pot je začela v Karate klubu Brežice. V osnovni šoli je poleg karateja trenirala nogomet in atletiko. Udeleževala se je vseh športnih tekmovanj na šoli in dosegala odlične rezultate. Po končani osnovni šoli je obiskovala srednjo zdravstveno šolo v Novem mestu. Zaradi svojih ambicij je leta 2014 prestopila v Karate klub Kolektor Idrija. Ker pa bi rada naredila še več zase in je Idrija oddaljena od Brežic, je dodatne treninge in vadbo našla pri sosedih. Pridružila se je Judo klubu Samobor, ki velja za enega najboljših klubov na Hrvaškem.

Tam povečuje kakovost svojih treningov s poudarkom na eksplozivnosti in tehniki. Dodatne treninge po napotkih trenerja dopolnjuje v tako imenovanem Karate butiku na Čatežu, kjer poteka tudi Yuki karate šola, nam povedo v njeni ekipi. S trdim in vztrajnim delom se je leta 2014 prebila v državno reprezentanco in leta 2015 osvojila prvi naslov članske državne prvakinje v kategoriji plus 68 kilogramov in prvi naslov mlajše članice v kategoriji plus 68 kilogramov do 21 let. Leta 2016 pa prvi naslov članske državne prvakinje +68 kilogramov. Vmes je v letu 2015 je s pomočjo družine in samoborskega trenerja Davorja Mrzaka ustanovila zasebno ekipo, imenovano Kaja karate team Čatež, Kaja Budič.

Smer Tokio 2020

»Karate krepi gibalne sposobnosti, uči me potrpežljivosti in predanosti ter spoštovanja tekmecev,« opiše, kaj ji daje karate. »Ne skrivam čustev. Pokažem jih tudi med borbo. Ko mi gre, je čas za veselje, ko se mi v par sekundah vse zruši, pa za jezo,« razloži, kako dojema vzpone in padce na tatamiju. Prizna pa, da se ob vrhunski zbranosti znebi tudi čustev, ki jim dovoli na plan po borbi. Tako je bilo na lanskoletnem balkanskem prvenstvu v Sarajevu, kjer je postala regionalna prvakinja v konkurenci do 21 let.

»Moj cilj so olimpijske igre v Tokiu. A dobro vem, da me na poti tja čaka obilo garanja. Z mojo trmo in podporo ekipe nam bo uspelo,« razkrije svoj cilj. V zadnjih dveh letih je opozorila nase. Poleg balkanskega naslova je v kategoriji do 68 kilogramov petkratna državna prvakinja pri mlajših članicah in članicah. Na zadnjem svetovnem prvenstvu je bila peta v kategoriji do 21 let, sedma v Evropi in deveta na svetu. »Vse skupaj me je malce presenetilo. Prej sem bila Kaja Budič, ki je svet ni poznal. Ko pa sem se povsem posvetila karateju, se je to spremenilo. Prišli so uspehi. Upam, da bo šlo le še na bolje,« pravi Kaja, ki je končala srednjo zdravstveno šolo, zdaj pa se povsem posveča karateju.

Hvaležna očetu

»Vadim dvakrat na dan. Če bi hodila še v šolo, bi oboje delala polovično. To ne gre, vse stavim na karate,« odločno pove. »Odrekanja je veliko. S prijatelji ne morem na pijačo, ko bi si to želela. A tako pač je, v karateju uživam, uspehi pa so potem še toliko slajši,« prizna naša sogovornica. V drugi polovici letošnjega februarja jo čaka evropsko prvenstvo mlajših članic. »V Sofijo grem po medaljo, tega ne tajim,« jasno pove. V prvi polovici maja bo v Turčiji na evropskem prvenstvu članic, oktobra se bo merila še s svetovno konkurenco na svetovnem prvenstvu do 21 let na Tenerifu.

Potovanj, treningov in stroškov ne manjka. »Saj bo kdo rekel, da je karate poceni šport. A stroškov je precej – na tekme, pa naj bodo v Džakarti ali Maroku, je treba priti. Zveza ne krije stroškov. Na srečo smo ustanovili lastno ekipo, ki jo vodi oče Andrej, ki je animiral sponzorje in zbral denar,« je hvaležna vsem, ki ji stojijo ob strani in jo spodbujajo. 

Samobor in reprezentanca

»Veseli me, da je Kaja na poti proti evropskemu in svetovnemu vrhu izbrala prav Samobor, kjer trenira polovica hrvaške reprezentance. Tehnične in kondicijske treninge lahko opraviš v manjšem klubu, za vrhunsko športno borbo pa potrebuješ stalno pariranje najboljšim – iz treninga v trening. Samobor je za Kajo idealno okolje,« pravi njen trener Davor Mrzak. Kaja brani tudi barve slovenske reprezentance, kjer trenira in se kali pod taktirko trenerja Matjaža Končine. »Kaja je tekmovalka, ki jo želi trenirati vsak. S prizadevnostjo, jasno izraženimi cilji in željami, talentom in tudi predrznostjo ima vse, kar potrebuje vrhunska karateistka,« hvali Končina svojo varovanko.

 

Deli s prijatelji