VRNITEV

Po kapi že trese mreže

Objavljeno 12. februar 2013 11.39 | Posodobljeno 11. februar 2013 20.57 | Piše: Marko Uršič

Brazilka Daniela Piedade se je po možganski kapi čudežno hitro vrnila na rokometna igrišča.

Piedade po portugalsko pomeni pobožnost, pieteta, spoštovanje. Slednjega pa imamo lahko za Brazilko Danielo Piedade res veliko. S kolegicami iz Krima je v rokometni ligi prvakinj v Stožicah porazila romunski Oltchim z 28 : 24 in tako po Rusiji vrnitev na igrišča proslavila tudi pred domačimi gledalci. Krožno napadalko, ki bo 2. marca dopolnila 33 let, je namreč konec septembra pred prijateljsko tekmo s Podravko zadela možganska kap. Polno vrnitev v športni svet tako lahko označimo za res sanjsko, simpatična Daniela, kot Brazilka je bila vedno optimistična in nasmejana, pa je po nedeljski tekmi kar skakala od radosti, ko je vsem razlagala, kako vesela je, da spet igra.

»Sem zelo srečna, da sem se vrnila v dvorano in k igri, zame je bilo preteklo obdobje res težko. Tri mesece sem bila doma v Braziliji, po malem vadila, tekala, dvigala uteži, zdaj pa sem res nadvse srečna, da ponovno igram z mojo novo ekipo. Srečna sem, da sem se sploh lahko vrnila k igranju rokometa. Prej nisem vedela, ali ga bom sploh lahko še igrala. Ne morem še reči, da sem stoodstotna, a se dobro počutim. To je najpomembneje,« je Daniela žarela po tekmi. Njena hitra vrnitev je kar majhen čudež. »Lahko rečem, da res, jasno. Ko me je zadela kap, je bilo vse hitro. Zdravnik je bil ob meni že v dvorani, pa v rešilnem avtomobilu, hvala bogu. Moderna medicina mi je zelo pomagala, saj nisem vedela, ali bom sploh lahko še igrala rokomet na takšni ravni, kot je liga prvakinj. Zdravniki so mi na pregledih tukaj in v Braziliji dejali, da je vse v redu, da se hitro vračam. A tudi sami niso pričakovali, da se bom tako hitro. Dajali so mi možnost vrnitve, a res ne tako hitre. Zame je še pomembno, da sem telesno v redu, da se odlično razumem z družino. Vedno sem bila optimistična, želela sem se hitro vrniti. Po štirih mesecih odsotnosti ni lahko igrati lige prvakinj.« V težkih časih je bila seveda pomembna tudi podpora Krima in soigralk. »Zelo. Si videl? Punce, ves svet se je pogovarjal z menoj, dajali so mi moč. Jasno, mnogi tudi niso verjeli, da se bom vrnila k rokometu. Zato pa je tu moja družina, prijatelji, to je zame najpomembneje.«

Ronaldo je car

Zdaj lahko naprej, po osebni plati, gleda tudi s klubskega stališča. »Smo kakovostna ekipa, menim, da je vse mogoče, da lahko pridemo v polfinale lige prvakinj. A moramo iti korak za korakom. Veliko vadimo, na začetku sezone je bilo težko, veliko punc je bilo poškodovanih. Zdaj smo tu, malo po malem vse prihaja na mesto. Vemo, da imamo po kakovosti zelo dobro ekipo, polfinale je mogoč.«

Daniela je doma iz São Paula, ko kramljaš z Brazilci, pa je seveda neizbežna tema nogomet. Kateri klub pa ji je najbliže? »Corinthians, seveda,« je izstrelila kot iz topa in se nadvse razveselila. »Nekateri iz moje družine so za Corinthians, nekateri za São Paulo,« je razložila in omenila, da je iz tega velemesta sicer šest elitnih nogometnih klubov. Kateri nogometaš pa ji je najbliže? »Sicer ne igra več, a mi je zelo všeč Ronaldo. Fenomeno,« je še smeje se navrgla Daniela de Oliveira Piedade, ki je z brazilsko državno vrsto trikrat nastopila na olimpijskih igrah – v Atenah, Pekingu in Londonu. Še to, leta 1993 je bila kot štirinajstletnica prvakinja São Paula v teku na 100 m, štafeti 4 x 100 m in skoku v daljino.

Uspešna vrnitev

Daniela Piedade je v prvem krogu drugega dela lige prvakinj na gostovanju pri ruski Zvezdi dosegla zadetek, v nedeljo proti Oltchimu pa je kot krožna napadalka trikrat zatresla mrežo. A glede na to, da se je komaj vrnila na igrišča, lahko od nje torej še veliko pričakujemo.

Deli s prijatelji