PRESENEČENJE

Plavi angeli ustavili nebeške kolesarje

Objavljeno 19. junij 2015 09.50 | Posodobljeno 18. junij 2015 22.50 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: kolesarjenje

Moštvo Sky, največje ime kolesarske dirke po Sloveniji, je doživelo neprijeten dogodek.

Igor Turk, v ospredju, in Filip Tišma, povsem zadaj, sta z Američanovo pomočjo pripravila kolesa za tekmovalce znamenite ekipe Sky. (Foto: Igor Mali)

Včeraj se je začela 22. kolesarska dirka po Sloveniji, ki bo v štirih etapah iz Ljubljane v nedeljo pripeljala v Novo mesto. V prestolnici je bila vožnja na čas, odločitev o zmagovalcu pa bo zanesljivo padla jutri, ko bo kraljevska gorska etapa na Tri Kralje. No, najznamenitejše moštvo na letošnji dirki je gotovo britanska ekipa Sky. V Sloveniji sicer ni Chrisa Frooma, Bradleyja Wigginsa, Richieja Porta, Gerainta Thomasa, Elie Vivianija in nekaterih drugih, torej najmočnejše zasedbe. Porte je bil sicer predviden za nastop, a Sky je profesionalec od glave do peta. Včeraj ob 15. uri so poleg Kongresnega trga v Vegovi ulici, torej tri ure pred startom kronometra, že parkirali črni tovornjak, slovenska mehanika britanskega moštva Filip Tišma in Igor Turk pa sta že v kamionu začela pripravljati kolesa za svoje fante. A ti so imeli na zadnjem treningu, dopoldne, neprijetno srečanje. Ker so kolesarili zunaj kolesarske zveze, jih je namreč ustavila slovenska policija. »Mož postave jih je prestregel blizu našega hotela Austria Trend na Dunajski cesti. Na koncu pa smo jo le odnesli brez plačila kazni, saj sem osebno posredoval,« nam je pojasnil Filip Tišma. Prvi favorit dirke, Bask Mikel Nieve Iturralde, Avstralec Nathan Earle, Britanec Andrew Fenn, Salvatore Puccio iz Italije, še en Bask, Xabier Zandio Echaide, in Avstralec Chris Sutton tako niso plačali kazni, se bodo pa gotovo še dolgo spominjali srečanja nebeškega moštva s, karikirano napisano, plavimi angeli.

Veliko firbcev

No, Tišma in Turk sta bila, s pomočjo še enega ameriškega mehanika, ki je ekipi prišel na pomoč le za dirko po Sloveniji, pri pripravi koles nadvse vestna, in ko sta Pinarellove lepotce zložila na plan, se je okoli Skyevega tovornjaka nabrala lepa množica. Drugih šestnajst moštev sploh ni bilo deležno tolikšne pozornosti kot ravno sloviti Sky, pa čeprav po Sloveniji vozita še dve moštvi iz tako imenovanega World Toura, ruska Katjuša in italijanska Lampre-Merida. Da Skyeve kolesarje neprijeten dogodek z možem postave ni spravil iz tira, pa se je videlo tudi ob prihodu avtobusa s tekmovalci uro pred startom vožnje na čas. Povsem zbrani so zapustili avtobus in se mrkih pogledov takoj usedli na kolesa za kronometer ter jih preizkusili. Ljudi, ki so se nabrali okoli avtobusa, niti pogledali niso. Malce manj profesionalni so bili pri ameriški ekipi UnitedHealthcare. Moštvo, v katerem je tudi Slovenec Jani Brajkovič, nekdanji svetovni prvak v vožnji na čas do 23. leta starosti, je namreč svoj mali klubski kombi in spremljajoča avtomobila blizu cilja parkiral z veliko zamudo.

Deli s prijatelji