KONEC TEDNA

Planica je boleča točka za Petija

Objavljeno 20. marec 2013 14.50 | Posodobljeno 19. marec 2013 20.33 | Piše: Marko Uršič

Primož Peterka pravi, da Planico jemljemo kot nacionalni praznik, in prav je, da je tako.

Primož Peterka, najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov (foto: Dejan Javornik).

PLANICA – Planica je zibelka, plenica smučarskih poletov. Za poznozimski užitek bo konec tedna v dolini pod Poncami spet živahno, zaključek zadnje sezone svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami v Sočiju bo boj za metre med skakalci ter paša za oči in družbeni dogodek za vse, ki bodo priromali v severozahodni konec Slovenije.

Primož Peterka je dvakratni skupni zmagovalec svetovnega pokala (1997. in leto pozneje), v tem okviru je osvojil 15 tekem, skupaj je stopil na 34 stopničk. Ima bron z olimpijskih iger leta 2002 v Salt Lake Cityju, ekipno na veliki skakalnici, in kovino istega sijaja s svetovnega prvenstva v Oberstdorfu 2005, šlo se je za ekipne skoke na mali napravi. Osebni rekord ima 212 m, ravno s planiške velikanke. 34-letnik je zdaj pomočnik glavnega trenerja slovenske ženske reprezentance v smučarskih skokih in kot nekdanji as domačega športa ima kaj povedati na temo planiškega marčevskega dogajanja. »Kot prvo sem Slovenec in to je domači dogodek. Tega med sezono ne doživiš drugod. Kot drugo pa je to konec sezone, ki traja štiri mesece. Je nekaj posebnega, plus tega je to zame še vedno največja skakalnica na svetu, kjer se bodo zelo kmalu v prihodnosti spet postavljali svetovni rekordi,« je Peterka obrazložil fenomen Planice. Zanimivo, Primož ima 15 zmag za svetovni pokal, a v Planici mu ni uspelo premagati vseh soskakalcev. »To je boleča točka v moji karieri,« pravi o tem.

Planiška svežina

Med nedavno tekmo svetovnega pokala v skokih v Lahtiju se je celo komentator televizijske postaje Eurosport čudil, da je to finsko mesto za leto 2017 še sedmič pridobilo pravico, da gosti svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. »In to pred Planico, ki bi bil nov, svež prireditelj takšnega dogodka,« je pristavil. Veter v Mednarodni smučarski zvezi piha tudi po skandinavsko. Morda pa bo Planica nekoč le prišla na vrsto.

Kje se pa bomo družili?

Kako pa sicer na planiški skakalni praznik gleda kot socialni oziroma družabni dogodek? »To je meni zelo težko oceniti, ker sem bil tekmovalec, sem skakalec, sem s skoki še vedno. To je zelo pomemben dejavnik v mojem življenju. S socialnega vidika denimo Zavarovalnica Triglav vsako leto v Planico v četrtek pripelje več tisoč otrok, vem, da prebivalci Slovenije Planico jemljemo kot nacionalni praznik, in prav se mi zdi tako. Kje se pa bomo družili, če ne na dogodkih, kjer se lahko zruši nekaj vrhunskega?« PP zaokroži svoja razmišljanja. Norvežani si svoj zimskošportni ponos krepijo na Holmenkollnu, Nemci in Avstrijci na novoletni turneji, Germani prisegajo tudi na svoje biatlonske praznike, a Planica je v tem delu Evrope plenica tistih športnikov, ki s smučkami letijo po zraku.

Finale brez Hvale

Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici se bo začel z današnjim uradnim preizkusom letalnice. Slovenijo bo v jutrišnjih kvalifikacijah zastopalo 13 skakalcev z Robertom Kranjcem in Petrom Prevcem na čelu, planiški konec tedna pa bo zaradi slabše forme izpustil dvakratni mladinski svetovni prvak Jaka Hvala. Poleg že omenjenih asov bodo na finalu sezone slovenske barve zastopali še Matic BenedikJernej DamjanNejc DežmanRok Justin, Matic KramaršičŽiga MandlAndraž PograjcMatjaž Pungertar, Anže SemeničJurij Tepeš in Miran Zupančič.

 

Deli s prijatelji