PRIHODNOST

Piše diplomsko nalogo, sledi še Barkovljanka

Objavljeno 24. september 2012 12.24 | Posodobljeno 24. september 2012 12.24 | Piše: Marko Uršič

Izolan Vasilij Žbogar glede jadralske prihodnosti razmišlja o več velikostih morskih plovil.

Izolana najprej čaka tržaški pokal Bernetti (foto: Jože Suhadolnik).

IZOLA – Sezona morskih radosti in jadranja se počasi izteka, čeprav največja poslastica leta šele prihaja. Morska gladina in vetrovno kraljestvo Tržaškega zaliva bosta 14. oktobra polna trupov in jader, kajti Barkovljanka, največja regata osrednjega dela zemeljske oble, bo spet množični spektakel za jadralske sladokusce. Del nje bo tudi Vasilij Žbogar, ki je po olimpijskem brazdanju valov ob obali angleškega Weymoutha in šestem mestu pogled usmeril tudi v prihajajoče jadralske izzive. »Trenutno sem najbolj zaposlen s pisanjem diplomske naloge na fakulteti za management v Kopru. Vadim enkrat do dvakrat na dan, nič posebnega, hodim v telovadnico, za naprej pa usklajujem program. Imam nekaj različic, kaj bom v prihodnosti sploh počel. Ena od teh je, da nadaljujem v razredu finn. Če bom, bom treninge začel kar kmalu, v začetku novembra, in to v Valencii, kot sem to počel že zadnje leto. Druga različica je pokal Amerike, za to se bom moral preseliti v San Francisco. Tu pa je tudi jadranje na maksijadrnici Esimit Evropa, ki je že prišla v Trst in s katero bom jadral do konca oktobra. Najprej na pokalu Bernetti, nato na Barcolani in še na Middle Sea Race na Malti. Moja največja želja pa je, da bi naredil še en olimpijski ciklus v razredu finn. To je zdaj odvisno od denarja, program je namreč narejen, od tega, ali nam bo tudi finančno uspelo narediti konstrukcijo. Druge jadralske stvari lahko še vseeno počnem pozneje, za olimpijske igre pa sem prepričan, da bodo tiste v Riu de Janeiru zadnje,« za uvod pove Izolan, ki bo 4. oktobra praznoval 37. rojstni dan.

Pokrovitelji so naklonjeni

Naslednje leto sta za Vasilija Žbogarja na sporedu evropsko prvenstvo v razredu finn v Nemčiji in svetovno v Estoniji v mesecu dni razmika. »Na zadnjem evropskem prvenstvu sem bil drugi, skušal bom narediti še korak naprej. Na svetovnem pa bi rad iztržil dober izid. Če bo finančno vse po sreči, moram reči, da so pokrovitelji zelo naklonjeni. Menim, da bom do začetka oktobra vedel že precej stvari in bom lahko točno povedal, kaj bom delal v naslednjih mesecih,« pravi dobitnik srebrnega in bronastega olimpijskega odličja v razredu laser.

Dragi Ameriški pokal

Žbogar je v nizu regat za ameriški pokal že krmaril dvotrupno jadrnico španskega izzivalca Green Comm Racing. Španci so se nato zaradi pomanjkanja denarja umaknili iz tega dragega in prestižnega tekmovanja, Vasilij pa je razložil morebitne scenarije za naprej. »Pogovarjam se z našim menedžerjem Francescom De Leom. Denar je zelo težko dobiti, pred dnevi sem priporočil, da bi stvar opustili. Narediti takšno jadrnico stane petindvajset milijonov evrov, naslednjo leto je finale. Po letu dni bodo za tekmovanje lahko izbrali že druge jadrnice in obstoječe ne bodo nič več vredne. De Leo je imel v Singapurju stike z nekaterimi pokrovitelji, če bo šlo skozi, bomo vsi zadovoljni. Z majhnih jadrnic se gre zdaj na velike, s pet ljudi v posadki na dvanajst, trinajst. Iščejo izkušene jadralce na teh katamaranih. Dokler čakam špansko ekipo, vseeno malce špekuliram, ker sem pri njej krmar. Pri drugih ekipah bi bil le član posadke, to je zame velika razlika. Saj je lepo biti v ekipi, a ...,« je dodal član Jadralnega kluba Burja.

V Pokalu Amerike se zdaj udejstvuje tudi Britanec Ben Ainslie, štirikratni olimpijski zmagovalec v jadranju, tri naslove je osvojil v novem Žbogarjevem razredu finn, enega v njegovem starem razredu laser. »Na pokalu Louisa Vuittona za izzivalce bodo le tri posadke in jadrnice, novozelandska, italijanska in švedska, to je katastrofalen poraz za America's Cup. Pozna se, da je kriza, barke pa so predrage. V zadnjem finalu pokala Amerike smo imeli trimaran in katamaran, in če vemo, da po avgustu naslednjega leta te barke ne bodo nič več vredne, bodo tako le lahko stale na suhem,« je Žbogar za konec strnil misli.
 

Deli s prijatelji