RAZLIKE

Pipan Olimpijo pred sodišče

Objavljeno 02. oktober 2015 16.11 | Posodobljeno 02. oktober 2015 16.12 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Aleš Pipan

Trener košarkarjev MZT o razliki dojemanja športa v Sloveniji in Makedoniji.

Aleš Pipan pravi, da imajo Slovenci težave ob soočanju s stvarnostjo. Foto: Roman Šipič

Slovenski košarkarski trenerji na tujem so cenjeni in spoštovani. Med takšne zagotovo spada tudi Celjan Aleš Pipan, ki vodi zasedbo makedonskega MZT, s katerim je včeraj v 1. krogu lige ABA gostoval v Ljubljani. Na tujem se je Pipan ustalil in uveljavil, v Skopju mu je lepo. »Mesto je prijetno in pravo evropsko, ljudje prijazni. Živim poleg dvorane,« hvali razmere, v isti sapi pa doda, da je z novo dvorano klub pridobil tudi novo dimenzijo. »Ko sem šel prvič iz kluba, so rušili staro, zdaj imamo pravo lepotico, razmere za delo so odlične,« pohvali arhitekturni dosežek in dimenzijo novega objekta, ki nosi ime po Janu Sandaskem, makedonskem nacionalnem heroju.

Heroj pa je v Skopju tudi Pipan, navijači MZT ga obožujejo. »Dokler zmaguješ, je povsod vse lepo. V tujini so ob neuspehu prva tarča tujci, v Sloveniji je malce drugače,« začne Pipan, ki mu klubsko vodstvo stoji ob strani. »Delam brez živčnosti in pritiskov,« pohvali razmere. V lanski sezoni je prišel kot gasilec in sezono rešil z naslovom državnega prvaka, letošnjo je začel z osvojenim superpokalom. »Doma ni dilem – tu moramo biti najboljši, v ligi ABA pa je cilj biti v zgornji polovici,« pravi Pipan, ki je z MZT pred tremi leti končal na 7. mestu in se uvrstil v Evropo. Letos jih tam ne bo, dve tekmi na teden pa bodo igrali, saj bodo od prvega kroga sodelovali v domači ligi.

Pipan je bil v Skopju prvič v sezoni 2012/13, letos marca pa je prišel v drugo, ko so ga odpustili v Olimpiji. »Vesel sem, ker so se me spomnili. Že prvič smo dobro sodelovali, tega niso pozabili,« je ponosen Pipan, ki se ga je Olimpija odrekla. »Ni me presenetilo. Pričakoval sem, da bom prvi na udaru, ko bo šlo kaj narobe. Ljudje v klubu so vse svoje težave prevalili na pleče trenerja. Niso pa si upali povedati vsega v obraz,« odkrito spregovori o klubskem vodstvu Olimpije, ki mu je ostala dolžna še kar nekaj denarja. Dvomi, da ga bo dobil. Resno se spogleduje z mislijo, da pravico poišče na sodišču in izterja zaslužene in obljubljene cekine. Pravi, da imamo v Sloveniji težave ob soočanju z realnostjo. »Pa saj ljudje ne vedo, kaj se v resnici dogaja. Prav je, da so cilji visoko zastavljeni, a moraš imeti za njih izpolnitev normalne razmere na vseh področjih, da izpolniš ambicije klubskega vodstva,« opozarja, da na sončni strani Alp ni lahko delati.

Plače so redne

Opazil je, da je v Skopju tudi odnos do športa drugačen. »Ljudje imajo v prvi vrsti radi šport, navijajo za klub v dobrem in slabem,« nadaljuje Pipan, ki je poleti povsem prevetril skopsko ekipo. »Kadrovali smo v sklopu tega, kar lahko damo. Vse bazira na poštenju. Denarja ne razmetavamo, plače pa so redne, igralci so zadovoljni,« Pipan o korektnosti kluba iz Skopja. Njegovo ekipo krasijo čvrsta obramba in skok ter hitri protinapadi.

Pozorno je spremljal tudi zadnje evropsko prvenstvo. Zmaga Španije ga ni presenetila. Tudi Slovenija je po njegovem zasedla realno mesto. »Pet let sem bil selektor, to te izčrpa. To je bilo težko obdobje zame. Odpisali so me že ob imenovanju, ko so trdili, da ne bo nič iz tega. Pa nam je uspelo – na vsakem tekmovanju smo bili v četrtfinalu,« se Pipan spomni ere 2003–2008. Močno je navezan na družino, v Celju bivata žena in sin. Današnji dan bodo preživeli skupaj. »Pred tekmo si ne dovolim, da me kdo moti,« je jasen Aleš, ki bo v svojem Celju odigral srečanje s Tajfunom. »Vesel sem, ker so vztrajali in vzeli, kar jim pripada,« pa pozdravlja vrnitev vrhunske košarke v Golovec.

 

Deli s prijatelji