KOŠARKA

Pipan k Olimpiji, Smodiš kot direktor

Objavljeno 17. maj 2013 11.10 | Posodobljeno 17. maj 2013 00.06 | Piše: Drago Perko

V finalu košarkarskega prvenstva Krka tik pred novo zvezdico.

Finec Sasu Salin ni našel zdravila za čvrsto Krkino obrambo (foto: Aleš Černivec).

LJUBLJANA – »Finala še ni konec,« so košarkarji Krke v sredo večer bolj iz vljudnosti – tako se je zdelo – opozarjali vse zbrane, da še niso novi stari prvaki, četudi po dveh tekmah v zmagah vodijo z 2 : 0 proti Unionu Olimpiji. Danes nekaj pred deseto zvečer pa bi skorajda morali v zrak še četrtič zapored (skupaj šestič) dvigniti lovoriko, ki je namenjena najboljšemu v državi. »Zmanjkal nam je kanček sreče,« je trener Olimpije Miro Alilović obžaloval nespreten in nesrečen poraz na drugi tekmi (77 : 79), saj je Jaka Blažič ob zvoku sirene imel met za zmago. Dolenjci so si oddahnili, saj so zapravili 12 točk naskoka. »Vseskozi imamo iste probleme, to je v prvi vrsti skok. Krka je zbrala kar 13 skokov v napadu. Ali imaš srce ali pa ga nimaš. Če ga imaš, potem greš v boj, sicer pa ne. Mi žal tega nimamo,« je Alilović očital svojim igralcem pomanjkanje tistega v prsih in tistega med nogami.
 Predsednik zelene barke iz Ljubljane Jani Möderndorfer je bil jezen že med polčasom, zapletel se je v pogovor z direktorjem Matevžem Zupančičem, nikomur ni bila pogodu igra, ki so jo pokazali zmaji. Predsednik je stopil (dobesedno) korak dlje in tretjo četrtino kar prešprical. Spremljal jo je v preddverju dvorane, srkal kavo in na glas razmišljal, kako rešiti nastali položaj. Vsaj nekaj nasmeha na obraz mu je narisala naša opazka, da je na reklamnih panojih vendarle nekaj novih imen. »Tu smo precej pridnejši,« je dodal predsednik, ki se je potem vrnil v dvorano. V družbi ljubljanskega župana Zorana Jankovića je ostal do konca tekme in videl nov poraz svojega moštva.

Jasno je, da bo po koncu sezone Olimpija doživela nov, še stoti remont. Alilović ne bo več glavni trener, po košarkarskih kuloarjih so malodane usklajeni; v Ljubljano prihaja Aleš Pipan, možno pa je, da bo Alilović tudi njegov pomočnik. Kakor kaže, bo Olimpija tudi v novi sezoni na evropski sceni. Evroliga je za nekaj let izgubljena, realnost pa klubska 2. liga, evropski pokal (EuroCup). Olimpija naj bi dobila posebno povabilo tudi zaradi vztrajnega lobiranja Romana Lisca in Rada Lorbka.
V Novem mestu imajo sladke skrbi. Sezona se končuje, lovorika je na dosegu roke, Gašper Potočnik lahko po Aleksandru Sekuliču postane drugi slovenski trener, ki bo popeljal Dolenjce na prestol. Pred tem so bili za to abonirani tujci – Hrvata Ivan Sunara in Neven Spahija ter Srb Aleksandar Džikić. Ali bo Potočnik ostal trener ekipe, še ni znano. Lovorika bo dober argument, vse drugo pa v rokah uprave, ki že lep čas deluje kot dobro utečen stroj. Ekipi v pisarni naj bi se kot športni direktor pridružil Matjaž Smodiš, ki bo danes morda še zadnjič oblekel dres Krke in jo poskusil popeljati do naslova pred 2000 gledalci v dvorani Leona Štuklja, ki bo od 20. ure naprej pokala po šivih.

Deli s prijatelji