TRENER

Pešićev vzor je Daneu, Slovenija dežela košarke

Objavljeno 22. januar 2015 22.41 | Posodobljeno 22. januar 2015 22.42 | Piše: Drago Perko

Srbski trener Svetislav Pešić uspešno vodi vrsto aktualnega nemškega prvaka.

Svetislav Pešić se je izvrstno znašel tudi na klopi münchenskega Bayerna. Foto: FC Bayern

Svetislav Pešić je še eden izmed plejade vrhunskih trenerjev stare jugoslovanske košarkarske šole. Trenutno deluje v Nemčiji, po rodu je iz Pirota, na morje odhaja v Zadar, z veseljem se vrača v Ljubljano. »Rad imam te kraje. Tu imam precej prijateljev. Večkrat so rekli, da je Slovenija dežela smučarjev, pa sem jih popravil. Slovenija je prava košarkarska dežela,« je Pešić začel pogovor za Slovenske novice. Na Slovenijo in Ljubljano ga vežejo prijetni spomini iz aktivne košarkarske kariere. Igral je za beograjski Partizan in Bosno. Z Beograjčani je gostoval v Ljubljani, nasproti mu je stal legendarni Ivo Daneu. »Ivo in Radivoj Korać sta bila naša vzornika. Želel sem kopirati Iva, ki je bil takrat moderen košarkar. Lige NBA nismo spremljali,« se rad spomni svojih igralskih dni. Potem je šel med trenerje in lahko se pohvali, da je bil leta 2003 z Barcelono prvak evrolige. Osem let prej je osvojil Koraćev pokal z berlinsko Albo, leta 2005 pa evropskega kot trener španske Girone.

Igralci kot trske

Ko je leta 2002 zapustil Köln, je menil, da je končal delo v Nemčiji. Bil je trener Albe, nemško reprezentanco pa je leta 1993 na domačem evropskem prvenstvu popeljal do zlata. Vsa ta leta se je vračal v Berlin. Od leta 2012 vodi münchenski Bayern. »To je resen projekt. Na Bavarskem je nogomet religija, vendar se košarka kar ni in ni mogla prijeti. V zadnjih dveh letih se je položaj drastično popravil,« Pešić pritrdi, da so na jugu Nemčije košarko le sprejeli za svojo. Na tekme košarkarjev hodijo tudi zvezdniki nogometne ekipe. »Zmagali bomo, ko bosta v istočasnem terminu polna nogometna Allianz Arena in naša dvorana. Verjamem, da nam to lahko uspe,« nadaljuje. Bavarci gradijo nov športni objekt, ki bo sprejel 12.000 gledalcev. Pešiću je jasno, da čez noč ni velikih rezultatov. »Vse potrebuje svoj čas. Košarka ni McDonald´s, kjer bi nekaj na hitro naredil. Previdno je treba tudi z mladimi igralci, ki jih rad primerjam z lesenimi trskami. Hitro zagorijo in še hitreje se potem zlomijo,« Pešić opozarja, da je pot do izidov težka in trnova. V sezoni 2011/12 je prišel na pomoč Crveni zvezdi. Vesel je, ker so rdeče-beli iz Beograda danes vodilna ekipa lige ABA.

Pohvalno o novem rodu

Petinšestdesetletni Pešić pozorno spremlja tudi slovensko košarko. »Med sezono po navadi ne menjam ekipe, tudi v zadnjih dveh letih je bilo tako. Je pa res, da smo se zanimali za Eda Murića, ki je na koncu odšel v Beograd k Partizanu,« potrdi, da je hotel slovenskega reprezentanta. Ko nadaljujemo pogovor o Sloveniji, spomni še na srčnega in energičnega Jako Blažiča, obilo pohval ima tudi za Jako Klobučarja, ki igra v močni nemški ligi. »Ujel je izvrstno formo, najbolje je odigral ravno proti nam,« je nekdanji nemški selektor pohvalil Dolenjca. Visoko mnenje ima tudi o slovenskem selektorju. »Jure Zdovc je izvrsten selektor. Saj je imela tudi Olimpija najboljše izide, ko jo je vodil Slovenec. Tudi Božidar Maljković je naredil izvrsten posel. A igralcem je težko, če trener ni povsem identificiran z državo,« sklene Pešić, ki je v torek triumfalno zapustil ljubljanske Stožice.

Usodna serija 0:19

Union Olimpija je proti Pešićevemu Bayernu doživela boleč poraz v 3. krogu evropskega pokala, bilo je 80:90 (29:21, 53:39, 64:58). Skoraj 6000 gledalcev je bilo navdušenih nad prvim polčasom in vodstvom zmajev s 53:39. Toliko bolj jih je razočaralo drugih 20 minut, ki so jih dobili Bavarci s kar 27:51. Odločilen je bil delni izid 0:19. Olimpijin kapetan Dino Murić je dosegel 14 točk, srbski košarkar Vladimir Štimac pa 24 za goste.

Deli s prijatelji