PRIPRAVE

Perasović sovraži poraze, na zmago tudi proti Sloveniji

Objavljeno 18. avgust 2015 13.43 | Posodobljeno 16. avgust 2015 23.10 | Piše: Drago Perko

Hrvaški košarkarji se zavzeto pripravljajo na eurobasket in prvi obračun s Slovenijo.

Hrvaški košarkarji so svojo moč nazadnje testirali proti Nemcem. Foto: HKS

Slovenska konkurenca ne počiva. To je jasno tudi po obisku v taboru hrvaške reprezentance, ki se pospešeno pripravlja na prihajajoče evropsko košarkarsko prvenstvo. Sosedje gostijo eno od predtekmovalnih skupin, uvodno tekmo 5. septembra pa bodo odigrali prav s slovensko reprezentanco (potem še z Grčijo, Nizozemsko, Makedonijo in Gruzijo). Čeprav so Hrvati dobili novega predsednika zveze (namesto Danka Radića je na to mesto prišel Ivan Šuker) in tudi novega selektorja (Jasmina Repešo je zamenjal Velimir Perasović), so priprave začeli v Zagrebu in jih potem nadaljevali v svoji tradicionalni bazi Sv. Martin na Muri, v Slavonskem Brodu, zadnji teden pa v Zagrebu.

»Igralcem nimam kaj očitati, volje in motiva jim ne manjka, naboj je pravi,« je uvodoma Peras, tako kličejo hrvaškega selektorja, pohvalil svoje varovance, s katerimi je zadnjih nekaj dni preživel v Zagrebu. Pri sestavi reprezentance Perasović ni imel težav, odzvali so se vsi najboljši z NBA-jevcema Bojanom Bogdanovićem in Mariem Hezonjo na čelu. Ta je poskrbel za nekaj sivih las hrvaških ljubiteljev košarke. Njegovi novi delodajalci iz Orlanda so želeli, da preskoči evropsko prvenstvo, a se je odločil, da igra. Je pa moral nekaj treningov izpustiti zaradi zamude pri urejanju zavarovanja. Tri dni je na treningu manjkal tudi Marko Tomas, ki je moral v Turčijo na zdravniške preglede k novemu delodajalcu v Ankaro. »Marko trenira, nič ga ne štedimo. To bi bilo kontraproduktivno. Bistveno je, da se sprosti in pozabi na težave iz preteklosti,« je hrvaški selektor dal vedeti, da še kako resno računa na izkušenega Tomasa, ki velja za največjega osmoljenca reprezentance. Zadnja tri zaporedna evropska prvenstva je izpustil zaradi poškodbe.

Ukić kapetan

Preostali niso imeli težav pri odločitvi, da poletje namenijo reprezentanci. »Če bo le bog dal zdravje, bom igral za Hrvaško, dokler bom lahko. To je velika čast, ker sem lahko reprezentant,« je pojasnil Bogdanović, enako razmišlja tudi Šarić, ki se s potjo v severnoameriško poklicno ligo še spogleduje. Reprezentanca ima tudi novega kapetana. To vlogo so zaupali branilcu Roku Leniju Ukiću, izbrali so ga kar soigralci. »Ne moreš kar imenovati kapetana, vodja si to izbori sam. Tudi Dražena Petrovića niso z dekretom izbrali za kapetana, to si je sam zaslužil,« je Perasović pojasnil, kako se gredo demokracijo v hrvaški košarkarski reprezentanci.

Eden od adutov Hrvaške bo zagotovo tudi Dario Šarić, ki je v petek zvečer prispeval levji delež k zmagi proti Nemčiji, 18 točk je prispeval (74:72). »Radi bi začutili atmosfero v Areni, radi bi se navadili na pritisk, ki ga lahko naredi publika,« je dejal Šarić, za katerim je prva sezona na tujem, igra za turški Anadolu Efes. »Dario je pripravljen za igranje v ligi NBA,« je mlademu Hrvatu po prvi medsebojni tekmi polaskal nemški planetarni zvezdnik Dirk Nowitzki po gostovanju v Zagrebu, ekipi pa sta se sinoči še enkrat pomerili – tokrat na nemškem parketu v Bremnu.

Radi bi premagali Slovence

O pričakovanjih na evropskem prvenstvu v hrvaškem taboru niso želeli pretirano razpredati. »Zanima me le prva naslednja tekma. Le to imam v glavi. Sovražim poraze, sovražim občutek, ki ga imaš, ko izgubiš. Obožujem pa občutke po zmagi. Zato pri meni ni razlike med tekmami, vsakič znova me zanima zmaga,« se je razgovoril hrvaški selektor, prepričan, da lahko polovičarstvo in neresni pristop na tekmah vodita v konflikte v ekipi, zvišuje pa se tudi riziko poškodbe. Vprašali smo ga drugače: je mar minimum, kar bi Hrvate zadovoljilo, to, da se uvrstijo v kvalifikacije za Rio 2016. »Želimo do zmage na prvi tekmi prvenstva, potem pa to ponavljati,« je ostal dosleden Perasović. Zanimalo nas je tudi, kako pomembna bo ta prva tekma s Slovenijo. »Prva tekma bo zelo pomembna. Lepo je, če tako tekmovanje začneš z zmago, to ti da veter v jadra in lažje nadaljuješ. Nam je pa jasno, da bomo igrali proti dobri reprezentanci, naše medsebojne tekme pa so vedno napete in kakovostne,« je še dodal Perasović, ki bo tako kot njegov predhodnik koristil naturaliziranega košarkarja – Američana Oliverja Lafayetta, ki pa je zamudil na priprave. Postal je očka, zato mu je Perasović namenil nekaj dni očetovskega dopusta.

Deli s prijatelji