EVROPSKO PRVENSTVO

Paličarja visoka že za uvod

Objavljeno 24. maj 2016 10.48 | Posodobljeno 24. maj 2016 10.48 | Piše: Marko Uršič

Pomlajena slovenska atletika si na EP in OI želi potrditve svoje nadarjenosti.

Robert Renner je v Ostravi odlično odprl novo sezono na prostem. Foto Reuters

Že dlje je jasno, da se je v slovenski atletiki zamenjal rod. Torej, naša kraljica športov se je pomladila. Energično mladost, podkrepljeno z odličnimi nastopi, bo treba pokazati na dveh najpomembnejših izpitih sezone. Za evropsko prvenstvo v Amsterdamu od 6. do 10. julija norme že ima 15 Slovencev in Slovenk, za olimpijske igre v Riu de Janeiru avgusta pa deset. Državni rekorder s palico Robert Renner (5,70 m) je zaradi mladosti, marca je dopolnil 22 let, in nadarjenosti gotovo med tistimi mladeniči, ki bodo na velikih tekmovanjih še pisali lepe strani slovenske atletike. »Kar zadeva tehnični del, sem ga letos na treningih začel piliti malce pozneje. Pozimi se mi je zdelo, da sem bil pri tem prehiter, in sem že mesec pred začetkom tekem res visoko skakal. Seveda se ni dobro izšlo. Pred prvim nastopom na odprtem pa sem opravil le en trening z zaletom na polno, lepo sem stopnjeval. Moj maksimalni zalet je 18 korakov, s tolikimi sem na treningu skakal le enkrat. Toliko korakov te že utrudi, izprazni. Menim, da se bo to v sezoni zelo dobro poznalo, spočit sem, čeprav smo ravnokar končali polne treninge. Računam na to, da bom pred evropskim prvenstvom, da bi povsem ulovil formo, skakal na petih tekmah,« je povedal Celjan. No, Renner je na svoji uvodni tekmi, na mitingu svetovnega izziva Iaaf v Ostravi, s 5,63 metra zasedel odlično tretje mesto. Odlično zato, ker je zmagal svetovni rekorder, francoski zvezdnik Renaud Lavillenie (5,83 m), drugi pa je bil svetovni prvak, Kanadčan Shawnacy Barber (5,70 m). »Glede ciljev na EP in OI ne bi kaj preveč napovedal, a definitivno je to najmanj finale na obeh tekmovanjih. V finalu sem že bil in menim, da kakšna nižja uvrstitev sploh ne pride v poštev. Potem pa si v finalu želim čim boljše uvrstitve,« je sklenil Robert Renner.

Izpolnila normo

Vodilno dekle v slovenskem skoku s palico je Tina Šutej. »Pozimi sem bila malce nemotivirana, na treningih so bila nihanja. Čutim, da sem tehnično napredovala, da sem bolje pripravljena. Menim pa še, da sem tudi psihično bolj trdna,« se je novih občutkov razveselila Šutejeva. Ljubljančanka je v nedeljo, drugi dan kvalifikacij atletskega pokala Slovenije v prestolnici, s 450 cm izpolnila normo za nastop na olimpijskih igrah. »Še enkrat se je potrdilo, da sem pred sezono zelo dobro trenirala, v vadbo smo vključili tudi gimnastiko. Z daljšim zaletom skačem šele dober teden dni, z daljšimi palicami tudi nisem veliko skakala. So pa te očitno premehke in bom med sezono dobila trše. Tako telesno kot tudi v tehniki imam še rezerve,« pravi Tina Šutej, državna rekorderka s 461 cm, in pogleduje proti Riu.

Ker so bolj ali manj reden spremljevalec športnikov tudi poškodbe, v slovenskem atletskem taboru posebno vzbuja skrb položaj s srednjeprogašico Marušo Mišmaš. »Že tri mesece imam težave s poškodbo ahilove tetive, gre za majhno deformacijo. Opravim lahko nekaj treningov, nato pa me tetiva ponovno zaboli. Otekline pa denimo ni. Upam, da se bo poškodba, že zaradi olimpijskih iger, pravočasno pozdravila,« je dejala Grosupeljčanka.

 

Deli s prijatelji