FINALNI TURNIR

Palavolisti v Valbžih po globus

Objavljeno 12. avgust 2015 11.56 | Posodobljeno 12. avgust 2015 11.56 | Piše: Marko Uršič

Slovenski odbojkarji na finalnem turnirju evropske lige v Šleziji za preboj v svetovno.

Odbojkarski general Giani bo svojo četo razporedil za napad in osvojitev fronte svetovne lige. Foto: Dejan Javornik

Tako torej, slovenski palavolisti oziroma odbojkarji, zaradi italijanskega selektorja Andree Gianija se lahko malce pošalimo, so svojo skupino evropske lige sklenili na prvem mestu. Po dvakrat so padli Turki, Hrvati, Belorusi, Romuni in športno bankrotirani Grki in Gianijevi izbranci so si z zaključnimi udarci pritolkli finalni turnir v poljskem mestu z nemogočim imenom Walbrzych (Valbžih). V Spodnji Šleziji se bodo jutri v polfinalu pomerili s svetovnimi prvaki Poljaki, drugi polfinale je med Makedonci in Estonci, za uvrstitev v svetovno ligo pa je treba biti prvi. Torej je treba dobiti tudi petkov finale.

»Skupaj s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo s Portugalsko smo odigrali dvanajst tekem. Dobili smo jih enajst, tudi tisto izgubljeno s Portugalsko smo izgubili v petih nizih. To je lepo število tekem, menim, da smo naredili ogromne korake naprej. Želeli smo si ta final four in tudi pripravljeni smo nanj. To bo lep zaključni turnir, na Poljskem bo veliko gledalcev. V polfinalu igramo proti gostiteljem, to bo za nas zelo lep občutek, a naš cilj je zmagati na turnirju. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da to uresničimo, da najprej premagamo Poljake in nato dobimo še finale. Na poti do tega so bile pomembne vse do zdaj dosežene zmage, a vemo, da so dvoboji na zaključnih turnirjih druga, posebna zgodba. Moramo znati zrasti za to priložnost,« je Andrea Giani, rojeni Neapeljčan, v ljubljanskem vročem neapeljskem vremenu razložil bistvo.

Prenesli pritisk

Poljska bo sicer nastopila z moštvom, ki je nastopilo v evropski ligi, torej ne v najmočnejši zasedbi. »Storili so prav, tudi sam bi storil enako, če bi imel to možnost. A vseeno je to dobro moštvo, čeprav so v njem mladi igralci, imajo lep potencial,« tekmeca ocenjuje italijanska odbojkarska LEGENDA z vsemi veliki črkami, ne le z l. Kaj pa sta na poti za cilj, prvo mesto v jugozahodni Poljski, pokazali zadnji dve tekmi z Grčijo, smo za konec povprašali Gianija. »To sta bili pravi tekmi, s polno duha in tekmovalne zagnanosti. Všeč mi je bilo, kako smo se v vsakem trenutku odzvali, v težkih nam je uspelo preobrniti potek dvoboja. Takšne so prave tekme, treba je znati prenesti tudi pritisk. Če hočeš zmagati, moraš iz rokava potegniti nekaj drugačnega, to smo tudi storili. Z obema tekmama proti Grčiji sem torej zadovoljen,« je sklenil slovenski odbojkarski selektor Andrea Giani.

Reprezentančni kapetan Tine Urnaut pa je s svoje strani pridodal: »Na Poljskem moramo pač odigrati bolje kot vsi drugi in se uvrstiti v svetovno ligo. Ni pomembno, kdo nam stoji nasproti, osredotočeni moramo biti na našo igro, na to, kar sami delamo na igrišču. Upamo, da bomo na zaključni turnir v Walbrzych prišli tudi čim bolj spočiti.«

Deli s prijatelji