SUMLJIVO

Padla na nenapovedanem testu

Objavljeno 23. september 2015 10.48 | Posodobljeno 23. september 2015 10.48 | Piše: Marko Uršič

Na plan prihajajo dodatni podatki o sumljivem dopinškem vzorcu Blaže Klemenčič. Postopek v povezavi z grehom gorske kolesarke vodi Mednarodna kolesarska zveza.

Blaža Klemenčič je do nadaljnjega morala sestopiti s kolesa.

Britanski atletski dolgoprogaš Mo Farah zanika uporabo dopinga, prav tako njegova tekaška rojakinja Paula Radcliffe, slovenska gorska kolesarka Blaža Klemenčič pa... No, 27. marec 2012 je tisti datum, ko so ji na kontroli jemanja prepovedanih poživil vzeli vzorec, odkrili niso ničesar, ponovno medicinsko preverjanje z novejšimi prijemi letošnjega 3. septembra pa je pokazalo, da vse kaže na to, da je vzela eritropoetin. Torej je po treh letih in pol pozitivna. Blaža, dvakratna udeleženka olimpijskih iger v Pekingu leta 2008, in Londonu, ve se, kdaj je bilo to, je bila v olimpijski sezoni 2012 v slabši formi, pozneje pa si je prikolesarila več vidnih dosežkov. To je seveda fantaziranje, ki ga morajo potrditi dejstva; prvi test je bil torej že pozitiven, zdaj se morajo izvedeti še izvidi druge dopinške kontrole spornega vzorca Klemenčičeve, da se dokončno potrdi sum jemanja sredstva EPO. Petintridesetletna Škofjeločanka, rojena v Kranju, pa ima do nadaljnjega prepoved nastopanja.

Slovensko gorsko kolesarstvo je s tem seveda izgubilo višave, treba se bo začasno pritajiti in iz ozadja iztržiti kar največ. Seveda ima ob omenjenem škandalu kaj za povedati tudi Mohor Vrhovnik, predsednik odbora za gorsko kolesarstvo in BMX pri Kolesarski zvezi Slovenije. »Datum, ko je bil vzorec vzet, je bil sredi tedna (torek, op. p.). Torej ni bil odvzet na tekmovanju,« je Vrhovnik za začetek podal zelo zanimiv podatek. Sporni vzorec je bil torej vzet na preverjanju, ki ni bilo napovedano, ampak so dopinški policisti na vrata potrkali v res nepravem času. Pa je bila kontrola v tujini ali doma v Sloveniji? smo nadaljevali. »Tega pa ne bi vedel.«

Žakljeva le na OI

Bilo je tudi nekaj dvomov o tem, da bi bil zdaj zaradi dopinga razveljavljenih Blažinih točk v nevarnosti tudi nastop Tanje Žakelj na olimpijskih igrah prihodnje leto v Riu de Janeiru. »Res je, zaradi Blaže se zbriše veliko točk. Zelo na hitro in površno smo izračunali, odšteli smo Blažine točke, a novo mesto Tanji še vedno prinaša olimpijski nastop. Zdaj tudi Žakljeva, ob brisanju uvrstitev Klemenčičeve, dobi več točk in nastop zagotovo ni ogrožen. Po drugi strani pa se naslednje leto točke nabirajo še vse do maja, in če bi bilo pri Tanji kar koli na meji, bi tako načrtovala koledar tekmovanj, da bi šla dirkat že na začetku sezone, kjer bi točke dobila na lahek način. Točke se seštevajo tudi iz sezone 2013, ko je zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala, tudi te prinašajo nastop na olimpijskih igrah. V teoriji bi bilo še mogoče, da bi bil nastop ogrožen, praktično pa ne,« je sklenil Mohor Vrhovnik.

Čeprav je bil včeraj Jani Dvoršak, direktor Slovenske protidopinške organizacije, v tujini, nam ga je le uspelo dobiti za dodatne podatke. »Sumljivi dopinški vzorec Blaže Klemenčič je bil vzet v tujini, kontrola je bila zunaj tekmovanj. Ker je omenjena tekmovalka članica poola za testiranje Mednarodne kolesarske zveze, je zdaj v pristojnosti mednarodne zveze, ona vodi ves postopek. Če pa bo UCI zaprosil za pomoč Slovensko protidopinško organizacijo in če lahko pomagamo, bomo to storili,« je komentiral Jani Dvoršak.

Deli s prijatelji