NAJVIŠJE PRIZANJE

Ovacije za Čopa v Luzernu

Objavljeno 14. julij 2015 12.13 | Posodobljeno 14. julij 2015 12.13 | Piše: S. N.

Iztok Čop je prejel najprestižnejše priznanje v veslaškem športu.

Z leve: Dominik Keller, sin Thomasa Kellerja in predsednik izbirne komisije za priznanje, Iztok Čop in Jean-Christophe Rolland, predsednik Mednarodne veslaške zveze Foto: fisa

LUZERN – Na zadnji tekmi svetovnega pokala v veslanju v Luzernu je vselej tudi slovesno. Na najprestižnejšem veslaškem prizorišču namreč vsako leto podelijo Kellerjevo medaljo, najvišje priznanje v veslaškem športu. Letos ga je prejel Iztok Čop, ki je bogato kariero sklenil po olimpijskih igrah v Londonu 2012. Priznanje mu je podelil Dominik Keller, sin legendarnega predsednika FISA Thomasa Kellerja, po katerem se priznanje imenuje. Na razglasitvi je poudaril Iztokovo izjemno kariero in pozitivni odnos v veslaškem športu, saj je »nasprotnike spreminjal v prijatelje«. V luzernskem prestižnem hotelu Palace mu je avditorij namenil stoječe ovacije, kar ga ni pustilo ravnodušnega. Kot najslajše je v šali omenil zmage nad najboljšimi prijatelji, saj ti to da veliko večje zadovoljstvo kot premagati koga, ki ga ne maraš. Zmagovati v veslanju ni bilo lahko kot tudi ni bilo lahko zmagati v močni konkurenci za priznanje, vendar je imel vedno dobro podporo v pravih ljudeh in pri družini.

Iztok Čop je v svoji 25-letni karieri osvojil štiri olimpijske medalje (zlato, srebrno in dve bronasti) in 12 medalj na svetovnih prvenstvih, od tega je bil štirikrat svetovni prvak. Na tekmah svetovnega pokala je nastopil 43-krat, od tega je 34-krat osvojil medaljo. V mladinski konkurenci je bil dvakrat svetovni prvak. Danes je še vedno dejaven v slovenskem športu in veslanju, saj je podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije ter član izvršnega odbora Veslaške zveze Slovenije in upravnega odbora Veslaškega kluba Bled. 

Deli s prijatelji