KLUBSKA SCENA

Omić zna rešiti Olimpijo, Partizan dolžan Klobučarju

Objavljeno 05. september 2014 12.34 | Posodobljeno 05. september 2014 12.34 | Piše: Drago Perko

Svetovna košarkarska elita je zbrana v Španiji, kjer pa niso pozabljene klubske zgodbe.

Alen Omić v prodoru.

Klubi na območju nekdanje države bijejo plat zvona. Razmere za šport so tako ali tako neugodne, večina pa se je znašla v finančnih težavah zaradi neracionalnosti in poslovnih grehov iz preteklosti. Na udaru so se znašli tudi trije nekdanji košarkarski evroligaši: ljubljanska Union Olimpija, zagrebška Cibona in beograjski Partizan. Zaradi neizpolnjenih obveznosti do trenerjev in igralcev je imela trojica še nedavno prepoved registracije novih košarkarjev. Usoda dveh je posredno povezana tudi s slovensko košarkarsko reprezentanco.

Omić vabi kupce

Eno od najvidnejših presenečenj naše izbrane vrste na svetovnem prvenstvu v Španiji je center bosanskih korenin Alen Omić. S hrabro in odločno igro pod košem beleži po 10,2 točke in 6,2 skoka na tekmo na mundobasketu. Takega Alena do zdaj nismo bili vajeni. »Vesel sem, ker Alen tako igra. Že na turnirju v Ljubljani pred odhodom na svetovno prvenstvo sem mu rekel, naj bo odločen in samozavesten. Prav takega danes gledamo v Španiji,« je Omićevih dobrih iger vesel nekdanji selektor Memi Bečirović. Roke pa si manejo tudi v Olimpiji, kjer bi se z morebitno Omićevo prodajo (v tem hipu bi zanj lahko dobili okoli 300.000 evrov odškodnine) rešili okov Fibinega arbitražnega sodišča, ki zmajem trenutno onemogoča registracijo novih košarkarjev. Ljubljančani imajo še vedno dolg do trenerja Saša Filipovskega, ki čaka na svoj na klopi Olimpije prisluženi denar. Zdaj pa zmaje posredno in dobesedno rešuje kar njihov nekdanji trener in igralec Jure Zdovc, ki je Omića predramil, Alenove igre pa je pohvalil tudi nekdanji as Chicago Bulls Luc Longley, danes član strokovnega štaba avstralske reprezentance. »Če bo tako dobro igral, je za nas v vsakem primeru super. Ali imamo igralca v formi ali pa se proda. Oba scenarija sta za nas sprejemljiva, tako da počakajmo na konec svetovnega prvenstva. Vedeti pa je treba, da so njegova vloga in okoliščine v reprezentanci povsem drugačne kot v klubu, tako da ne gre kar preslikavati situacije,« pravi direktor Olimpije Matevž Zupančič, ki ne zanika, da imajo v primeru Omićeve prodaje že izdelan nadomestni načrt (beri: ogledanega košarkarja, ki bo prišel namesto njega).

Neresni Beograjčani

Zaradi dolga iz sezone 2010/2011 pa je svojo pravico na Fibinem sodišču poiskal tudi reprezentančni branilec Jaka Klobučar, ki je marca 2011 prekinil triletno pogodbo z beograjskim Partizanom. Takrat je hotel le 53.000 evrov (tri plače in bonusi do marca 2011), pogodbenim zneskom za sezoni 2011/12 in 2012/13 pa se je odpovedal. Ker se Beograjčani kljub Klobučarjevim številnim pozivom niso zganili, se je ta odločil za sodno pot. Na denar čaka od 12. junija letos, ko je sodišče odločilo njemu v prid. Beograjčani mu morajo izplačati nekaj več kot 131.000 evrov. V Partizanu so se ogorčeno oglasili, za vse pa so okrivili Klobučarjevega agenta Aleksandra Raškovića. »Plačila še vedno ni bilo,« pravi Blaž Bolcar, ki v tem pravnem sporu zastopa Klobučarja. Če do konca meseca Beograjčani ne najdejo cekinov ali pa ne pridejo na plan z idejo, kako bodo poravnali dolg, sledi zaostritev kazni. V najslabšem primeru Partizan lahko doleti prepoved nastopa v mednarodnih tekmovanjih – tj. v evropskem pokalu in ligi ABA. Svoje težave pa je rešila Cibona, ki je poplačala upnike. Del sredstev je prispevala tudi družina (začasnega?) direktorja kluba Aca Petrovića. Da je šlo za evre iz prihrankov družine pokojnega asa Dražena Petrovića oziroma posebnega sklada, je potrdila tudi njegova mati Biserka Petrović.

Deli s prijatelji