DERBI

Olimpijini hormoni nad Krkine izkušnje

Objavljeno 20. maj 2013 10.55 | Posodobljeno 20. maj 2013 10.55 | Piše: Drago Perko

Trener Uniona Olimpije Miro Alilović je polno zaposlen z brzdanjem ega pri svojih igralcih.

Košarkarji Olimpije so se izvrstno znašli pred 2000 gledalci v Novem mestu (foto: Drago Perko).

LJUBLJANA – Košarkarji Uniona Olimpije so pokazali, da jim tistega med nogami ne manjka in da so sposobni igrati kakovostno košarko. »Seveda smo, znamo in zmoremo,« je prepričan trener Olimpije Miro Alilović, čigar zasedba po petkovi zmagi proti Krki zaostaja 1 : 2 v zmagah, danes pa bo poskušala doseči drugi uspeh in si izboriti peto odločilno tekmo v Novem mestu. V petek so Jaka Blažič in soigralci suvereno opravili z Dolenjci, ti so bili daleč od igre, ki so jo pokazali v uvodnih dneh finalne serije. Zdelo se je, kot da sta jim breme favorita ter polna dvorana spodnesla tla pod nogami, zato so bili na koncu primorani čestitati zmajem.

Bolj psiholog kot trener

Za obe zasedbi je bil konec tedna naporen, delaven. Alilovićevi so trenirali tudi v soboto in nedeljo. Miro je za nameček zamujal domov, zato ga je žena kar poklicala, saj je sin Kareem, 20 mesecev ima, hotel pred spanjem slišati očeta. Alilović ne skriva, da ga je očetovstvo spremenilo – na mlade igralce gleda danes drugače, prizna, da je manj strog kot včasih. Tudi učenje na lastnih napakah mu danes pri vodenju Olimpije prav pride, čeprav je znanje košarke danes drugotnega pomena. Kar je košarke svoje igralce naučil v tej sezoni, jih je. Danes je Miro bolj psiholog in motivator. Zato ne preseneča, da je dan po drugem porazu, ko je Jaka Blažič zgrešil met za zmago, vso noč prebedel. Tja do četrte ure je zlagal misli in besede, s katerimi bo nagovoril svoje igralce. »Želim vplivati na njihove emocije. To je ključno v dani situaciji. Imam mlade igralce, ki se morajo naučiti kontrolirati sami sebe,« nadaljuje Miro. Njegov nagovor igralcem je padel na plodna tla. Kot smo še izvedeli, ti niso želeli povedati, kaj je dejal šef, a so priznali, da so jim šle kocine pokonci. Miro jih poskuša tudi vzgajati, predvsem pa jim vbiti v glavo, zakaj so del ekipe. Ne da si polnijo lastno statistiko, ampak da vsak po svojih močeh prispeva k uspehu zasedbe. »Čas je, da svoj ego podredijo moštvu in mislijo na to, kaj lahko prispevajo za ekipo, ne pa da mislijo le na svoje točke,« pravi Alilović.

Nevarni sebi

Ni mu bilo vseeno, da je njegov najboljši mož na prvih dveh tekmah igral le po en polčas, saj se je preprosto zbudil šele v drugi polovici tekme. »Vem, da je njemu najtežje. Po koncu druge tekme sem ga počakal v preddverju in mu jasno povedal, da mu stojim ob strani.« Očitno je pomagalo, Blažič je že v prvem polčasu tretje tekme Krki nasul 14 točk. Alilović pa evforiji zapira vrata, tudi na poti iz Novega mesta so bile besede o uspehu malodane prepovedane. Nekdanji trener Slovana in košarkaric Ježice pa je misli, svoje in igralske, usmeril k današnjemu obračunu: »Krka je v prednosti, mojim igralcem so zrasla krila. Spet bomo nevarni, predvsem sebi,« pravi Kamničan, ki je končal šolanje na fakulteti za šport. Na vsaki tekmi uživa, čustva pa takrat nosi na dlani: »Tak sem, to je moj temperament.«

Medtem krkaši delujejo v tišini, danes znova prihajajo v Ljubljano, kjer so prejšnji teden že slavili zmago. Jim bo uspelo še drugič in s tem osvojiti četrti zaporedni naslov prvaka lige Telemach? Drevi predvidoma pred 20. uro bo jasno, kdo se bo bolje znašel na stožiškem parketu: Olimpijini hormoni ali Krkine izkušnje.
 

Deli s prijatelji