NAJBOLJŠI

Olimpijin Messi navdušil Evropo

Objavljeno 20. januar 2015 13.44 | Posodobljeno 20. januar 2015 13.45 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Blaž Mesiček

Komaj 17-letni košarkar Blaž Mesiček je bil izbran za najboljšega igralca na turnirju v Španiji, poleti kani podpisati prvo profesionalno pogodbo z zmaji.

V dresu Olimpije. Foto: Drago Perko

Slovenija ima talent pod košarkarskimi koši. Zadnji igralec, ki je (vnovič) opozoril nase, je 17-letni Olimpijin košarkar Blaž Mesiček. Na enem od kvalifikacijskih turnirjev mladinske različice evrolige je bil fant izbran za najboljšega igralca v konkurenci ekip, kot sta na primer Real in Barcelona.

Tudi naš Dončić

Mladinci Union Olimpije, ki jih vodi trener Gašper Potočnik, so po porazu v polfinalu turnir končali na 3. do 4. mestu. Mesiček je bil najboljši posameznik ekipe s povprečjem 18,8 točke, 8,8 skoka, 3,3 podaje in 2 ukradeni žogi na tekmo. Poleg naziva najkoristnejšega igralca turnirja je bil izbran tudi v najboljšo peterko turnirja, kjer so bili poleg njega še Luka Dončić (Real Madrid), Samba Thiago (Real Madrid), Xabi Lopez (Juventut) in Amine Noua (ASVEL).

»Zadovoljni smo, kako se Blaž razvija v Union Olimpiji,« nam pove košarkarjev zastopnik Benjamin Stevič, ki je fanta, nekateri ga kličejo kar Messi, opazil v Grosupljem, pred dvema letoma pa ga je pripeljal v Ljubljano. Danes Blaž vadi v mladinski vrsti Olimpije, v zmajevem gnezdu pa so mu dali na voljo tudi člansko košarko. »Le tako se lahko kali in razvija,« pravi Stevič, zmaji pa so ga posodili v Škofjo Loko, kjer igra v 2. ligi. Njegova statistika je več kot le spodobna: z 18,7 točke, 3,5 skoka in po dve podaji na tekmo greni življenje tekmečevim obrambam.

Lačen dokazovanja

Vadi in trenira tako v mladinski kot tudi v članski ekipi pod taktirko trenerja Gašperja Potočnika, ki je odgovoren za razvoj mladih golobradih zmajčkov. »Ko sem leta 2013 prišel v klub, sem se boril za to, da Blaž ostane v mladih selekcijah, da ne gre na posojo. Sprva je imel nekaj težav s prilagoditvijo na nov sistem, a se je hitro navadil. Razvija se v pravo smer in lepo napreduje. Le od njega in nekaj sreče, da ostane zdrav, je odvisno, ali se bo razvil v vrhunskega košarkarja. Vse predispozicije za to ima,« trener Potočnik vidi Blažev razvoj. Opozori, da je pri mladih igralcih pomembno, da po takih individualnih nagradah ostanejo na stvarnih tleh. Potočnik je vesel, ker Blažu to uspeva. »Vsak dan znova prihaja na oba treninga lačen dokazovanja in napredka.«

Po dobrih igrah v Španiji je po Evropi še zrasel interes za Mesička, ki ga je že lani v svoje vrste hotel bogati italijanski AJ Milano. Snubcev tudi danes ne manjka. Kljub temu je pričakovati, da bo julija pri svojih 18 letih prvo pogodbo vendarle podpisal z zmaji.

»Nobenih posebnih želja nimamo. Želim si le, da se Blaž še naprej dobro in pravilno razvija v Olimpiji ter da potrka na vrata članske ekipe,« Stevič med vrsticami pove, da bo Messi kariero nadaljeval v Olimpiji. Začel jo je v Grosupljem, kjer se je razvijal pod taktirko trenerja Petra Hojča.

Deli s prijatelji