KOŠARKA

Olimpiji zmaga, Krka (še) ni prvak

Objavljeno 17. maj 2013 23.51 | Posodobljeno 18. maj 2013 00.17 | Piše: STA, Mo. S.

Četrta tekma bo v ponedeljek ob 18. uri v Ljubljani, ekipi pa igrata na tri zmage.

NOVO MESTO – Košarkarji Uniona Olimpije so v finalu končnice znižali zaostanek v zmagah za Krko na 1 : 2. Tretjo tekmo v Novem mestu so dobili s 73 : 68 (23 : 22, 42 : 33, 55 : 45). Olimpija je s tem znižala zaostanek v zmagah, četrta tekma bo v ponedeljek ob 18. uri v Stožicah, morebitna peta pa naslednjo sredo znova v Novem mestu.

Čeprav je bilo v dolenjski prestolnici vse pripravljeno za veliko slavje Krke in četrti zaporedni naslov, so Ljubljančani zasluženo dosegli prvo zmago v finalu.

Blažič nerešljiva uganka

Olimpija je tokrat pokazala povsem drug obraz kot na prvih dveh tekmah. Na daleč je bila vidna želja njenih igralcev, da se finalni niz nadaljuje, še posebej pri igralcih, ki v prvih dveh tekmah niso pokazali vsega svojega znanja. Jaka Blažič je bil v prvem polčasu naravnost briljanten in nerešljiva uganka za domače košarkarje. V prvih 14 minutah je zbral 14 točk ob vsega enem zgrešenem metu iz igre, delil podaje soigralcem in bil pravi vodja na igrišču. Po njegovi zaslugi so Ljubljančani ob koncu prve četrtine prvič prešli v vodstvo, ki ga do konce tekme niso izpustili iz rok.

Poleg navdahnjene igre v napadu, čeprav je Olimpija v prvem polčasu zgrešila kar osem prostih metov, je bila odlična tudi njena igra v obrambi. Krka je v drugi četrtini dosegla vsega 11 točk, v ekipo se je prikradla nervoza, prišlo je celo do fizičnega obračunavanja sredi igrišča, Olimpija pa je na odmor odšla z do tedaj rekordno razliko devetih točk.

Odločilne trojke

Razlike Ljubljančani v nadaljevanju sicer niso bistveno povišali, so jo pa suvereno držali vse do konca. Po Blažiču so se namreč razigrali tudi drugi košarkarji, tako da je imel trener Miro Alilović tokrat dovolj orožij za odgovore na napade gostiteljev. V tretji četrtini se je Krka približala na 45 : 51, a je Temmu Rannikko zadel svojo edino trojko, ko je bilo za zmaje to najpomembnejše.

Podobno je storil tudi Klemen Prepelič štiri minute pred koncem. Po dveh zaporednih trojkah Matjaža Smodiša se je Krka približala na 60 : 65 in dvorana Leona Štuklja je bila na nogah. A le do naslednjega napada, ko je Prepelič zadel za tri točke in Olimpijo približal zmagi. Dokončno je bila ta zapečatena dobre pol minute pred koncem, ko je Rannikko zadel 11. prosti met Olimpije iz 26 poskusov (42 %).

 

Deli s prijatelji