FOKUS

Olimpiji bolj diši Evropa kot balkanska regija

Objavljeno 02. november 2013 15.57 | Posodobljeno 02. november 2013 15.57 | Piše: Drago Perko

Ljubljanski košarkarji v ligi ABA še iščejo pravi recept.

Cedric Jackson je bil dolgo pričakovana okrepitev v zmajevem gnezdu. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – Košarkarji Uniona Olimpije se na začetku sezone precej bolje znajdejo v evropskem pokalu kot v regionalni ligi. Po Trevisu je na predprazničnih večer padla še španska Valencia (67 : 64). Trener Aleš Pipan razlogov za učinkovitejšo igro na evropski sceni še ni odkril, želi pa si, da bi njegovo moštvo po petih porazih že danes prebilo led tudi v ligi ABA. Da ne bi ostalo pri dveh evropskih zmagah in polomu na startu sezone v regionalnem tekmovanju.

Na vrsti je Igokea

»Vesel sem uspeha proti Valencii. Toda že v slačilnici smo se dogovorili, da to zmago hitro pozabimo in se osredotočimo na tekmo lige ABA proti Igokei v Laktaših, kjer nas čaka še pomembnejši dvoboj,« je bil jasen ljubljanski strateg po uspehu nad zasedbo iz elitne španske lige. Ekipo Valencie vodi nekdanji as splitske Jugoplastike Velimir Perasović, ki je doslej v prvi španski ligi kot trener zbral 101 zmago, trenersko kariero pa nadaljuje po velikih težavah s srcem. Proti Olimpiji ni našel zmagovite taktike, zato je pohvalil Ljubljančane: »Bili so agresivnejši in zaslužili so si zmago. Posebno me je zmotila tretja četrtina, kjer so bili domači veliko boljši, hitrejši in predvsem agresivnejši.« Pipan redko pohvali svoje igralce, to pot jih je (med vrsticami). V prvi vrsti zaradi karakterja, potem zaradi obrambe, grajal pa je nihanja, ki so zmaje skoraj stala veselje. Vodili so že 57 : 40, potem pa dovolili gostom, da se s serijo 0 : 15 vrnejo v igro.

Jackson prinaša stabilnost

V klubu so židane volje, ker je Američan Cedric Jackson stisnil zobe, pozabil na bolečine in zaigral. »Vedeti morate, da je to njegova prva tekma, z nami je opravil dva treninga. Pa še po teh dveh je dobil pravi muskelfiber,« je opozoril Pipan in potrdil, da je z njim ekipa pridobila stabilnost. Junak končnice je bil Hrvat Jakov Vladović, ki je zadel trojko za 64 : 57, potem pa še ukradel žogo. Ali bo ostal v Ljubljani, ima le mesec dni pogodbe, je odvisno od igralca samega. »Jakov ni prišel pripravljen, a se trudi. To je bistveno. Vse pa je odvisno le od njega, ali bo ostal ali ne,« pravi Pipan, ki več pričakuje tudi od Deividasa Gailiusa. Na današnjem obračunu v Aleksandrovcu proti Igokei naj bi zaigral tudi Nebojša Joksimovič, ki jo je skupil ob koncu srečanja z Valencio. Ob posredovanju v obrambi se je zaletel še ob soigralca Alexa Stephesona in pristal na tleh, v desnem gležnju pa je nekaj počilo. Direktor Matevž Zupančič je pred potjo v BiH potrdil, da poškodba ni težje narave, Joksa pa naj bi bil nocoj na parketu.

Z novo pričesko

Uspeha je bil vesel tudi predsednik kluba Jani Möderndorfer, ki je sila energično spremljal obračun. Tudi bentil je, enkrat pa je po požrtvovalnem posredovanju v njegovem naročju končal kapetan Dragiša Drobnjak. Predsednik si je pred nadaljevanjem sezone celo omislil novo pričesko. Morda vraževerje, smo ga pobarali »Nič vraževerja ni. Če je pa to kaj pomagalo, pa sploh super,« je odvrnil, potem pa priznal, da je zmaga sicer dobrodošla, a da ga še vedno boli pet porazov v regionalni ligi. Möderndorfer tudi ni mogel niti potrditi niti zanikati, ali bo lahko Pipanu kupil še kako okrepitev: »Saj veste, poteka oboje, tekoča sezona in finančna sanacija, zato moramo biti previdni in preudarni,« sklene navdušeni tviteraš, čigar zapis pred petimi dnevi je očitno prebudil igralce. Svoje bo moral v prihodnjih tednih dodati še Pipan glede mladih slovenskih igralcev. Luka Rupnik in Jaka Brodnik sta obsedela in nazadujeta, nekoliko bolje, a daleč od svojega potenciala pa se je predstavil Alen Omić.

 

Deli s prijatelji