KOŠARKA

Olimpija želi preživeti

Objavljeno 10. avgust 2016 10.45 | Posodobljeno 10. avgust 2016 15.07 | Piše: Drago Perko

Ljubljanski košarkarski klub v teh dneh sestavlja proračun za novo sezono. Prvi trening bo ekipa opravila prihodnji teden, trener naj bi bil Ante Nazor.

Se Olimpiji res pišejo boljši časi? Foto: Blaž Samec.

V avgustovski pripeki so se v košarkarski Olimpiji lotili reševanja nekdanjega paradnega konja. Danes ni ne paradni, še manj konj. Še vedno pa nosi nekoč čislano in na Balkanu in v Evropi spoštovano ime. »Sem meščan Ljubljane, čutim odgovornost do kluba,« poudari Jože Mermal, predsednik uprave BTC Cityja. Bil je tudi predsednik kluba v času debelih krav, danes predseduje svetu sponzorjev. V teh vročih dneh je prevzel pobudo. Prvi oprijemljiv sestanek je bil ravno v njegovi pisarni, zraven so bili tudi generalni direktor Spara Slovenija Igor Mervič, župan Ljubljane Zoran Janković, direktor kluba Matevž Zupančič ter predstavnika Zavarovalnice Triglav in Pivovarne Union. »Najprej moramo prešteti, koliko denarja še imamo,« opozarja Mermal, ki pa mu je jasno, da več kot za kako vitko, na dieto obsojeno sezono evrov ni. »Pokrovitelji so razpravljali o načinih za čim hitrejši zaključek finančne sanacije in potrdili ambicije kluba za nastopanje v slovenskem državnem prvenstvu, EuroCupu in ligi ABA v prihodnji sezoni. Klub bo v naslednjem obdobju imenoval tudi članskega trenerja ter strokovni štab in začel sestavljati ekipo za prihodnjo sezono v skladu s trenutnimi finančnimi zmožnostmi. Članska ekipa bo priprave začela v torek, 16. avgusta,« so kratko in jedrnato sporočili po sestanku pri Mermalu, akterji so se zavili v molk.

Prihaja Dalmatinec?

Kdo bo vodil prvi trening, direktor Zupančič sinoči še ni vedel ali pa ni hotel povedati. A upali bi si staviti, da bo to 38-letni Hrvat Ante Nazor (nazadnje je vodil Zadar), ki se je v minulih letih proslavil z delom v mlajših hrvaških reprezentančnih selekcijah (na petih velikih tekmovanjih (EP ali SP) je vzel pet medalj). Pomembno vlogo pri Nazorjevi karieri je imel Jure Zdovc, ki ga je leta 2003 vzel za pomočnika na klopi Splita. Verjetno pa bo tudi zdaj imel Zdovc za dodati kako dobro besedo na Nazorjev račun. Klub ima na voljo štiri igralce s pogodbo: Blaž Mesiček, Saša Zagorac, Paolo Marinelli in Gregor Hrovat. »Vemo, da moramo začeti delati. Na prvi trening bomo povabili tudi nekaj drugih igralcev,« pove Zupančič, ki bo (očitno bo ostal v sedlu!) imel besedo pri sestavi trenerskega in igralskega kadra. Poleg tega bo treba ugrizniti v finančno kislo jabolko. Če bodo sponzorji poskrbeli za cekine, se bo moral Zupančič lotili prisilne poravnave in prepričevanja upnikov. »Za uspešno izvedbo postopka poenostavljene prisilne poravnave mora glasovati najmanj 50 odstotkov upnikov, ki predstavljajo najmanj 60 odstotkov navadnih terjatev (zoper določene terjatve prisilna poravnava namreč ne učinkuje). KK Union Olimpija je v svojem predlogu za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave predlagala, da se vse dolžnike poplača do višine 20 odstotkov njihovih terjatev, in sicer v roku dveh let,« pojasni odvetnik Blaž Bolcar. Na Košarkarski zvezi Slovenije nas še opozorijo, da je Union Olimpija zavoljo vseh svojih (finančnih) težav dobila pogojno licenco za nastop v novi sezoni, za nameček pa so Ljubljančani še v suspenzu. Zato ne morejo registrirati novih košarkarjev. Po ponedeljkovem sestanku v Olimpiji ne skrivajo ambicij, da zaigrajo v ligi ABA. Da rešujejo razmere v klubu, so že obvestili vodstvo regionalnega tekmovanja. Po naših podatkih je precej realno, da klubi iz regije podprejo prošnjo Olimpije, ki bi postala 13. klub v regiji, 14. mesto pa bi zasedel makedonski klub Sokoli Skopje.

 

Deli s prijatelji