KVALIFIKACIJSKI TURNIR

Olimpija z golobradci v lov na Evropo

Objavljeno 03. januar 2015 10.36 | Posodobljeno 03. januar 2015 10.36 | Piše: Drago Perko

Ljubljančani okrepljeni s tremi košarkarji potujejo na kvalifikacijski evroligaški turnir v Španijo.

Luka Kraljević, njegov oče Mario je bil kapetan Slovenije, prihaja Olimpiji na pomoč. Foto: Helios suns

Slovenska članska klubska košarka ne drži koraka z elitno Evropo, evrolige v Ljubljani ni več. V Novem mestu so jo zadnjič gledali v sezoni 2003/2004. Na mladih svet stoji. In prav ti mladci dajejo upanje, da bomo še kdaj na lastne oči spremljali najboljše evropske klube v Sloveniji. Prav Union Olimpija pa je kljub izpadu iz evrolige ena od rednih udeleženk mladinske različice najmočnejšega klubskega tekmovanja stare celine. Od jutri do torka se bodo golobradi zmajčki med osmerico klubov v predtekmovanju pomerili s katalonskima Joventutom in Barcelono, temu pa sledi še obračun z Asvelom. Turnir za dečke, rojene leta 1997 in mlajše, bo gostil L'Hospitalet. Zmagovalec turnirja bo napredoval na zaključni turnir mladinske evrolige, ki bo od 14. do 17. maja v Madridu.

»Bistveno je, da smo poleg in da se lahko predstavimo v evroligi,« je jasen trener Gašper Potočnik, ki bo na tej ravni tekmovanja še v drugo vodil zmaje. Lani je bil prav tako v Španiji na kvalifikacijskem turnirju celo razglašen za trenerja turnirja. Priznanje mu godi, na lovoriki pa ne spi. »Želimo se predstaviti v dobri in pozitivni luči. Kakšna je forma, v tem hipu težko sodim, saj smo imeli manj mednarodnih preizkušenj,« opozarja Potočnik. A manjšemu številu tekem na tujem ni botrovala kriza, ampak dejstvo, da kvartet mladinske ekipe igra v Škofji Loki v 2. članski ligi. »Tako smo se odločili. To je naložba za jutri in prihodnost. Lani smo na evroligaškem turnirju predstavili Harisa Čučovića, ki že dobiva minute v članski ekipi. Ciljamo na to, da bi tudi drugo leto iz sedanje mladinske ekipe vsaj eden dobival minutažo med člani,« se nadeja Potočnik, ki se trudi, da se Olimpije vnovič prime sloves valilnice talentov. Kako se bodo kosali s konkurenco, zato ni v prvem planu, a tekmovalnega uspeha ne bodo izpustili iz rok, če se bo ponudil. Zmaji bodo s seboj vzeli tudi tri igralce, ki so iz drugih klubov. Potočnik pove, da je bila izbira logična. »Luka Kraljević (Helios Suns) je bil prvi na listi, prostor v ekipi si je zaslužil tudi Nejc Martinčič (Triglav), Elvis Kerič (Slovan) pa je vskočil namesto Žana Marka Šiška, ki se za nekaj časa ne želi baviti s košarko,« pojasni nekdanji trener Elektre in Krke, zakaj trojec iz drugih klubov zmajem na pomoč. Zagonetka ostaja prav Šiško, ki je nazadnje treniral pod Potočnikom, a očitno med njima ni več prave kemije in razumevanja. Škoda je le, ker bo Olimpija in z njim slovenska košarka ostala brez košarkarskega biserja.

Tudi Dončić

Na turnirju v Španiji pa bo v drugi skupini igral tudi Real, v njegovi vrsti pa slovenski čudežni košarkarski biser Luka Dončić, ki je v Madrid šel prav iz Olimpije. »Seveda bi Dončića radi imeli v ekipi, danes je Luka član Reala. Za vsakega Slovenca pa sem vesel, da mu uspe na tujem. Luki uspeva, naj mu še naprej, mi pa se ubadamo s svojo ekipo.« Teh skrbi je v zadnjih dneh še nekaj več, saj je viroza v posteljo položila kar več fantov. »Prepričan sem, da bomo v Španijo odšli v popolni postavi,« še doda Potočnik. Olimpija je največji dosežek v mladinski evroligaški zasedbi zabeležila leta 2010, ko je ekipa pod taktirko Luke Bassina prišla med osem najboljših.

 

Deli s prijatelji