POD KOŠI

Olimpija v težavah

Objavljeno 20. september 2016 12.15 | Posodobljeno 20. september 2016 12.15 | Piše: Drago Perko

Ljubljanski košarkarji bodo imeli v novi sezoni zelo pester urnik tekem.

Kako konkurenčni bosta Krka in Union Olimpija v regionalni druščini? Foto: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Takoj po koncu reprezentančnih akcij so se igralci razbežali na vse konce in kraje, kjer jih že nestrpno pričakujejo po klubih. Moštva pospešeno igrajo tekme in pilijo formo. Union Olimpija in Krka se zavzeto pripravljata na start regionalne lige, ki se bo kakopak igrala. V minulih mesecih je bilo precej groženj, a je očitno, da je Fiba, svetovna košarkarska zveza, streljala s slepimi naboji. Njene grožnje so se razblinile kot milni mehurčki. Klubi, ne le Krka in Olimpija, so pragmatični – igrali bodo v ligi, ki omogoča mednarodno primerjavo, za nameček pa regija plača sodnike in zagotovi televizijski prenos. Tega doma v taki meri preprosto ni, pa če je to komu prav ali ne. To je dejstvo. Tak status regionalni ligi je pred leti priborilo vodstvo z Romanom Liscem na čelu.

Potrebna volja

Pred začetkom sezone se liga ABA in vodstva košarkarskih zvez ukvarjajo z usklajevanjem tekmovalnih koledarjev. Tu bosta imeli največ težav ljubljanska Union Olimpija in zagrebška Cibona, ker bosta igrali na treh frontah (domače prvenstvo, liga ABA in evropski pokal). Ker nista tako bogati kot Cedevita, ki je prav zato sestavila dve članski ekipi, bo treba precej prilagajanja, po potrebi spreminjanja vnaprej določenih urnikov in datumov tekem. »Precej terminov se pokriva. V enem dnevu ne moremo igrati dveh tekem. Verjamem, da se bodo vodstvo Lige ABA in predstavniki nacionalnih zvez uskladili,« direktor Olimpije Matevž Zupančič polaga velike upe v jutrišnji sestanek šefov regionalnega tekmovanja in predsednikov zvez. Vabljeni so v Zagreb, kjer jih pričakuje direktor lige Krešimir Novosel s svojo ekipo. Če bodo predsedniki prišli. Po nekaterih namigih naj bi se dobili na svoji lokaciji, pretirano usklajevanje terminov z regijo pa jim ne diši. Morebitno tako početje ne bi bilo državotvorno. Za nameček vodstva regionalnih košarkarskih zvez ligi ABA očitajo, da je pozno sklicala sestanek. Morda je ta očitek celo upravičen, morebitna obstrukcija in bojkot sestanka pa ne bi bila ravno častna. Predsedniki zvez ne smejo pozabiti, da so v službi klubov, ne pa obratno.

Remsova funkcija

V službo lige in klubov prihaja tudi Iztok Rems, nekdanji generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije in svojčas izvrstni sodnik. Po novem bo komisar za sodnike, na tem položaju bo zamenjal rojaka Aleša Kamnikarja. Rems je bil do novembra 2014 svetovalec predsednika KZS Mateja Erjavca. Košarkarska zveza Slovenije pa mu pri prevzemu nove funkcije v regiji ni delala težav. KZS je Remsu izdal soglasje, kluba (Krka in Olimpija) pa tega soglasja še nimata.

 

Deli s prijatelji