POD KOŠI

Olimpija (spet) zamuja, Laščani čakajo Domžale

Objavljeno 23. julij 2016 10.20 | Posodobljeno 23. julij 2016 10.21 | Piše: Drago Perko

Na Balkan hočejo tudi Laščani, a se Helios Suns še niso izrekli.

Union Olimpija namerava kupiti mesto v ligi ABA, Laščani pa bi radi zapolnili vrzel, če odidejo Domžalčani. Foto: Tadej Regent

Tako kot lani je tudi letos kar veliko neznank okoli regionalne lige ABA. Zdaj precej vznemirjenja povzročajo slovenski klubi. Pred tednom dni je bil na skupščini v Budvi na žrebu prisoten slovenski trojček Helios Suns, Krka in Union Olimpija. Zmaji so prišli v ligo pogojno oziroma so si mesto v tekmovanju kupili. Obljubili so, da bodo poravnali znesek 150.000 evrov. V teh dneh se izteka rok za odgovor, ali se strinjajo s ceno in dinamiko plačevanja. »Ne še,« je direktor Uniona Olimpije Matevž Zupančil pojasnil, da klubsko vodstvo še ni prižgalo zelene luči za dogovor z regionalno ligo. Že res, da so dopusti. A od Olimpije je precej neresno, da se tako igra s svojo usodo. Liga ABA zmajev ne potrebuje, Olimpija regionalno ligo pač. V zadnjem tednu pa so postale glasnejše govorice, da državni prvak Helios Suns v regiji vendarle ne bo zaigral. Poleg domače lige in pokala so Domžalčani na žrebu lige prvakov v četrtek dobili precej atraktivno skupino, radi pa bi pri življenju ohranili tudi svojo srednjeevropsko ligo, ki so jo ustanovili jeseni lani. Vprašanje pa je, kdo bo zasedel mesto slovenskega prvaka v regiji. Nanj odkrito računajo v Laškem v Zlatorogu, kjer v nizkem startu čakajo zeleno luč regionalnega tekmovanja. Po nekaterih podatkih so Laščani o tej temi govorili tudi z vodstvom lige ABA, a dogovorov še ni. Svoje bo morala povedati skupščina regionalnega tekmovanja.

Hrvaška računica

Svojo računico imajo poleg Laščanov Hrvati. Po njihovem tolmačenju pravil popolnjevanja lige bi morali prosto mesto dobili prav oni, ker so bili za Srbi drugi najuspešnejši narod v točkovanju klubov v minuli sezoni. Zagovorniki Laščanov spomnijo, da je v propozicijah zapisano, da ima Slovenija dva predstavnika v novi sezoni. Poudariti je treba, da Olimpija ne spada v to slovensko kvoto, ker si je mesto kupila. Zato bi skupščina klubov lahko z drugačno odločitvijo grobo kršila propozicije. Temu pa se po robu postavijo tisti, ki trdijo, da bi Slovenija res imela pravico do te slovenske kvote, če se ne bi Helios že prijavil v ligo, opravil žreba in se naknadno odpovedal regionalnemu tekmovanju. Če bi to storil prej, bi Laščanom bolje kazalo. Pa tudi drugi parametri jim niso ravno v korist. Skupščini predseduje Hrvat. Srbi so že prišli na svoj račun (ob širitvi lige je beograjski FMP brezplačno dobil 13. mesto v ligi, 14. mesto mora Olimpija plačati). Pričakovati je, da se za mir v hiši nagradi tudi Hrvate. Direktor lige Krešimir Novosel špekulacij in natolcevanja ne želi komentirati. Kaj prinaša realnost? Predvsem to, da mora biti konec teh nejasnosti v par dneh. Klubi morajo sestaviti ekipe za novo sezono, čakanje v nedogled pa ne koristi nikomur.

 

Deli s prijatelji