KOŠARKARJI

Olimpija raste v Evropi,
 za praznike kar pod koši

Objavljeno 05. december 2014 11.42 | Posodobljeno 05. december 2014 11.42 | Piše: Drago Perko

Košarkarji Union Olimpije so se uvrstili v drugi krog evropskega pokala.

Dino Murić je spet čil in zdrav ter na voljo trenerju Alešu Pipanu. Foto: Drago Perko

Veseli december je vzel zalet, v taboru Union Olimpije pa s ponosom pogledujejo na razpredelnico v evropskem pokalu ter kujejo velike načrte do konca koledarskega leta. Zaradi zmage proti madžarskemu Szolnokiju (89:67) v 8. krogu evropskega pokala so zmaji že v drugem krogu, kjer jih čaka še šest tekem.

Ostrostrelec brez avta

»Napovedali smo, zato smo še toliko bolj zadovoljni. Upam, da v drugem delu dobimo ekipe, ki bodo atraktivne za gledalce,« je bil nad uspehom ekipe in številnimi navijači na tribunah navdušen predsednik kluba Jani Möderndorfer. Dodatno ga je razveselilo dejstvo, da so v glavnih nosilnih vlogah domači mladi igralci. V sredo zvečer je delček svojega razkošnega talenta pokazal tudi sosed, 19-letni Hrvat Paolo Marinelli. V tej sezoni se ni naigral, zdaj pa s pridom izkorišča poškodbe, organizira igro ter zadeva, zadnjo tekmo je zaznamoval s šestimi trojkami v koš nebogljenih Madžarov. »Tu sem, da pomagam ekipi. Bistveno je, da zmagujemo,« pravi skromni Paolo. Pred časom se je šušljalo, da bi ga zmaji dali na posojo, v igri je bil Šenčur Gorenjska gradbena družba, a so ga Ljubljančani zadržali. Paolo si s selitvijo ni belil glave, temveč še bolj grizel na treningu. Nagrada prihaja, trener Aleš Pipan pa ostaja kritičen. »Vem, da mi hoče le dobro, do mladih je zahteven,« je jasno Rečanu Paolu, ki ga navdušujejo tudi nogometaši Reke, ki blestijo v hrvaškem prvenstvu in evropski ligi. »Odlično igrajo, Matjaž Kek pa jih dobro vodi,« sklene Marinelli, ki Reke v živo sicer še ni spremljal. »Avta še nimam, časa pa še manj, da bi šel domov,« je pojasnil.

Denar za darila bo

Gledalci so bučno pozdravili tudi vrnitev kapetana Dina Murića po poškodbi. »Dobro se počutim, hvala bogu spet igram. Pogrešal sem košarko,« je priznal Dino, ki na začetku tekme ni bil razpoložen za met, potem pa je surovo zabil in dvignil publiko na noge. Na tribuni so bili starši, javil pa se mu je tudi brat Edo, ki bo zaradi poškodbe na beograjskem derbiju med Partizanom in Crveno zvezdo brez košarke še vsaj dva tedna. »Nimava sreče, a se ne dava. Poškodbe naju samo kalijo, karakter in moč sta zapisana v najinih črnogorskih genih,« zatrjuje Dino, ki se zaveda, da bo december vesel, kolikor si ga bodo košarkarji naredili veselega z igrami in rezultati. »Vemo, da nam liga ABA prinaša Evropo. Ne smemo zapraviti ugodnega položaja, v katerem smo. Praznike in veselje pa je treba kar odmisliti, mi bomo v dvorani.« Pobaramo ga, kako je z denarjem, ali ga bo dovolj za darila. »Nekaj se bo dalo kupiti. Plače sicer nekaj zaostajajo, a v klubu se zelo trudijo, da tudi to uredijo. Hvala bogu imamo mlado ekipo, ki lahko malce potrpi, vmes pa se uredijo sredstva za starejše igralce z družinami. Nam mladim košarka veliko pomeni, treniramo in čakamo priložnost, da se potem kam prodamo.«

Brez politike v Stožicah?

»Vsi igralci, ki jim je bil klub dolžan ali jim je še, so bili v zadnjih letih na koncu poplačani. Včasih je treba biti malce potrpežljiv,« je na temo financ in dolgov iz minule sezone (neplačani so ostali Nebojša Joksimovič, Dragiša Drobnjak, Jakov Vladović in Dražen Bubnič) dodal predsednik Möderndorfer. Pravi, da bi bilo vsem v klubu lažje, če ne bi bilo treba sanirati dolgov preteklosti. Pohvali delo in kooperativnost upravnega odbora, a Möderndorferju niso prišle do živega kritike in natolcevanja, da ga bodo menjali. »Ko se usedeš na tak stol predsednika, je ta vroč. Kdor ne zmore, ni niti treba, da se usede. To razčistiš pri sebi. Na koncu štejejo rezultati, glavno besedo pa imajo sponzorji.« Na opazko, da z nekdanjim političnim sopotnikom v dvorani ne sedita več skupaj, je odvrnil: »Zoran Janković je ljubitelj športa in župan, ki sorazmerno prispeva k temu klubu. Zasluži si prostor v dvorani.« Predsednik zeleno-belih je še dodal, da odnos z Jankovićem ne vpliva na njegovo delo in da za politiko v Stožicah ni prostora.

Deli s prijatelji