INCIDENT

Olimpija, Predin in redarji še vedno zbirajo 30.000 evrov

Objavljeno 27. oktober 2014 18.19 | Posodobljeno 27. oktober 2014 18.21 | Piše: Drago Perko

Osem mesecev po incidentu Zorana Predina na košarkarski tekmi kazni ni plačal še nihče.

Bilo je 19. februarja ... Zoran Predin v ozadju. Foto: Dokumentacija Dela

LJUBLJANA – Ljubljanska dvorana Stožice je pred dnevi spet samevala. Navijačev in gledalcev ni bilo od nikoder, čeprav je bilo do začetka tekme med Union Olimpijo in moskovskim Himkijem le še par minut. Navijačev ni bilo niti po začetku tekme. Ljubljančani in Moskovčani so se udarili pred praznimi tribunami.

To je bila kazen, ki jo je morala Olimpija odslužiti zavoljo pobalinskega napada Zorana Predina na portugalskega sodnika Luisa Lopesa, ki je 19. februarja dobil pošten udarec v glavo. Zgodilo se je le nekaj minut po tekmi Union Olimpije in ukrajinskega Budivelnika, ki so jo tesno (s 87:83) dobili gostje. »Sodniku sem samo želel povedati svoje mnenje, ko sem krilil okrog njega, me je na srečo redar zadržal. Takoj sem se pomiril, takoj mi je bilo žal, da sem tako reagiral. V žaru navijaštva, krivica je bila prehuda,« je takrat dejal in neumno potezo opravičeval Predin.

Varnostne službe niso menjali

Vodstvo tekmovanje je bilo neusmiljeno – z eno tekmo pred praznimi tribunami in 30.000 evrov kazni so onesrečili ljubljanski klub, Predin pa do smrti ne sme na tekmo pod okriljem Uleba.

»S Predinom se še vedno dogovarjamo, saj še vedno želimo zadevo rešiti po mirni poti. Zoran Predin je dolgoletni kupec sezonske vstopnice ob parketu, ki jo od nekdaj redno plačuje, in nikoli ni zaprosil za gratis vstopnico. Žal se je zgodilo, kar se je, in od tega ne gre bežati,« pove direktor ljubljanskega kluba Matevž Zupančič, ki zanika, da bi Olimpija že kaj plačala. »Varnostne službe nismo zamenjali, saj korektno sodelujemo. Incident je bil osamelec in resnično nepredvidljiv dogodek. Ne glede na to bo varnostna služba prevzela del odgovornosti in poravnala del kazni, kot je bilo dogovorjeno,« pa Zupančič zanika, da bi se odrekli storitvam varnostne službe.

Predinov koncert za Begića?

Glasbenika smo poklicali, ujeli pa na turneji v Srbiji, kjer v zadnjih mesecih večinoma koncertira. Pravi, da bodo skupaj z Olimpijo obvestili javnost, kako bo rešen zaplet.

»Danes na tekmi je manjkal Predin,« se je na facebooku po tekmi z Rusi oglasil najboljši košarkar Olimpije Mirza Begić. Glasbenika je spomnil, da ne bi bilo slabo, če bi organiziral kak dobrodelni koncert. Na to smo spomnili tudi Predina. »Če bo kak koncert za Begića, bom definitivno sodeloval in pripeljal še slavne kolege!« je pristavil glasbenik, ki si tako kot vsi navijači želi, da bi Mirza Begić ostal v Ljubljani. Za zdaj iz gole ljubezni do Olimpije igra zastonj, vso sezono to ne bo mogoče, njegov odhod pa je ob taki igri le še vprašanje časa. Za njegovo plačo v Olimpiji denarja v tem hipu ni. Zato bi bil koncert, Predin, na potezi si, dobrodošel!

Ulebovo
 kazanje mišic

Povsem nedolžen pa ni niti Uleb, ki je tekmo v sredo izkoristil za provokacijo. V Ljubljano je namreč vnovič poslal sodnika Oscarja Pareo. Španec je z nekaj odločitvami škodoval zmajem na takratni pretepaški tekmi, izkazal pa se ni niti tokrat. V taboru Olimpije so mu našteli vsaj šest spornih žog. Parea pač ni vrhunski sodnik. Zaradi napak na turnirju kraljevega pokala ga je suspendirala celo španska košarkarska zveza. Očitno pa je dovolj dober, da sodi tekme evropskega pokala. Da Olimpija ni bila zadovoljna s sojenjem, je med vrsticami povedal trener Aleš Pipan. »Meni se je na tej tekmi marsikaj zdelo čudno, a ne smem dajati izjav v zvezi s tem, da Union Olimpija in jaz ne bova kaznovana.« Uleb pa je pokazal mišice in prevlado nad Olimpijo tudi tako, da je v Ljubljano, sploh prvič, poslal še dopinško kontrolo.

»Ne bi zagovarjal Predinovega dejanja. Ampak kot je dejal Peter Vilfan, prav Predin je že zelo hudo kaznovan, pa tega ljudje sploh ne vedo,« za konec doda dober poznavalec razmer na košarkarski sceni.

Deli s prijatelji