ŽREB

Olimpija na evropski sceni, za ligo ABA pa še trepeta

Objavljeno 09. julij 2015 09.28 | Posodobljeno 09. julij 2015 09.28 | Piše: Drago Perko

Danes bo žreb skupin v Ulebovi košarkarski evroligi in evropskem pokalu.

Generalni sekretar KZS Rašo Nesterović se zavzema za čim več slovenskih klubov v evropskih tekmovanjih. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Z današnjim žrebom v evropskem pokalu in evroligi se vsaj na simbolični ravni začenja tudi košarkarska sezona. Union Olimpija bo dobila tekmece (v pokalu bo nastopilo 36 ekip, ki bodo v prvem delu zaradi racionalizacije stroškov razdeljeni v zahodno in vzhodno konferenco) ter uradno potrditev, da bo tudi v novi sezoni igrala na evropski sceni. Vse drugo je še vedno preveč zavito v tančico skrivnosti ter prepojeno z dvomi, ugibanji, natolcevanji.

Preveč nejasnosti

»Danes bomo na žrebu. Pred nami je nova evropska sezona,« povedo v Olimpiji, kjer še vedno čakajo pojasnila glede lige ABA. Ne samo v Olimpiji, celi regiji ni jasno, ali bo liga štela 14 ali 12 klubov. Prav tako je jasno le to, da je kot edini šef lige (in še to kot predsednik skupščine) imenovan Črnogorec Dragan Bokan. Klubi so se dogovorili, da bo sedež lige v Zagrebu. To je tudi vse. »O tem bomo govorili na naslednjem sestanku, nekaj bomo dobili od TV-pravic, nekaj bodo dali sponzorji,« so na sestanku klubov odvrnili na vprašanje Olimpije in Zadra, kje bo liga dobila dober milijon evrov za delovanje. Klubom še danes ni nihče povedal, ne potrdil, niti zanikal, ali bo liga še vedno brezplačna, kot je bila to v časih Romana Lisca in sodelavcev, ki so poskrbeli, da je tekmovanje teklo nemoteno. Niso redki, ki stavijo, da bo vodstvo nove lige pet pred dvanajsto prišlo do Lisca in ga prosilo za pomoč pri upravljanju tekmovanja.

O tem, koliko klubov bo v ligi, tako ali tako odločajo klubi ustanovitelji sami. »Zveze pri tem nimamo besede. Naš interes pa je, da bi imeli čim več klubov v regiji in Evropi,« je jasen generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Rašo Nesterović. Treba je povedati, da imajo klubi proste roke, da razširijo ligo tja do 18 klubov, a pod pogojem, da so vse ekipe iz regije. Če bi se širili zunaj nje, bi morali klubi ustanovitelji/solastniki dobiti zeleno luč nacionalnih košarkarskih zvez in Fibe.

Zaščita klubov

Nesterović je tudi pojasnil, kakšna je dejansko vloga KZS pri prijavi oz. evidentiranju klubov za regionalno ligo ABA. »Prejeli smo prijavo Tajfuna, saj smo jo potrebovali tudi za oblikovanje naših tekmovalnih koledarjev. Vse smo poslali na naslov Dragana Bokana, ki vodi tekmovanje,« smo še izvedeli od Nesterovića, ki je pred dnevi pisal tudi na Fibo Europe. Kateri izmed slovenskih klubov bo igral v Fibini ligi, bo jasno v prihodnjih dveh tednih. Interes za igranje so pokazali tako pri Krki kot Helios Suns. »Želimo si, da bi imela Slovenija več kot le eno mesto v novem Fibinem tekmovanju. Interes pri klubih je velik, zato upamo, da nam Fiba ugodi,« je Nesterović razkril vsebino pisma. Po drugi strani Nesterović ne vidi težave v tem, da bo Tajfun kot novinec nastopal v regiji. »Zavedati se je treba, da si je Tajfun to pravico priboril na parketu. Naloga naše zveze pa je, da ščitimo interes klubov ne glede na to, kako se kak klub imenuje,« je Rašo dal vedeti, da je vesel, ker bo prvak izkoristil ponujeno.

 

Lobiranje se nadaljuje

Fiba še vedno snubi najmočnejše evropske klube, da se iz evrolige znotraj Uleba preselijo v njihovo novo elitno tekmovanje. Španski mediji poročajo, da so se predstavniki krovne organizacije tik pred žrebom sestali z Real Madridom, Barcelono, Olympiacosom, Panathinaikosom, Anadolu Efesom, Fenerbahčejem, CSKA Moskvo in Maccabijem. Obljubljajo jim zagotovljeno mesto v ligi in vsaj 50 odstotkov več denarja kot v evroligi.

 

Deli s prijatelji