LIGA ABA

Olimpija in Krka brez dovoljenja v ligo ABA

Objavljeno 25. avgust 2016 09.56 | Posodobljeno 25. avgust 2016 09.57 | Piše: Drago Perko

Slovenska kluba bi rada zaigrala v regionalni ligi, ki bo štela 14 ekip.

V novi sezoni nas čakajo novi obračuni Krke in Union Olimpije. Foto Blaž Samec

Še dober mesec nas loči od začetka tekmovanja v regionalni ligi ABA, kjer bo imela Slovenija dve predstavnici – ljubljansko Union Olimpijo in novomeško Krko. Oba kluba odkrito računata na igranje v regiji, saj jima to prinaša tudi določen kos sponzorskega kolača, kar jima omogoča delovanje in (pre)živetje. Za nastope slovenskih klubov v mednarodnih in mednarodnih regionalnih tekmovanjih soglasje daje Košarkarska zveza Slovenije, podpisuje pa ga generalni sekretar Rašo Nesterović. Po naših podatkih pa slovenska kluba te zelene luči matične zveze še nimata in niti ne podpisa nekdanjega reprezentanta! »Dokumenta nam niso hoteli podpisati. Na sedež lige ABA smo prijavo poslali pač brez tega,« je nastalo zagato (če to sploh zagata je) opisal direktor Union Olimpije Matevž Zupančič. »Verjamem, da se najde skupen jezik in da bomo lahko uskladili nastope v regionalni ligi ter domačem prvenstvu,« pa se razumni rešitvi nadeja direktor dolenjskega ABA-ligaša Miro Župevec. Po nekaterih podatkih vodstvo regionalnega tekmovanja slovenske košarkarske zveze niti ni obvestilo, da je v njej mesto tudi za Union Olimpijo, ki je skozi stranska vrata prišla med štirinajsterico klubov, potem ko sta nastop odpovedala domžalski Helios Suns in laški Zlatorog.

Vsa pozornost reprezentanci

»Nič ni novega, ostajamo tam, kjer smo bili. V tem hipu ima prednost moška članska reprezentanca. Ko se kaj zgodi ali spremeni v povezavi z nastopi slovenskih klubov v ligi ABA, vas bomo obvestili,« nam je dejal Damir Rađenović, predstavnik za stike z javnostmi na Košarkarski zvezi Slovenije. »Košarkarska zveza Slovenije v skladu z določili 3. člena tekmovalnega pravilnika ne bo posredovala soglasja za nastop klubov v ligi ABA v tekmovalni sezoni 2016/2017. Če bo FIBA ponovno priznala mednarodno regionalno tekmovanje, bo KZS soglasje za nastop ekip podal po prejetem pisnem sklepu FIBA o priznanju,« so bili pred mesecem dni pisno neomajni na košarkarski zvezi, ki sledi Fibi. Ta je odrekla priznanje regionalni ligi, ki jo je lani pomagala rušiti, potem pa jo je postavila na nove temelje.

Do 17. septembra

Slovenija za napredek in razvoj potrebuje stik in primerjavo z mednarodno konkurenco. Več klubov bo igralo na tujem, boljše bo za razvoj panoge pri nas. Zapiranje v lastne vrtičke ni dobro, standardi se rušijo, včasih nesprejemljivo postane smotrno in uporabno. Po drugi strani pa Union Olimpija in Krka ne bežita od domače konkurence, saj bosta v Ligi Nova KBM igrali od 1. kroga. Prav to je bil cilj, ki si ga je zadal predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec. A očitno še nekaj časa ne bo popustil in dovolil generalnemu sekretarju prižgati zelene luči za Ljubljančane in Novomeščane. Vsaj do 17. septembra ne. Da bi obranil reprezentanco pred morebitnimi pritiski Fibe, ki bi lahko vnovič požugala Sloveniji, če bo storila kaj, kar mačehi ni pogodu. Spomnimo – Slovenija bo med 31. avgustom in 17. septembrom igrala kvalifikacije za evropsko prvenstvo.

 

Deli s prijatelji