KOŠARKA

Olimpija ima sveti cilj:
biti najboljši v Sloveniji

Objavljeno 22. september 2015 10.31 | Posodobljeno 22. september 2015 10.33 | Piše: Drago Perko

Trener ljubljanskih košarkarjev Gašper Potočnik je ponosen na pomlajeno in poslovenjeno ekipo. Klub je ohranil sponzorje, za sezono ima na voljo dva milijona evrov, pol od tega za člansko moštvo.

Saša Zagorac, levo, se je vrnil v Olimpijo, v klubu pa sta ostala Blaž Mahkovic, v sredini, in Luka Rupnik. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – V preteklih mesecih je bilo precej pestro v pisarnah košarkarskega kluba Union Olimpija. Po izpadu v četrtfinalu državnega prvenstva in poteku večine pogodb s sponzorji prihodnost ni bila videti rožnato. Dodatne težave so povzročale spremembe v ligi ABA. »Pred par tedni še ni bilo povsem jasno, kako in kaj bo z nami. Zaključek sezone ni bil spodbuden, upam, da je bila to dobra šola za vse nas,« je dejal direktor kluba Matevž Zupančič.

Prevetrene vrste

Ljubljančani so krepko prevetrili svoje vrste. Glavni trener je postal Gašper Potočnik, pomagala mu bosta Luka Bassin in Žiga Mravljak, kondicijski trener bo Sašo Ogrizovič, fizioterapevt Rok Žagar, zdravnik pa Oskar Zupanc. Iz lanske ekipe so v moštvu ostali Luka Rupnik, Gregor Hrovat, Vasilije Vučetić in Blaž Mahkovic. Iz mlajših vrst sta prišla Blaž Mesiček in Vlatko Čančar, novinci pa so Zack Wright, Mitja Nikolič, Miha Lapornik, Saša Zagorac, Sava Lešić in Ronalds Zakis. Američan Wright je zamudil na uvodno druženje z novinarji, a je trener Potočnik že odločil, da nasmejanega Američana ne bo kaznoval.

Predsednik ostaja Jani Möderndorfer, ki je najprej izrazil zahvalo sponzorjem, ki so ostali zvesti klubu, v prvi vrsti Zavarovalnici Triglav, Petrolu, Pivovarni Union, Telekomu Slovenije, BTC in Sparu. Za člansko ekipo bo na voljo milijon evrov, za ves klub pa dva. Predsednik je potrdil, da je za zmaji naporno poletje, saj so bili klubi kot žrtve, ker sta si v lase skočila Fiba in Uleb z evroligo. »Potegnili smo kratko, pa še na novo smo se morali organizirati,« je poudaril prvi mož Olimpije. Ob tem, tega ni povedal na glas, je bila Olimpija kot 13. članica lige ABA primorana poravnati kar 150.000 evrov prijavne takse. Če bi imeli še naprej glavno besedo Slovenci, zmajem tega ne bi bilo treba plačati. »Prisilili so nas v to, da smo morali menjati pravila. Kot soustanovitelj Košarkarske zveze Slovenije nam niti ni bilo jasno, ali smo člani KZS ali njeni nasprotniki. Niti ne vem, ali smo imeli podporo KZS,« je predsednik zeleno-belih še okrcal vodstvo krovne organizacije. Mödernodorfer je tudi zatrdil, da so zaradi obstoja in delovanja kluba morali biti prisotni na trgu eks Jugoslavije in evropskem pokalu. »Pričakujemo, kar čakamo že dolgo, da bomo končno državni prvaki,« pa je predsednik postavil tako rekoč ultimat novi zasedbi. Zmaji so bil zadnjič prvaki leta 2009, potem Krka petkrat, lani pa Tajfun. »Doma moramo biti na prvem mestu!« je v istem tonu sporočil direktor Olimpije Matevž Zupančič, ki že deseto leto dela v klubu.

Za uvod kar Pipan

»Zavedamo se svoje odgovornosti,« je povedal glavni trener Potočnik, ki je lani deloval v Škofji Loki, letos pa je bil tudi pomočnik Jureta Zdovca v reprezentanci. »Želel sem slovensko in mlado ekipo. Ob pogledu na postavo je jasno, da nam je uspelo. Na vseh mestih smo dobro popolnjeni, morda nam manjka kak centimeter pod košem,« je ekipi nekaj besed namenil Potočnik. Domači publiki se bo predstavila 1. oktobra v prvem krogu regionalne lige ABA. V Ljubljano prihaja makedonski prvak MZT z Alešem Pipanom, ki so ga lani sredi sezone odpustili prav pri Olimpiji. Ta bo v prihodnjih dneh dobila še kapetana, izbral ga bo kar trener Potočnik. Ljubljančani bodo formo pilili na tekmah v Poreču in grškem Solunu. Evropsko sezono bodo zmaji začeli 14. oktobra, ko bo v Stožice prišel italijanski Trento.

Deli s prijatelji