TEŽKI ČASI

Olimpija brez trenerja, kaj pa regionalna liga?

Objavljeno 30. april 2013 11.00 | Posodobljeno 30. april 2013 11.00 | Piše: Drago Perko

Miro Alilović je zamenjal Saša Filipovskega, ki je izgubil službo zaradi poraza na Štajerskem.

Miro Alilović bo vodil Olimpijo namesto Saša Filipovskega (foto: Roman Šipič, Delo).

LJUBLJANA – »Zavedamo se, da je situacija težka. Izbire nimamo, moramo premagati Krko in si zagotoviti igranje v ligi ABA,« je po ponedeljkovem treningu dejal Miro Alilović, ki bo danes vodil Union Olimpijo proti Krki v 10. krogu lige Telemach. Na klopi zmajev bi moral biti Sašo Filipovski, a se ga je klubsko vodstvo po sobotnem porazu proti Mariboru Messerju znebilo.

Dolžni 150.000 evrov

Olimpija v ligi za prvaka že nekaj časa pleše po robu, sodu pa je dno izbil nepričakovan poraz na Štajerskem. Klubsko vodstvo s predsednikom Janijem Möderndorferjem na čelu in direktorjem Matevžem Zupančičem je bilo tako prepričano o zmagi, da je raje odšlo na finalni turnir lige ABA, kot pa spremljalo ekipo na morda ključni tekmi. Zato je bil bes po porazu še toliko večji. Če je Filipovski preživel sramotna poraza v Splitu in na Madžarskem, mu to pot ni mogel pomagati nihče. V nedeljo popoldne so mu sporočili, da mu ni treba več na trening v Stožice. Malce težje in tudi dlje bo trajal dogovor okoli zaostalih obveznosti. Olimpija nekdanjemu trenerju dolguje okoli 150.000 evrov.
 Ekipa je včeraj trenirala v Tivoliju, saj bo tam zaradi zasedenosti Stožic tudi tekma s Krko. Igralci so najprej mirno in tiho poslušali Alilovića, ki jim je zabičal, da od njih pričakuje več discipline in odgovornosti. Iz klubskih pisarn pa je do igralcev prišla tudi vest, da bodo finančno kaznovani. Koliko, ne ve nihče, do izjav pa jim včeraj po treningu ni bilo. Po posebnem programu je vadil Dino Murić, ki si je na Štajerskem spet poškodoval desno koleno. Po najbolj črnem scenariju je zanj sezone konec, danes ga že čaka pregled z magnetno resonanco.

Ko Olimpijo rešuje Tajfun

Union Olimpija mora danes premagati Krko (in si zagotoviti 2. mesto po rednem delu), če si želi zagotoviti nastop v regionalni ligi ABA. Za 2. mesto bo dovolj tudi Olimpijin poraz, a v tem primeru mora v Šentjurju proti Tajfunu izgubiti Maribor Messer.

Nepotrebna menjava?

»Če bi že menjali trenerja, bi morali to narediti februarja ali marca,« je bilo slišati v letnem bifeju v Tivoliju, kjer sta usodo Olimpije objokovala tudi Smiljan Steiner Glajbe in doktor košarke Mik Pavlovič. Zvesta sopotnika zeleno-bele barke pogrešata precej več odgovornosti pri igralcih, nekaterim pa zamerita tudi obnašanje, ki ni na ravni evroligaških klubov. Sašo Filipovski je naredil precej dobrega in ne more biti edini krivec za brodolom. Je pa lažje menjati kapetana ladje kot pa 12 mornarjev. V dobro mu gre šteti prav gotovo afirmacijo mladih asov, zmaji so se izkazali v evroligi, tudi zaradi dobrega dela strokovnega tima pa se je v ligo NBA prodal Avstralec Aron Baynes. Precej slabše je šlo Olimpiji v ligi ABA, saj Filipovski (očitno) ni bil vešč motiviranja ekipe za »male« tekme, težave je imel tudi v slačilnici. Slednjih bi se elegantno rešil, če bi imel v garderobi izkušenega veterana – Marka Milića ali Gorana Jagodnika, ki bi skrbela za red in vzgojo Klemna Prepeliča, Alena Omića, Jake Blažiča in soigralcev. A se je Filipovski na prelahek in prenaiven način odpovedal veteranom, danes pa je ceno za to plačal sam.

Zdovc ali Bečirovič?

»Naj vrnejo Jureta Zdovca,« je še bilo slišati v tivolskih hodnikih, mnogi bi radi v vlogi trenerja videli Memija Bečiroviča. Realno je pričakovati, da ob današnji zmagi proti Krki trener ostane Alilović, sicer bi ga do konca sezone zamenjal Zoran Martič. O tem položaju za novo sezono pa se bo razpravljalo po 20. maju. Takrat se iz Libanona vrača Slobodan Subotić - Pixi, ki je bil in ostal »športni direktor v senci«. Tudi to pot bo imel ključno besedo. V Tivoliju si želijo precej bolj srečno roko pri trenerju. Filipovski ni upravičil pričakovanj. V uteho mu je to, da ni edini krivec za nastali položaj.

 

 

Deli s prijatelji