PREPOROD

Okornov bum na Poljskem

Objavljeno 12. december 2013 18.12 | Posodobljeno 12. december 2013 18.12 | Piše: Drago Perko

Ljubljanski košarkarski trener je v petih tekmah preporodil AZS Koszalin, ki je pobegnil z dna lestvice. V arabskem svetu je imel kopico načrtov, a je moral zaradi administrativne napake zapustiti državo.

Brez srečne kravate nikamor – nosil jo je že v Ljubljani. Foto: Drago Perko

Slovenski košarkarski trenerji so poleg srbskih najbolj cenjeni na Poljskem. Kar trije delujejo v 12-članski ligi. Andrej Urlep vodi Energo Czarni, David Dedek Asecco, Walter Jeklin je športni direktor poljskega evroligaša Zielone Gore. Pred dobrim mesecem dni pa je na Poljsko prišel Gašper Okorn. »Slovence na Poljskem spoštujejo,« pove 40-letni Ljubljančan. Na pomoč so ga poklicali iz Koszalina, ki je po štirih krogih ždel na dnu lestvice, trenerju Zoranu Sretenoviću, legendi Jugoplastike, pa so se zahvalil za sodelovanje. Okorn je sprejel ponujeno. V petih tekmah je izgubil le enkrat, ekipa pa se je zavihtela na 7. mesto.

Lokalni derbi in pol

»Lepo je premagati Andreja Urlepa,« je dejal Okorn poljskim novinarjem po zmagi v 9. krogu proti Czarniju. Kar malce žal pa mu je, da z Urlepom razen pozdrava nista izmenjala več besed: »Če sem povsem odkrit … Žal mi je, da se Slovenci v tujini ne pogovarjamo več. Prepričan pa sem, da bo drugače, ko se srečam z Jeklinom in Dedkom.« Očitno je svoje dodalo tudi dejstvo, da so bili Urlepovi favoriti. »Obračuni med Koszalinom in Czarnijem spadajo med največje derbije poljskega športa. Tudi tokrat je bilo tako. Dvorana je bila polna, vzdušje izjemno, kamere poljske televizije pa so košarko ponesle v poljske domove,« je dejal Okorn, ki je tudi sam že vodil Energo Czarni, zato je bila ta tekma tudi zanj precej pomembna: »Bistveno je, da smo zmagali. Taktično in mentalno smo bili dobro pripravljeni. Že v 15. minuti smo vodili za 22 točk, potem pa tekmo mirno pripeljali do konca.«

Brez čistke

Po prevzemu ekipe je zadržal pomočnika Igorja Miličića, ki po Okornovem mnenju izvrstno opravlja svoje delo. Slovenski trener ni hotel biti krivičen, zato je dal vsem igralcem možnost, da ga prepričajo, da si zaslužijo mesto v moštvu. Čeprav je klubsko vodstvo hotelo drugače, dva bi odslovili, dva pa kupili. Ekipo je okrepil le Srb Dragan Labović. »Realne slike še nimam, morda okoli novega leta naredimo kakšno spremembo.« Razloge za tak skok na lestvici vidi kot posledico več faktorjev. »Nekaj je dodal razpored, za nameček pa smo se zaprli v dvorano, kjer trdo delamo dvakrat na dan. Če si takšen, se ti mora to enkrat vrniti.« Okorn cilja na 6. mesto, kar bi bilo dovolj za napredovanje in boj za naslov prvaka. »Ekipa je tega prav gotovo sposobna,« pravi Okorn, ki je na prvi tekmi na Poljskem nosil takisto kravato kot na Olimpijini klopi, kjer je deloval v sezoni 2006/2007. »Imam sicer več kravat,« hitro doda.

Hiša z vrtom

Okorn je v zadnjih treh mesecih doživel marsikaj. Z velikim apetitom je prišel v Kuvajt, kjer pa so mu na pregledu odkrili domnevne zdravstvene težave, o čemer sam odločno trdi, da gre za proceduralno napako. Kuvajtčani niso imeli milosti, Okorn je moral domov. Potem pa je prišla ponudba s Poljskega. »Situacija po šoku v Kuvajtu ni bila prijetna, a sem se hitro postavil na noge. Na Poljskem se počutim odlično, uživam v delu, zdaj sta se mi pridružili še žena in hči, srečni smo.« V mestu z okoli 100.000 prebivalci živijo mirno družinsko življenje, Poljaki pa so temperamentnemu Slovencu dodelil hišo z vrtom. Finančnih skrbi ni, plača prihaja točno. »Poljaki so to dobro uredili. Klub, ki nima bančne garancije, sploh ne sme v ligo,« pohvali finančno disciplino Poljakov.

Deli s prijatelji