MLADI AS

Ogenj albanskega prvaka

Objavljeno 14. maj 2014 11.35 | Posodobljeno 14. maj 2014 11.36 | Piše: Drago Perko

Nekdanji up slovenske košarke Mirza Sarajlija je postal heroj Vllaznije.

Mirza Sarajlija zasluženo na ramenih soigralcev po osvojitvi naslova albanskega prvaka.
 Foto: BC Vllaznia

VLLAZNIJA – Mirza Sarajlija je svojčas veljal za velik up slovenske košarke, zadnjih pet let pa je iskal prostor pod košarkarskim soncem. Po odhodu iz Union Olimpije je bil mesec dni v Krki, potem pa je leto dni igral v Bosni, od koder se je selil v Črno goro in Srbijo. Oktobra lani se je ustavil ob Skadarskem jezeru v albanskem mestu Vllaznija. Izkazalo se je, da je bilo to pametna odločitev. Pred slabim tednom je s soigralci po 14 letih čakanja vrnil naslov državnega prvaka v to mesto s 100.000 prebivalci, za nameček pa je bil Slovenec Sarajlija imenovan za najboljšega igralca finala. Na prvi tekmi je dosegel 32 točk, na drugi 36, na tretji pa je 20 točkam dodal še 10 podaj.

Dvorana gorela

»Finale je bil zelo naporen in napet, ključna pa je bila prva zmaga. Vso tekmo smo zaostajali, povedli smo pol minute pred koncem in slavili zmago (86 : 85),« Ljubljančan obudi spomin na uvod serije in boj, ki ga je bil s Tirano. Na drugi tekmi (79 : 95 za Vllaznio) sta s črnogorskim soigralcem Nikolo Đokovićem dosegla 15 trojk, od tega Mirza sedem. Na zadnji tekmi so bili Sarajlija in soigralci prav tako prepričljivi (84 : 73). »Dvorana je kar gorela. Dve uri pred tekmo je bila nabito polna. Po koncu finala sem ostal na parketu še vsaj dve uri, saj so se vsi hoteli fotografirati z mano ali imeti vsaj kos moje športne opreme,« nadaljuje Mirza, ki je vesel, da je osrečil mesto: »Prav čutil sem, koliko jim to pomeni, dolgo so čakali to lovoriko. V ponedeljek zvečer smo imeli še klubsko večerjo, potem smo se poslovili.«

Balkanska liga vabi

Albanci so ga hoteli kar zadržati. »Radi bi, da ostanem kar do konca kariere v klubu,« potrdi Mirza, ki mu ni manjkalo nič. Klubski veljaki so mu uredili redno mesečno plačo, stanovanje, avto in hrano, edina skrb Slovenca je bila, da je dobro treniral in igral. Vesel je, da so uresničili smele napovedi pred začetkom sezone. »Prvi mesec in pol sem bil slab, potem sem se navadil na nove razmere in začel igrati, kot znam. Želel sem se oddolžiti klubu, ki je poskrbel, da smo imeli na voljo prav vse,« Mirza ne skriva hvaležnosti do svojih delodajalcev. V prihodnji sezoni bi Vllaznija rada v Balkansko ligo, kar mika tudi Sarajlijo. Ali se bo v mesto, dobro uro vožnje od črnogorske Podgorice, še vrnil, v tem hipu ne ve. Nekdanji dijak bežigrajske gimnazije je v Albaniji pogrešal družino in prijatelje, ki bodo na svoj račun prišli v prihodnjih dveh tednih. »Zdaj potrebujem počitek, v mesecu dni pa se bom odločil. V tem času sem dobil kar veliko ponudb,« razkrije svoje načrte nekdanji mladi up Olimpije. Takrat je nad njim bdel Aleksandar Džikić. »Džile mi je tudi po odhodu iz Olimpije pomagal z nasveti. Vedno mu bom za to hvaležen,« Mirza ni pozabil svojega mentorja iz Ljubljane.

 

Deli s prijatelji