VRNITEV

Odpisani bo ob vrnitvi za evro grizel parket

Objavljeno 01. avgust 2015 10.28 | Posodobljeno 01. avgust 2015 10.28 | Piše: Drago Perko

Nebojša Joksimović je ob številnih odpovedih spet član košarkarske reprezentance.

Nebojša Joksimović je Zdovčev organizator igre. Foto: Leon Vidic, Delo

KIDRIČEVO – Selektor slovenske košarkarske reprezentance Jure Zdovc je na prvi tekmi priprav, Slovenija je premagala Novo Zelandijo (73 : 68), porazdelil minutažo na mestu organizatorja igre. Priložnost je dobil tudi 34-letni Nebojša Joksimović, poleg Jureta Balažića najbolj izkušeni mož v slovenski vrsti. Joksa je odigral korektno, s konstantno minutažo bo prišla tudi strelska forma, želja, volja in prizadevnost v obrambi pa niso sporne. Joksa je košarkar, ki traja, v dresu Slovenije je bil že leta 2005 na evropskem prvenstvu v Beogradu.

»Seveda se spomnim. V dvorani Pionir je bilo izredno vzdušje, Slovenci pa na vsakem vogalu dvorane. Tudi v beograjski Areni ni bilo slabo, a se je naših 10.000 navijačev kar izgubilo v veliki dvorani,« se Joksimović rad vrne v leto 2005, ko ga je tedanji selektor Aleš Pipan (z Joksimovićem sta leta 2004 v dresu Laškega osvojila še pokal Slovenije) povabil v izbrano vrsto. Reprezentanci (26 uradnih nastopov ima) je pomagal še leta 2008 v kvalifikacijah za olimpijske igre, v izbrani vrsti pa je bil tudi leta 2013 na domačem evropskem prvenstvu. Na zadnje prvenstvo stare celine mu je vrata odprla odpoved Bena Udriha, Jure Zdovc pa ga je povabil k sodelovanju. Da je prišel skozi stranska vrata, Joksimovića ne moti, vse skupaj spominja na film Vrnitev odpisanih. »Pa saj ni prvič. Nisem presenečen,« pove Joksa, ki mu je takšna vloga pisana na kožo. Vabila Jureta Zdovca pa je bil vesel. Ni ga pričakoval. »Tu sem, da pomagam,« je jasen Nebojša, zaveda se, da so pred njim zahtevni treningi. Čeprav je reprezentanca zdesetkana, pa se bo treba za mesto v ekipi izboriti. »Nisem več med mlajšimi. Zato je prejem vabila v državno reprezentanco lepo priznanje. Ko to dobiš, začutiš nov motiv, v veliko zadovoljstvo pa mi je, da sem del te reprezentance. Vedno se bom odzval!«


Zdovčevi dvakrat z Avstralci

»Zadovoljen sem, da smo vztrajali pri trdni obrambi, škoda pa je, da smo naredili nekaj neumnih osebnih napak in da smo na trenutke igrali preveč sebično. Nekateri igralci so pokazali več, kot sem od njih pričakoval, nekateri pa so me malce razočarali. Nedvomno je zmaga lepa spodbuda za naprej, naslednji dve tekmi proti Avstraliji, ki ima precej močnejšo postavo, bosta dali še jasnejšo sliko. Dejstvo je, da imamo še precej rezerv,« je slovenski selektor Jure Zdovc komentiral uvodno tekmo v Kidričevem z Novo Zelandijo. V ponedeljek bo reprezentanca z Avstralci igrala v Laškem, dan za tem pa še v Stožicah.
 

Normalni padec

Nebojša Joksimović je minulo sezono igral v novomeški Krki, s katero je osvojil pokalni naslov, sezono pa sklenil brez naslova prvaka. Prvak je postal Tajfun, ki je izločil Dolenjce. Kje bo Nebojša nadaljeval kariero, še ni jasno. Zadnje v vrhunski košarki še ni rekel. »Nič ni novega, a se s tem ne obremenjujem. Včasih je položaj takšen, da je treba počakati malce dlje,« si Joksimović glave ne beli z dejstvom, da še nima kluba za novo sezono.

Na priprave je prišel že z zavidljivo formo, a mu je potem viroza vzela kar veliko prigaranega. Opravil je uvodna treninga v Kranjski Gori, potem pa odšel v domačo nego, kjer je premagal bolezen in se spet vrnil na razpolago Juretu Zdovcu. Kaj zmore ta reprezentanca, ostaja neznanka. »Jasno je, da se je generacija zamenjala. Veliko vrhunskih igralcev je bilo, ki so v zadnjih 15 letih igrali za Slovenijo. Zdaj so se poslovili, padec je normalen. Ta ekipa ima potencial, apetiti pa so malce manjši,« je Koprčan precej realen, ko spregovori o možnostih državne vrste, ki morda res ni tako kakovostna, a borbenosti ji ne bo manjkalo. Tudi zaradi Nebojše Joksimovića, ki je za uspeh Slovenije pripravljen zgristi parket. To pa znajo ceniti selektorji in navijači.

Deli s prijatelji