SENZACIJA

Odbojkarji so z Gianijem spisali srebrno pravljico

Objavljeno 19. oktober 2015 10.53 | Posodobljeno 19. oktober 2015 10.54 | Piše: M. U.

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je na evropskem prvenstvu okitila s srebrnim odličjem. Selektor Andrea Giani je nesporen igralski potencial okoval v žlahtno kovino.

Slovenska odbojkarska reprezentanca, ki je pisala zgodovino. Foto: CEV

SOFIJA – Pred 29. evropskim prvenstvom v odbojki smo v napovedi tekmovanja zapisali, da nas kar mravljinci spreletavajo in da čutimo pozitivno napetost. Vedeli smo, da je slovenska reprezentanca dobra, še posebno dobra seveda, odkar jo je marca prevzela italijanska odbojkarska legenda Andrea Giani. Fantje so napovedovali, da lahko premagajo vsakogar, mi pa smo bili že tako neučakani, da smo Gianiju namignili, da je s formo, ki so jo reprezentantje prikazali na pripravljalnem turnirju v nemškem Ludwigsburgu, premagali so prvaka svetovne lige Francijo in finalista Srbijo, premagljiva tudi svetovna prvakinja Poljska, ki je bila slovenski tekmec v skupini C. »Je premagljiva, a ponavljam, pomembno je, kako igramo. Zelo pomembna je zbranost, ker nismo navajeni na takšno raven. A veliko smo napredovali, ne smemo se bati nikogar,« je odgovoril slovenski selektor.

Kapetan Tine Urnaut in soigralci so za uvod EP v bolgarski Varni najprej s sijajno igro odpravili Belorusijo, nato tudi nesrečno izgubili z že omenjeno Poljsko, za konec skupinskih bojev pa so proti Belgiji tako nihali v igri, da so dvoboj po lastnih neumnostih tudi izgubili. Andrea Giani je takrat povzdignil glas, že med tekmo je iz nasprotnega začetnega udarca slabo sprejeto žogo Danijela Koncilje lastnoročno zabil v polje. Fantje končnice nizov niso odigrali zbrano, kot jim že ves čas dopoveduje trener iz Parme, pa tudi pri kakšnem odbojkarskem ljubitelju v Sloveniji se je spet pojavil dvom, ali niso na površje spet prišli stari grehi.

Tudi sami smo, zavedajoč se, da so fantje pod Gianijevim vodstvom sposobni odigrati veliko veliko bolje, pomislili, da so se vrnili stari slovenski fantomi. Igralci so se med nedeljsko belgijsko tekmo in tisto, ko se je odločalo o uvrstitvi v četrtfinale z Nizozemsko, bila je v torek, pogovorili o svoji igri, kajti priložnost za visoko uvrstitev je bilo treba zgrabiti zdaj, in ne čakati na naslednji EP čez dve leti na Poljskem. Po sijajni zmagi s tulipani v Sofiji so slovenski odbojkarji celo še dvignili raven igre, v četrtfinalu odpihnili svetovne prvake Poljake, v polfinalu pa igralno in psihološko z izidom 3:1 povsem zatrli še eno velesilo, Italijo. V finalni tekmi EP sta se tako pomerili reprezentanci Slovenije in Francije, ki, Slovenija razumljivo, na starocelinskem tekmovanju še nista osvojili zlatega odličja. Slovenski odbojkarji so torej vpisali fenomenalni uspeh, odličje je za njihovimi vratovi.

Moč in značaj

Pri vsem tem je vloga Andree Gianija izjemno pomembna, s svojim taktičnim znanjem je tako ali tako že trenerska ikona, ker pa je Italijan, je vedno znal tudi na psihološkem področju svojim varovancem vcepiti bolj sproščeno in samozavestno miselnost z Apeninskega polotoka. Odbojka je v Italiji zakon, zaradi tega je Giani tekmovalno miselnost velikega športa predaval tudi slovenskim igralcem. Poleg tega je sproščen latinski odnos uzakonil tudi v reprezentančnem skupinskem vedenju. Gianijeva filozofija se seveda kaže tudi v njegovih besedah. »Ko sem prišel na selektorsko klop, o finalu evropskega prvenstva nisem razmišljal. Vedno sem govoril, da moramo korak za korakom. Osvojili smo evropsko ligo, tako rekoč brez pravega treninga, fantom sem neizmerno zaupal in niso se mi izneverili. Vedel sem, da imajo moč, da imajo značaj, vse to pa so pokazali na evropskem prvenstvu,« je navrgel rojeni Neapeljčan. »Zahvalil bi se vsem soigralcem, strokovnemu štabu, ne smem pa pozabiti na navijače, bili so enkratni. Odličje je skupno delo,« je dodal kapetan Tine Urnaut. »To je vse normalno. Sem smo prišli po medaljo, zdaj smo jo osvojili, kaj naj rečem drugega, kot da je šlo vse po načrtu. Skratka, vse je bilo fenomenalno. Naš selektor nas je odlično pripravil, hvala mu, mi pa smo striktno izpolnjevali njegova navodila. Rezultat je tu,« pa je navdušeno pripovedoval podajalec Dejan Vinčić

Deli s prijatelji