ODLOČILNI OBRAČUN

Od zmanjšanja proračuna pa vse do prodaje igralcev

Objavljeno 27. maj 2016 12.24 | Posodobljeno 27. maj 2016 12.24 | Piše: Marko Uršič

Celje Pivovarna Laško in Gorenje bosta drevi med seboj odločila, komu rokometni naslov.

Celjski in velenjski rokometaši bodo za
naslov prvaka morali napeti vse moči, saj je vložek
obeh klubov velik. Foto: Blaž Samec

CELJE, VELENJE – Paris Saint-Germain zares ne pozna šale. Nogometni je francosko prvenstvo osvojil z levo roko, tudi rokometni PSG je pokazal svoj (finančno) močni karakter. Nič čudnega, ko pa ima kar 16,55 milijona evrov proračuna. Drevi ob 19. uri se bosta v Zlatorogu v odločilni tekmi za naslov državnega rokometnega prvaka pomerila Celje Pivovarna Laško in Gorenje, Celjani morajo za dvajseto državno krono zmagati, Velenjčani za četrto izvleči vsaj točko, a proračuna savinjskega in šaleškega kluba sta seveda daleč od pariških številk. Klub iz knežjega mesta je letos operiral, seveda je številka plus-minus ohlapna, z 1,75 milijona evrov, v Velenju bodo sezono izvlekli še z manj gotovine na bančnem računu.

A najprej je na vrsti nocojšnji odločilni obračun. »Zelo veliko je v igri, v bistvu vsa sezona, tekma nima cene. Ne da se je ovrednotiti,« so bistvene misli Gregorja Planteuja, direktorja rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. »Naslov državnega prvaka za nas prinaša zanesljiv nastop v ligi prvakov, tudi nadejamo se, da to pomeni nastopanje v kakovostno močnejših skupinah A ali B. To finančno pomeni sedem razprodanih tekem na domačem igrišču, in to je za zdajšnje čase zelo lep denar. Torej je v sklepni tekmi državnega prvenstva v igri velik finančni vložek. Glede igralskih okrepitev je pogodba z Borutom Mačkovškom že podpisana, dodatnih, ne glede, kaj se bo zgodilo na zadnji tekmi, ne načrtujemo. Če tekmo dobimo, ne razmišljamo o prodaji igralcev. Če pa ne bi postali prvaki, se bomo morebiti lažje odločili, če nam bo seveda kdo poslal finančno ugodno ponudbo, da dovolimo odhod nekaterim našim reprezentantom. Proračun za naslednjo sezono bo ostal v letošnjih okvirih, če pa ne bomo nastopali v ligi prvakov, bo toliko manj tudi denarja od prodanih vstopnic. Manj ga bo, zato bo treba privarčevati drugje. Po drugi strani bi bilo manj stroškov, ker ne bi bilo toliko potovanj, a za zdaj teh računov še ne delamo, ker verjamemo, da bomo v sklepni tekmi zmagali,« je še dodal Planteu.

Ni ultimativni cilj

Svoje finančne poglede je predstavil tudi direktor Gorenjevih rokometašev Matej Avanzo. »Naslov prvaka bi prinesel zagotovljeno mesto v ligi prvakov, kar zagotovo pomeni dodano vrednost, hkrati pa tudi dodatne stroške. A gledati je treba tudi na to, da Evropska rokometna zveza pri ligi prvakov pokrije osnovne stroške, mislim, da gre za 70.000 evrov kotizacije. Sami ekipe ne bomo spreminjali, ne glede na to, v katerem evropskem tekmovanju bomo igrali naslednje leto. Pustili smo si rezervo za morebiten prihod še enega igralca, proračun v primerjavi z letošnjo sezono pa že zdaj zmanjšali za nekje od deset do petnajst odstotkov. Seveda si želimo igranja v ligi prvakov, vendar to ni ultimativni cilj,« je bil jasen Avanzo. Torej drevi se med Celjem Pivovarno Laško in Gorenjem ne bo igralo le za državno krono, temveč tudi denarno prihodnost. Ta pa vsekakor ne bo rožnata kot pri Paris Saint-Germainu.

 

Deli s prijatelji