ČLANSKA REPREZENTANTKA

Od nogometa je šla med košarkarice

Objavljeno 28. december 2014 13.15 | Posodobljeno 28. december 2014 13.15 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Pamela Begić

Slovenska članska reprezentantka Pamela Begić se je izkazala v drugi sezoni med ameriškimi vrstnicami, na univerzi pa se druži tudi z rojakinjama, Živo Recek in Uršo Orehek.

Pamela je v dveh sezonah za Florido nastopila 44-krat, dosegla šest golov in zbrala 10 podaj. Foto: Univerza Floride

Ni veliko manjkalo in Slovenija bi imela svojo nogometašico med ameriško študentsko elito. »Žal smo izgubili proti Stanfordu po streljanju enajstmetrovk s 3:4,« pove 20-letna Pamela Begić, ki je z ekipo Univerze Floride ostala brez uvrstitve med štiri najboljše študentske ekipe v Združenih državah.

Antropologija in španščina

»Srce smo pustile na igrišču, nimamo si česa očitati. Žal nas je Stanford enkrat že premagal, tudi jeseni je bilo tesno 1:0,« nadaljuje igralka, ki ni pretirano razočarana po sezoni, v kateri je zbrala 22 nastopov, dosegla dva gola in štirikrat dobro podala. Čeprav ji ob pogledu na polfinalistke ni ravno vseeno – tam sta bili tudi ekipi Texas A&M in FSU, ki so ju s soigralkami v tej sezoni že ugnale. »S sezono smo lahko kljub temu zelo zadovoljni, čeprav smo ciljali na prvo mesto. Zakaj nam je šlo dobro? Ker smo trdo delale, bile predane, v ekipi pa je vladala izjemna kemija,« razkrije nekaj podrobnosti uspeha.

V Združenih državah je Pamela že drugo sezono, prej je igrala v ŽNK Slovenj Gradec in ŽNK Radomlje. Precej ji je pomagal Jernej Kamenšek, ki je poskrbel za ponudbe univerzam in pripravil vso dokumentacijo. »Univerza Floride velja za eno najboljših šol, ima izjemen nogometni program, ne zaostaja pa niti košarkarski,« pojasni, zakaj se je odločila za toplo Florido in mesto Gainesville, kjer biva. V tekmovalni sezoni je razpeta med šolo, treningi, učenjem in domačimi nalogami ter fitnesom. »Šolski sistem je zapleten, ugodnosti pa zaradi športnega udejstvovanja ni. Pri vsem nam pomaga akademski pedagog Jason,« dodaja študentka antropologije in španščine.

Še dve rojakinji

Pamela, po rodu je iz Semiča v Beli krajini, v ekipi skrbi za energijo z ofenzivno igro z globinskimi žogami, zaradi višine pa mora dobivati tudi zračne obračune. »Napredovala sem,« se upravičeno pohvali, v dobrem letu pa je bistveno popravila tudi fizično pripravljenost. V Slovenijo se bo vračala le na počitnice, po koncu študija pa si želi živeti na Havajih.

Ameriko obožuje tudi zaradi dojemanja ženskega nogometa, ki je tu med vodilnimi športi. »Za Američane ni tabu, dekleta ga igrajo vsepovsod. V študentskih ligah je več kot 300 ženskih ekip,« je navdušena Pamela, ki ima na univerzi tudi rojakinji – odbojkarico Živo Recek in golfistko Uršo Orehek. Športnih izzivov pa za Begićevo še ni konec – v nadaljevanju sezone igra košarko v študentski ekipi.

Deli s prijatelji