ODBOJKA

Ob resni zvezi je kolajna realna

Objavljeno 16. junij 2013 13.43 | Posodobljeno 16. junij 2013 13.45 | Piše: Drago Perko

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo jeseni ponovno igrala na evropskem prvenstvu.

Mitja Gasparini spet z veseljem prihaja na reprezentančne akcije (foto: Tadej Regent).

Mitja Gasparini si je oddahnil. Tako ali drugače. V teh dneh si polni akumulatorje po zelo naporni sezoni, ki se je začela lani poleti, končala pa pred dnevi. Za Mitjo in soigralce v odbojkarski reprezentanci se je končalo tako, da se bolje ne bi moglo – s prebojem na evropsko prvenstvo. Na zadnji stopnički so padli sosedje Hrvati. »Veseli smo, ker nam je uspelo,« prizna izkušeni Izolan, ki je že od prvih dneh reprezentančne akcije čutil, da so na pravi poti. »Strokovni štab je pripravil natančen načrt, igralci smo bili z mislimi le pri treningu in delu,« Gasparini pohvali stroko s selektorjem Luko Slabetom na čelu, ne pozabi pa niti na logistiko ter vodstvo zveze, ki je tokrat držalo besedo in opravilo pomemben posel.

»Te spremembe, ki so navzven nevidne, nam veliko pomenijo. Avgusta se bomo odzvali z največjim veseljem ter polni entuziazma začeli priprave na EP!« Tudi zato, ker so bile zadeve urejene, se je Gasparini pustil prepričati, da se je vrnil, čeprav je napovedal slovo od reprezentance. »V reprezentanci sem 11 let, v ekipi smo igralci, ki igramo v renomiranih in priznanih klubih. Treba se je zavedati, da je igranje za reprezentanco tudi tveganje, in sicer zaradi neurejenih zavarovalnih pogodb v primeru poškodb. V preteklosti so obljubili, da bodo to uredili, a niso,« se z grenkobo spominja težav, ki so zdaj preteklost; zavarovanja so urejena, igralci pa mirni. Prizna, da odbojkarji niso zahtevni, si pa želijo, da je fizioterapevt na vseh treningih reprezentance. Letos je bilo tako.

Svež veter je zavel tudi s selektorjem Slabetom: »Veliko časa posveti odbojki ter doseganju naših ciljev, med nami pa vlada izjemno spoštovanje.«

Evropsko prvenstvo bosta med 20. in 29. septembrom gostili Danska in Poljska, Slovenija bo igrala v skupini C, obračune s Finci, Srbi ter Nizozemci bo gostilo dansko mesto Herning. »O ambicijah in ciljih še nismo razmišljali, trije meseci so še. Bog ne daj, da bi se komu od igralcev vmes kaj zgodilo. Konkurenca bo močna, a imamo dobro zasedbo, ki se lahko kosa z vsemi evropskimi ekipami.« Vodstvo odbojkarske zveze s predsednikom Metodom Ropretom na čelu na glas razmišlja tudi o medalji na enem od odmevnih tekmovanj. »Vsi stremimo k temu. To niso nerealne sanje. Problem pa je, ker ne igramo tekem svetovne ali evropske lige.«

Korejci prijazni

Vmes si bo 28-letni odbojkar našel tudi nov klub, v minuli sezoni je bil član korejskega Hyundaia Cheonana, sezono pa bo sklenil v Katarju. Z ženo in hčerko je bival v mestu Jongin, od Seula so bili oddaljeni 40 kilometrov. »Korejska izkušnja je bila čudovita, pogrešali smo le komunikacijo, saj Korejci skorajda ne govorijo angleško,« pravi Mitja, ki je imel ves čas ob sebi klubskega prevajalca. »Za igralce je vrhunsko poskrbljeno,« še doda in razkrije, da je pravzaprav vse dni preživel v klubskem kampu, kjer je opravil dva treninga in se prehranjeval. »Korejci so zelo spoštljiv narod,« se s pohvalnimi besedami izrazi o svojih gostiteljih. Nič slabše se mu ni godilo v Katarju, kjer je dobra dva tedna igral za El Jaish SC na prinčevem pokalu. »Tja bi se še vrnil,« pristavi. 

Deli s prijatelji