KOLESARSTVO

Novomeščani na Kitajskem Italijane pospravili v žep

Objavljeno 20. julij 2015 11.05 | Posodobljeno 20. julij 2015 11.06 | Piše: M. U.

Kolesar Adrie Mobila Radoslav Rogina je osvojil etapno dirko okoli največjega kitajskega jezera Qinghai. Marko Kump je zbral pet etapnih zmag in izenačil dosežek Luke Mezgeca izpred treh let.

Radoslav Rogina je po Sloveniji kolesarsko osvojil še ogromno Kitajsko. (Foto: facebook)

Medtem ko se najboljši svetovni kolesarji trudijo na etapni klasiki Tour de France, je bila na Kitajskem trinajstdnevna etapna preizkušnja okoli jezera Qinghai (Činghaj). To jezero na severozahodu Kitajske je največje v tej velikanski deželi, leži pa na tibetanski planoti. Dirka v najbolj obljudeni državi na svetu je bila kategorije HC, torej druge najvišje v kategorizaciji mednarodne kolesarske zveze UCI. To pa nekaj pomeni.

Na Kitajskem je na 2030 km dolgi trasi prevladovala slovenska ekipa Adrie Mobila. Njen član, Hrvat Radoslav Rogina, je postal skupni zmagovalec dirke, Novomeščani pa so v kar šestih etapah prvi prečkali ciljno črto. Izvrstni sprinter Marko Kump, ki je bil tudi zmagovalec zadnje etape letošnje dirke po Sloveniji, je prvi prikolesaril v cilj kar v petih etapah, eno pa je dobil Primož Roglič, skupni zmagovalec letošnjega slovenskega Toura. Kump je v zadnji etapi osvojil drugo mesto, zmagal je Italijan Mattia Gavazzi, ki je okoli jezera Činghaj letos odnesel zmago manj kot Kump. Ta je sicer izenačil rekord Luke Mezgeca, saj je omenjeni leta 2012 prav tako slavil na petih etapah Toura of Qinghai Lake. Dolenjska puščica Kump ima zdaj v skupnem zbiru na Kitajskem poleg petih prvih mest še tri druga mesta in dve tretji. Poleg rumene majice Radoslava Rogine, na koncu je za skupne tri sekunde ugnal Iranca Hoseina Alizadeha, je moštvo premičnega Jadrana z letošnje dirke odnesla še eno majico. Kump je razumljivo oblekel zeleno majico za najboljšega kolesarja po prisprintanih točkah, število zmag v letošnji sezoni pa je dvignil na šestnajst. Roglič, skupno četrti, je v točkovanju za najboljšega gorskega posameznika pristal na tretji stopnički. Novomeščani so v moštveni konkurenci osvojili drugo mesto, je pa to za njih, torej z Rogino, prva zmaga na dirki kategorije HC.

Pomagale izkušnje

Za 36-letnega Varaždinca Radoslava Rogino je skupna zmaga na Kitajskem eden njegovih največjih uspehov v karieri, spomnimo, leta 2013 je bil najboljši tudi na dirki po Sloveniji. »V zadnjih etapah je za nas vse potekalo idealno. Če pa se je že zgodil sprint, smo imeli aduta v Kumpu,« je bil zaradi moči ekipe samozavesten Rogina. Tudi trener Adrie Mobila Boštjan Mervar je v Aziji zaradi uspehov izžareval veselje in bil prav po budistično spokojen v duši. »Na dirki smo, čeprav smo jo taktično odpeljali brez napak, zelo težko zmagali. Kump je bil v zaključnih sprintih razred zase, težje pa je bilo z skupno razvrstitvijo. Nekaj nad nami je očitno posegalo v našo usodo, da se je Radoslavu Rogini rumena majica pred tem, ko je bilo že vse pripravljeno, da jo obleče, kar dvakrat izmuznila. Bili smo potrpežljivi in vsak dan iskali pomanjkljivosti tekmecev. Rogina je bil v vseh prvinah najmočnejši kolesar na dirki, veliko so mu pomagale izkušnje iz preteklih let. Zato je bil potrpežljiv in čakal na priložnost. Ker so bile v igri sekunde, je postajal živčen, vendar mu je ekipa omogočila napad na pridobitev bonifikacijskih sekund. Zmage smo vsi zelo veseli, dirko smo vzeli resno, a po tako uspešni sezoni tudi zelo sproščeno,« je ocenil Mervar.

Tudi dolenjska puščica Kump je izstrelil besedno puščico, saj je na dirki ob največjem kitajskem jezeru kar petkrat utišal italijanske sprinterje. »V glavnem je bila ravnina, široke ceste z malo ovinki. Za uspehe je zaslužno tudi to, da nam je za sprinte uspelo ohraniti dober položaj,« je bil zadovoljen Marko Kump. 


Frooma polili z urinom

Chris Froome, vodilni kolesar v skupni razvrstitvi dirke po Franciji, je bil na sobotni etapni preizkušnji med mestoma Rodez in Mende tarča nenavadnega napada, saj ga je neki gledalec polil z urinom. »Gledalec je po prevoženih približno 50 ali 60 km proti meni vrgel plastično skodelico urina in kričal, da sem navaden dopingiranec. Nesprejemljivo je, da se kaj takšnega zgodi na tako veliki dirki,« je bil vidno ogorčen Britanec, rojen v kenijskem Nairobiju. Dodal je, da je gledalčevo dejanje le posledica nekorektnega poročanja nekaterih medijev, ki neprestano namigujejo na njegovo uporabo nedovoljenih sredstev. 

 

Deli s prijatelji