PRIPRAVE

Novi izzivi, stare skrbi: Lorbek spet vprašljiv

Objavljeno 18. julij 2014 09.20 | Posodobljeno 17. julij 2014 23.14 | Piše: Igor Đurović

Slovenski košarkarji se že znojijo na pripravah za svetovno prvenstvo v Španiji.

Selektorja Jureta Zdovca do začetka SP 30. avgusta čaka veliko dela. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Slovenska košarkarska reprezentanca je začela priprave na svetovno prvenstvo, ki bo od 30. avgusta potekalo v Španiji. Selektor Jure Zdovc, ki se je na čelo izbrane vrste vrnil po evropskem prvenstvu leta 2009 na Poljskem, kjer je s 4. mestom dosegel največji reprezentančni uspeh doslej, ima veliko skrbi. Nedvomno je največja negotovost glede igranja poškodovanega Erazma Lorbka, ki ga na zboru pred zgradbo Košarkarske zveze Slovenije ni bilo in se je tako izognil številnim vprašanjem novinarjev. Pozneje ga je od predstavnikov medijev v Zrečah ujela le kolegica Sanja Modrić s TV Slovenija. »Z Juretom Zdovcem sva se dogovorila, da se reprezentanci znova pridružim po turnirju na Kitajskem, torej 7. avgusta. Do takrat bom opravljal terapijo, ki sem jo že začel, in treniral po posebnem programu, da bi bil ob vnovičnem prihodu kar se da dobro pripravljen,« je dejal reprezentančni krilni center, ki je že zapustil Zreče, kjer bo reprezentanca opravila prvi sklop treningov. Igralec Barcelone se bo ekipi pridružil po Stankovićevem pokalu na Kitajskem. Na letošnji predzadnji finalni tekmi španskega prvenstva z Realom Madrid si je Lorbek huje poškodoval gleženj, zato potrebuje nekaj več časa za zdravljenje časa. Prav tako ima še vedno težave s kolenom, ki so mu ga operirali že lansko poletje pred EP v Sloveniji, tako da na Eurobasketu kljub prepričanju vodilnih na KZS, da »čiščenje« kolena ni nič posebnega in da bo zagotovo igral, ni nastopil. Danes je vprašljivo celo njegovo nadaljevanje kariere pri katalonskem velikanu, kjer so se že odrekli Boštjanu Nachbarju (te dni je na miroljubni misiji v Čadu), ki se je tako kot Jaka Lakovič odločil končati reprezentančno pot.

Za začetek pesem

V nasprotju z vodstvom KZS je tokrat nekoliko previdnejši pri napovedih prvi Zdovčev adut Goran Dragić: »Vsaka reprezentanca – če ima nekaj sreče, zmaga na kakšni tekmi več in ji je naklonjen še žreb – lahko sanja o polfinalu. Glede na trenutno ekipo bom malo umiril žogo in rekel, da bo kar težko. Bodo pa najprej novinci vsekakor morali zapeti kakšno pesem, tako kot sem jaz Nesteroviću in soigralcem zapel narodno …« K novim izzivom je slovenske košarkarje z avtobusom, ki ima ime #junakimobil, znova popeljal voznik Janez Belej. V zelencu je bilo tudi šest takšnih, ki so teh sedežev vajeni z lanskih dogodivščin na domačem EP, to so: Uroš Slokar, Jure Balažić, Jaka Blažič, Zoran in Goran Dragić. Drugi so povratniki, med njimi pa novi predsednik krovne košarkarske organizacije Matej Erjavec še največ pričakuje od Jake Klobučarja. »Všeč mi je, da imamo tako visoke cilje, a tudi če pridemo v četrtfinale, ne moremo reči, da bi bil to neuspeh.« Predsednik je kajpada mislil na Zdovčev cilj po uvrstitvi v polfinale, kar bi bilo kljub odličnemu žrebu pravo presenečenje.

Nova bratska naveza

Iz zasedbe prejšnjega selektorja Božidarja Maljkovića je Zdovc nasledil še Eda Murića, ki se bo reprezentanci pridružil šele po prihodu iz ZDA. V Zrečah sta že tudi novinca Alen Omić in Mitja Nikolić. Prvi bo kot naturalizirani igralec na SP zanesljivo nastopil, drugi pa se bo lahko pohvalil, da je bil del bratske naveze vsaj na pripravah, saj se bo po vrnitvi iz Grčije, kjer je mlada reprezentanca za las ostala brez četrtfinala na EP do 20 let, izbrani vrsti poleg Matica Rebca pridružil še njegov brat Aleksej. Po bratih Lorbek, Udrih, Murić in Dragić ima Slovenija odslej tako na voljo še en bratski dvojec, a na tokratnem SP je po Zoranovi uspešni operaciji kile najbolj zanesljiv le nastop bratov iz Šiške. Če bo zraven še par Lorbkov iz Bežigrada, se za polfinale ne bojimo. »Ta ekipa potrebuje Erazma, zato se ga splača počakati. Verjamem, da bo z nami na svetovnem prvenstvu,« je dejal Domen Lorbek. Slovenski košarkarji bodo odigrali tudi 14 pripravljalnih tekem, prvo 24. julija s Kanado in zadnjo 26. avgusta z ZDA na prizorišču skupine D (Slovenija, Litva, Angola, Južna Koreja, Mehika, Avstralija) v Las Palmasu.

 

Z ZDA na Kanarskih otokih

Na svetovnem prvenstvu v Španiji bo nastopilo 24 reprezentanc, ki bodo v prvem delu razdeljene v štiri skupine. Po štiri najboljše iz vsake skupine se bodo prebile v izločilne boje, v osmino finala. Dvoboje na izpadanje bosta gostila Madrid in Barcelona. Slovenci bodo nastopili na tretjem zaporednem SP. Na prvem leta 2006 na Japonskem je četa selektorja Aleša Pipana zasedla dvanajsto mesto, štiri leta pozneje je bila pod taktirko Memija Bečiroviča, sedanjega selektorja Irana, osma. Vrata v osmino finala ima četa Jureta Zdovca na široko odprta, tam pa se bo križala z ekipami iz skupine C, v kateri bodo nastopile Dominikanska republika, Finska, Nova Zelandija, Turčija, Ukrajina in ZDA, ki bodo v Španiji nastopile brez največjih zvezdnikov iz NBA, a s Kevinom Durantom na čelu, in branile naslov. To, da je Slovenija ena od štirih reprezentanc, s katerimi se bodo Američani pomerili v pripravljalnem obdobju, kaže na dejstvo, da je naša ekipa v zadnjih letih pridobila velik ugled. Slovenija je z ZDA igrala dvakrat. Prvič na svetovnem prvenstvu 2006 na Japonskem, drugič pa štiri leta pozneje v Turčiji. Obakrat so bili boljši Američani, ki so v Saporu zmagali z 99:77, v Istanbulu pa s 114:95.

 

Justin Doellman namesto Erazma Lorbka

Erazem Lorbek je v Barcelono prišel iz Moskve poleti 2009. Po blesteči sezoni 2011/2012, ko so ga želeli prvaki NBA iz San Antonia, je s približno tremi milijoni evrov letne plače postal najdražji košarkar v zgodovini kluba. Tridesetletni Ljubljančan ne more biti zadovoljen s svojimi igrami v zadnji sezoni, zaradi katere se je po »čiščenju« kolena odrekel lanskemu EP v Sloveniji. Lorbka naj bi zamenjal Američan Justin Doellman, ki je bil v zadnji sezoni v dresu Valencie najboljši igralec španske lige ACB in se je s Katalonci že dogovoril za prestop. Nadaljevanje Lorbkove klubske kariere ostaja tako vprašljivo, zato bi mu veliki igralski povratek na SP prišel zelo prav.

 

Deli s prijatelji