PRVENSTVO AVSTRALIJE

Novak pred Azijcem po budistično razčistil s seboj

Objavljeno 27. januar 2016 08.12 | Posodobljeno 27. januar 2016 08.12 | Piše: M. U.

Na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije znana po dva moška in ženska polfinalista.

MELBOURNE – Medtem ko na stari celini za svetovni pokal veselo smučajo, skačejo, biatlonirajo, deskajo in drugo, je v Avstraliji v tem času poletje. Če je takšen čas, pa to pomeni tudi igranje odprtega prvenstva Avstralije v tenisu. Včeraj so odigrali po dva četrtfinalna dvoboja v moški in ženski konkurenci. Kot prvi moški se je v polfinale Melbourna prebil Švicar Roger Federer. Za kar dvanajsto udeležbo med zadnjimi štirimi tenisači je tretji nosilec po dveh urah in 16 minutah igre s 7:6 (4), 6:2 in 6:4 premagal Čeha Tomaša Berdycha. S tem je 34-letni Švicar, ima že 17 zmag na velikih slamih, zadržal možnosti, da prvič po Wimbledonu leta 2012 spet zmaga na enem izmed štirih najmočnejših turnirjev na svetu. No, za to pa bi moral v polfinalu ugnati prvega nosilca, Srba Novaka Đokovića, ta je s 6:3, 6:2 in 6:4 po dobrih dveh urah gladko odpravil sedmopostavljenega Japonca Keija Nišikorija; tega je na turnirju mučilo zapestje, proti Đokoviću je imel tudi zdravniški premor zaradi težav z nogo. Za Federerja, štirikratnega zmagovalca Melbourna, in Đokovića bo to 45. medsebojni obračun, trenutni izid je 22:22. Sicer pa je Srb na zadnjih dveh velikih slamih, v Wimbledonu in OP ZDA, v finalu porazil Federerja. »Proti Berdychu sem pokazal dober tenis, zmaga v uvodnem nizu je bila ključna za dobljeni dvoboj. Tomašu je pobrala telesno in psihično moč,« je bil zadovoljen Roger Federer.

Đoković pa je moral pred četrtfinalom najprej razčistiti s seboj. »Po mučenju z Gillesom Simonom na treningu nisem udaril teniške žogice. Moral sem si razbistriti misli, v zadnjih štirih, petih tednih sem odigral veliko tenisa. Kei se ne boji stopiti na igrišče in igrati agresivno. Najprej sem ga moral umiriti in počakati na priložnosti. V pomembnih trenutkih sem jih izrabljal, bil sem odločen, zbran. S Federerjem sva seveda velika tekmeca, tudi tokrat bo veliko napetosti,« je pokomentiral Đoković, petkratni zmagovalec odprtega prvenstva Avstralije, ta turnir je dobil tudi lani. Danes bosta še preostala četrtfinala: Kanadčan črnogorskega rodu Miloš Raonić bo stopil na igrišče proti Gaëlu Monfilsu iz Francije, drugi nosilec, Škot Andy Murray, bo šel v boj s Špancem Davidom Ferrerjem.

Zastrupitev
ni bila ovira

Američanka Serena Williams pa je v četrtfinalu gladko dobila ponovitev lanskega finala iz Melbournu; Rusinja Marija Šarapova, proti Američanki ni zmagala že dvanajst let, je v Rod Laver Areni klonila s 4:6, 1:6. V polfinalu ji bo nasproti stala Poljakinja Agnieszka Radwanska, ta je s 6:1 in 6:3 premagala Španko Carlo Suarez Navarro. »Dvoboj je bil nadvse intenziven. Ob tem sem imela težave zaradi zastrupitve s hrano, ki je stara že nekaj dni. A tokrat sem se bolje počutila,« je po tenisiranju dejala prva igralka sveta Williamsova. Radwanska doslej Serene, v osmih dvobojih, še ni premagala, Williamsova pa je tudi na poti k 22. zmagi na turnirju za veliki slam, s čimer bi se na večni lestvici izenačila z Nemko Steffi Graf. Šestindvajsetletna Agnieszka Radwanska iz Krakova, lani zmagovalka sklepnega turnirja WTA, ve, kaj mora pokazati proti supermočni Sereni Williams. »Resnično bom morala odigrati svoj najboljši tenis, da bo kakšno upanje na uspeh,« je povedala Agnieszka. Danes bosta druga dva četrtfinala: Nemka Angelique Kerber se bo merila z Belorusinjo Viktorijo Azarenko, Britanka madžarskega rodu Johanna Konta pa bo igrala s Kitajko Šuai Žang.

Laverju izkazali izjemno čast

Eden najboljših teniških igralcev vseh časov, Avstralec Rod Laver, se je znašel v družbi nekdanjega igralca kriketa Dona Bradmana in tekača na srednje proge Herba Elliotta ter postal šele tretji avstralski športnik, ki je dobil najvišje državno odlikovanje. Sedeminsedemdesetletnemu Laverju so odlikovanje podelili na manjši slovesnosti v Melbournu, na teniški areni Rod Laver. Navijači so mu namenili stoječi aplavz, preden so odigrali državno himno. »V čast mi je, da sem povezan s Herbom Elliottom in Donom Bradmanom. Težko najdem besede, gre za res veliko čast. Celotna kariera je združena v nagradi,« so bile besede Laverja, ki je še vedno edini teniški igralec, ki je v enem letu osvojil vse štiri turnirje za grand slam. To mu je uspelo 1962., dosežek je ponovil še 1969.

 

Deli s prijatelji